Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś byłem u dilera maszyn to mówił że, jest jakaś większa grupa rolników która próbuje na własną rękę ściągnąć azot z Rosji jednak jak mówił jest to bardzo trudne nie tylko ze względu na logistykę a i jakieś wymogi są ciężkie do spełnienia. Ile w tym prawdy nie wiem

Opublikowano

Gdyby to było możliwe i opłacalne to jechałyby całe tabuny tego towaru.

Są ludzie którzy siedzą w tym biznesie (obrót nawozami po całym świecie) i robią to całe życie.

A jak ktoś próbuje przywieźć Tira lub dwa to trochę wygląda tak jakby posiał kukurydzę w ogródku i myślał że zarobi bo sąsiad rolnik posiał i zarobił.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lolq1660 napisał:

Dziś byłem u dilera maszyn to mówił że, jest jakaś większa grupa rolników która próbuje na własną rękę ściągnąć azot z Rosji jednak jak mówił jest to bardzo trudne nie tylko ze względu na logistykę a i jakieś wymogi są ciężkie do spełnienia. Ile w tym prawdy nie wiem

W tej chwili mamy embargo z naszej strony, nie jest to takie proste bo jak pisałem przez Ukrainę też są problemy by azot do nas wieść.

1 godzinę temu, krilan06 napisał:

No jeżeli saletra rzeczywiście kosztuje tam niespełna 900zł to wcale się nie dziwię że kombinują jak to ściągnąć 

Tak to prawda taka jest tam cena.

Opublikowano
11 godzin temu, damiano12332 napisał:

To gdzie te Nasze drogie nawozy jechały co AGROUNIA blokowała ich, nie na Ukrainę? 

Pewnie na Ukrainę , tylko że pewnie kontrakty były pisane jeszcze poniżej tych 900złtona , a żeby wyjść na swoje do my musimy zapłacić teraz tak drogo , bo w tej chwili do tych nawozów co AgroUnia pokazywała że wyjeżdżają to pewnie Grupa Azoty jest do tyłu

Opublikowano

Ja czekam co będzie po nowym roku bo to musi jebnąć patrząc teraz co dzieje się na składach co przywiozą jakiś transport to od razu ludzie biorą po cenie 3 tys. nawet do magazynu nie chowają. Więc jak teraz nakupią to wiosną mało kto kupi saletrę czy saletrzak więc cena musi spaść. Patrząc na mojego znajomego co kupuje nawozy jak ma jechać już w pole siać on się niczym nie przejmuje a zawsze dobrze wychodzi na tym. Ostatnio z nim gadałem to mówi że po tyle to nie kupi nawozu. 

• Like 1
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Gadałem ze znajomym żeby z Ukrainy ściągnąć saletrę ,jest tam sporo tańsza no ale od kilku dni maja tam zakaz eksportu wlasnych surowców  celem zabezpieczenia wlasnych potrzeb.

jak by doszło do skutku to mogę się dorzucić do tira

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Bercik92 napisał:

A co jeśli polscy rolnicy też dawno zamawiali nawozy i zrywano zamówienia bo cena nagle wzrosła 🤷‍♂️

właśnie dostałem info ,że przyjedzie azot zamówiony w maju,a więc ,mam nadzieję, zrealizują zaległości

Opublikowano

mam gdzieś jeszcze rachunek z zakupu pierwszych nawozów to saletra 390 a mocznik 470zł polidap 700z kawałkiem. I czasy ciekawe żeby 15latek fakt że wioskami po nawozy bez prawka jechał. 

Opublikowano

Kiedyś przyuczali a nawet namawiali do stosowania nawozów.

Uzależnili jak diler od narkotyków.

Najpierw darmo, potem tanio, teraz wyciągaj ostatni grosz

Opublikowano

I plon był słaby i odmiany mało plenne. przyrosty i genetyka zwierząt też kulala ale żywności wystarczało. może biednie ale było. dziś af 10 ton minimum, byki 2 kg dziennie przyrostu świnie kg minimum i nam mówią że głód grozi. 

Opublikowano
dragonmt852 napisał:

Jako ciekawostka powiem że mam Rocznik Statystyczny '84 po pradziadku i sprawdziłem cenę mocznika i pszenicy i za tonę pszenicy można było kupić 2,5 tony mocznika teraz jest na odwrót, taki dobrobyt mamy  w XXI wieku 

a ja prowadzę statystyki na Agrafoto które mówią że każdy tutaj zbiera po 10t 😜 jak jest mniej niż 8t to jest nieurodzaj😜 kiedyś zbierali 3t/ha teraz trzy razy więcej

Opublikowano

Daj choć jeden przykład żeby ktoś pisał że zebrał 8 ton i mówił że miał nieurodzaj . Tak samo z drugiej  strony jak ktoś na przestrzeni kilku lat nie może uzyskać średniej 4 ton to powinien się zastanowić czy to przewracanie ziemi ma jakikolwiek sens 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v