Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, ramzes10 napisał:

Popieram. Według mnie to nawet lepiej wziąć kredyt i na spokojnie spłacić a gotówkę mieć na jakąś czarna godzinę, gdy np trafi się ziemia do kupienia itd. 

Taki kredyt to se możesz wziąć  jak masz jakieś finansowanie fabryczne czy inne gdzie nie masz odsetek , a nie że gotówkę trzymasz w skarpecie , gdzie traci na wartości , a ty bierzesz kredyt na 10 lat na 8-10 % . Po 10 latach się okazuje że ta skarpeta jest gówn.  warta , a ty za maszynę zapłaciłeś 2 razy tyle za ile ją kupiłeś . Suma sumarum straciłeś 3 razy , bo w skarpecie są papierki za które się nic nie kupi i maszyna x2 . 

Opublikowano

@mysza103 chyba w jakimś parabanku brałeś kredyt że piszesz o takich procentach i że maszyna x2 wychodzi. W tamtym roku brałem kredyt na modernizację. Kredyt na 5 lat od kwoty 492 tyś.  92 tyś to vat na które bank zgodził się poczekać aż mi zwrócą. 200 tyś to zwrot z agencji i 200 tyś moje zobowiązania które muszę oddać. Od tej kwoty całkowity koszt kredytu do oddania po 5 latach to 29 tyś.  Nie interesowały mnie cyferki i procenty tylko to ile będzie kosztów.  W przykładzie o którym ty napisałeś to chyba nawet prowident nie udziela aż takich lichwiarskich pożyczek.

Opublikowano (edytowane)

@krzychu987

Oczywiście że zawyżyłem . Tylko oblicz sobie ten kredyt od 500 tys na 10 lat z oprocentowaniem 8% w skali roku + prowizje a nie liczysz że vat ci nie liczyli , zwrot z agencji . Licz od 500 tys na 10 lat bez żadnych dotacji i vatów .  Bo tak jak ty , to ja mogę powiedzieć że wziołem kredyt na kombajn 500 tys na 4 lata  i po 4 latach wyjdzie mi 10 tys wszystkich kosztów . A i mi żadna modernizacja nic nie zwróci 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Nie wiem co kolega ramzess miał na myśli. Ja podałem swój przykład. Dodam że nigdy bym nie wziął maszyn bez dofinansowania. Chyba że jakąś drobnicę. Taką kwotę jak ty podałeś to mógłbym wziąć na ziemię która będzie zarabiać poprzez wypracowany zysk i dopłaty i  nie będzie tanieć. Na maszynę wziąć taki kredyt to głupota no chyba że ktoś ma 500 czy 1000 ha to może sobie pozwolic ale nie malutkie gospodarstwa. 

Czemu mam liczyć na 10 lat i oprocentowanie 8 % i prowizję? Dostałem taki jak napisałem i dla mnie to korzystna sytuacja 

Opublikowano (edytowane)

Z tego co pisał ramzes wychodzi że mając pieniądze , lepiej je trzymać w skarpecie , a chcąc coś kupić lepiej się zadłużać , a własne pieniądze trzymać na czarną godzinę . Na mały areał modernizacji na kombajn nie dostaniesz

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Kredyt na 8 % 😳😳 takie to 10 lat temu były, teraz ostatnie 5 lat to 4-5%, dwa miesiące temu kolega brał na ciągnik używany to dostał 2,7 % odsetek plus 1% prowizji od kredytu, także teraz odsetki są śmieszne

• Like 1
Opublikowano

Dziś przyjechała ultra 8 na przyszły sezon.

Cena 1600brutto.

20210218_125543.jpg

• Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, turtojs napisał:

Kredyt na 8 % 😳😳 takie to 10 lat temu były, teraz ostatnie 5 lat to 4-5%, dwa miesiące temu kolega brał na ciągnik używany to dostał 2,7 % odsetek plus 1% prowizji od kredytu, także teraz odsetki są śmieszne

taaa, weź to policz dokładnie a nie wg tego sprzedawca mówił :P

Opublikowano
19 minut temu, turtojs napisał:

W jakim banku?

Opublikowano

Z tymi kredytami to rzeczywiście przy dużych sumach jest osiągalny poniżej 4% banki np. BS a jest taki super kredyt w rachunku bieżącym masz kasę do dyspozycji i płacisz tylko odsetki od wykorzystanej kwoty rat nie spłacasz to jest dopiero fajna sprawa :D tylko cały czas to nie są twoje hajsy... ale kto ma szklaną kule może  inwestować.

Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał:

Dziś przyjechała ultra 8 na przyszły sezon.

Cena 1600brutto.

20210218_125543.jpg

musiałeś już kupować ? czy wcześniej zamówienie zrobiłeś ? 

Opublikowano

Nie musiałem, ale intuicja mówi mi ż taniej do września nie będzie.

Jak będzie się okaże. 

Zamówione miesiąc temu.

Opublikowano
MarekUA napisał:

Z tymi kredytami to rzeczywiście przy dużych sumach jest osiągalny poniżej 4% banki np. BS a jest taki super kredyt w rachunku bieżącym masz kasę do dyspozycji i płacisz tylko odsetki od wykorzystanej kwoty rat nie spłacasz to jest dopiero fajna sprawa :D tylko cały czas to nie są twoje hajsy... ale kto ma szklaną kule może  inwestować.

kuźwa wogóle nie ogarniam o czym Ty mówisz ?

Opublikowano

Panowie poczekajcie z tym mocznikiem może, grupa azoty już zaczęła produkcje mocznika z inhibitorem i niedługo pojawi się na składach, znajomy pracuje w lechpolu i mówi że około 1700 zł ma kosztować czyli tyle co teraz za zwykły sobie życzą.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie musiałem, ale intuicja mówi mi ż taniej do września nie będzie.

Jak będzie się okaże. 

Zamówione miesiąc temu.

Ja myślę, że coś tam stanieje. Będę kupował w czerwcu

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v