Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nigdy nie rozumiałem po co się to stosuje. Z prostej matematyki wynika że na 1 ha mamy 2500 m3 gleby zakładając warstwę orną 25 cm. Przy 2% próchnicy mamy jej 50m3 czyli 50 000l na hektarze. Co zmienia dodanie 20l?

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, Ulman napisał:

Nigdy nie rozumiałem po co się to stosuje. Z prostej matematyki wynika że na 1 ha mamy 2500 m3 gleby zakładając warstwę orną 25 cm. Przy 2% próchnicy mamy jej 50m3 czyli 50 000l na hektarze. Co zmienia dodanie 20l?

Użyźnianie gleby ,  pewnie coś tam lepiej rośnie a po co się stosuje ? moda tak jak ja nie wiem po co ludzie zakładają fotowoltanikę , koszt np. 24 000zł .

Opublikowano

A jak uzyznisz glebę dodając 0,0004 tego co w głębie jest? Fotowoltaike zakładają żeby nie płacić rachunków ale nasz rząd i wydyma i będzie miał prąd za grosze. 

• Like 2
Opublikowano
21 minut temu, Bartek933 napisał:

W każdym opryskiwaczy należy dzielić wydatek RSMu względem wody?

Nie wiem. Była już kiedyś dyskusja na ten temat. 

Ja nie przeliczam. Wpisuję np 200l i rozlewam. Po parametrach pracy widzę że muszę jechać na wyższym ciśnieniu dla rsm, czyli komputer robi robotę i wylewa zadaną ilość bez względu czy to woda, rsm czy zimna woda z mocznikiem.

Może jakieś różnicę są, ale nie stosuję tak precyzyjnego rolnictwa żeby zastanawiać się nad 10l rsm na ha.

Opublikowano
48 minut temu, Ulman napisał:

Kiedyś stosowałem humusy dwa lata z rzędu, próchnicy przed i po nie badałem to nie wiem czy się zmieniła, ale na pewno ilość dżdżownic w sadzie się zwiększyła. Więc może coś w tym jest.

Teraz wolę kupić obornik.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

A jak uzyznisz glebę dodając 0,0004 tego co w głębie jest? Fotowoltaike zakładają żeby nie płacić rachunków ale nasz rząd i wydyma i będzie miał prąd za grosze. 

Prąd za grosze a 24 .000 zł wydane do przodu i zazwyczaj na kredyt , no normalnie idiotyzm w czystej postaci .

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
Agrest napisał:

44 minuty temu, yacenty napisał:

rsm trzeba podzielić przez 1.1. jak chce dać 200l rsm to ustawiam komputer na 180l. a po scierni daje rsm z wodą i bakteriami, to normalnie leje 200l/ha. w tym 80l rsm

Nie pomyliłeś?

Chyba 220 wody żeby wylać 200 rsm

raczej nie, bo jak ustawiłem 240l to poszło więcej rsm

Opublikowano
35 minut temu, yacenty napisał:

Gdzie na urlop w tym roku? Jak nie tajemnica

Opublikowano
Ulman napisał:

Lepiej kupić miału z węgla brunatnego tam jest tych kwasów huminowych milion razy więcej jak w tych bańkach a i cena nie ta, kiedyś były doświadczenia prowadzone gdy nawozili miałem pola

Opublikowano
2 godziny temu, yacenty napisał:

Logicznie to rsm jest gęściejszy od wody, więc stawia większy opór a to z kolei sprawia że przy tym samym ciśnieniu wyleci go mniej.

Oczywiście na tych samych końcówkach.

Jako że do rsm używamy innych to może być kwestia indywidualna posiadanego osprzętu

Opublikowano

Z tym przeliczaniem RSM to nie takie oczywiste dużo zależy od przepływomierza najlepiej zrobić 1 ha i według tego skorygować do rzeczywistego wydatku .A tak nawiasem każdej wiosny kalibruję przepływomierz to samo po wymianie łożysk w turbince -w drugim mam magnetyczny i tam jest dokładnie i niezmiennie .Co do bakterii i kwasów to najlepiej zaprosić przedstawiciela i zapytać czy na pewno wierzy w to co oferuje .Następny pic i wyciąganie kasy a na tych produktach jest marży 100% dla sprzedawcy  więc presja dość duża . Zejdźcie na ziemię z tymi rozważaniami bo jest tak jeżeli stworzymy w glebie warunki (dom dla bakteri)  to one się na mnożą i rozwiną same a jeżeli będziemy niszczyć ich środowisko to możemy bez rozcieńczania  beczkowozem je rozlewać i nic to nie da .A czy zastanawiał się ktoś co dzieje się z błoną komórkową bakterii przy chociażby 3 barach o mieszaniu już nie wspominam czy pozostałościach chemi a jak ktoś przekonany że wymył do czysta to brać szklankę i pić z opryskiwacza 

Opublikowano

@Szymi40 przed chwilą na ten temat z rodziną rozmawialiśmy. Przy chwilowej podwyżce cen na płody nawozy poszły w górę, ale płody na żniwa wrócą do cen normalnych, ale środki produkcji zostaną w punkcie ze wzrostu cen płodów.

Opublikowano

To prawdopodobne ale nie przesądzone były już nawozy dużo droższe i staniały bądźmy dobrej myśli i ne nakręcamy  cen .Na rynku brakuje nawozów przez przestój w pandemii -trudno trzeba ten sezon przetrzymać 

• Like 1
Opublikowano

Tak jak w  budowlance., gastronomi  i wszystkim innym   każdy próbuje  odbić ,,cowida''  ceny muszą  spaść   kwestia  popytu i  podaży  pożyjemy   zobaczymy-,  🤔

Opublikowano (edytowane)

Ceny materiałów drożeją chcesz to kupuj nie to nie w gastronomii to samo  a chłop tak nie zrobi  i tak sprzeda pszenicę w żniwa po najniższej cenie bo albo nie ma gdzie przytrzymać  albo go kredyty ścigają ,tak było jest i będzie.

Edytowane przez Zbyszek3939
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v