Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A kto Ci broni 10 napisać. A no może sumienie 🤭Mikołaj może nie przyjść co do nie których 🤣

Opublikowano
21 minut temu, GRZES1545 napisał:

Takie zaniedbane to ja bym brał jak...🙆‍♂️ pierwsze moje pole jak dziadek mi oddał bo dzierżawca już nie chciał oddało mi pierwszego roku z jednej działki 4.5ha jeden rozrzutnik 3.5t pszenżyta 😑

Pszenżyta to raczej nie sieje się na takich działkach. 

Opublikowano
3 minuty temu, krilan06 napisał:

I wszyscy takie plony bez choćby jednej grzybówki, ja się zastanawiam co ja źle robię 😂

Nie wszyscy Panie🙋‍♂️, ja takich rarytasów nie mam na polu choć staram się. 

Opublikowano
4 minuty temu, krilan06 napisał:

I wszyscy takie plony bez choćby jednej grzybówki, ja się zastanawiam co ja źle robię 😂

Bez choćby jednej to lipa ale na samej T3 i regulacji idzie osiągać plony bardzo dobre. Ja np t1 i T2 uważam za zbędnie wydane pieniądze bo moim  zdaniem plon nie zwróci wydatku na paliwo ŚOR i czasu potrzebnego do zastosowania. I jak zawsze kontrolę zostawiałem to fakt bez t 3 jest zemsta ale jakoś po t1 i T2 nigdy różnic nie widziałem a jak już to napewno nie takie aby wróciły się wydane pieniądze. tylko zaznaczam że mówię o pszenicy nie uprawianej w monokulturze. Na Podlasiu i mazurach w cholere zboża rośnie bez żadnej ochrony a dużo na tylko T3 i jeśli ziemia zadbana wynawozona obornikiem gnojowica wapnem  i nawozami w odpowiednim stopniu to pomimo słabszych klas rodzi co najmniej solidnie 

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Tomek90 napisał:

Pszenżyta to raczej nie sieje się na takich działkach. 

To było 10 lat temu,  od tego zaczęła się moja samodzielna praca w gospodarstwie. Zrobiłem badania i wiedziałem co jest, za rok wapno i owies który też nie chciał rosnąć. Minęły że 3 lata zanim było  w miarę z plonami, o takich działkach mogę powiedzieć że były ,, zaniedbane" a jak ktoś piszę  że na zaniedbanej ma 8t 🙆‍♂️

@alfa to co dajesz na t3?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, GRZES1545 napisał:

To było 10 lat temu,  od tego zaczęła się moja samodzielna praca w gospodarstwie. Zrobiłem badania i wiedziałem co jest, za rok wapno i owies który też nie chciał rosnąć. Minęły że 3 lata zanim było  w miarę z plonami, o takich działkach mogę powiedzieć że były ,, zaniedbane" a jak ktoś piszę  że na zaniedbanej ma 8t 🙆‍♂️

@alfa to co dajesz na to?

Na te 8 ton co kolega napisał? Ciężko uwierzyć ale jeśli to był prawie ugor to mógł plon dać. A na t3?  Różnie mieszałem np Kier protiokonazol i tebukonazol 

Edytowane przez alfa
Opublikowano (edytowane)

59 minut temu, tommy66692 napisał:

A idźcie bajkopisarze 8 ton na zaniedbanej ziemi gdzie w tej bajce był smok? Normalnie średnia jutubowa osiągnięta 

Ja nie powiedzialem ze co roku tyle dostaje tylko ze tak sie zdarzylo a nie ze to srednia z 10 lat... poprostu trafilo. Bo ja jestem nastawiony na rzepak pszenice wiec zyto bylo tylko celem wyczyszczenia pola i dla przykladu moge powiedziec ze w tym roku z 37 ha rzepaku dostalem 114 ton nasion zwazone sprzedane pszenicy nie podam bo lezy w binach a wagi brak.

Edytowane przez arek_124711
Opublikowano
drobny napisał:

Panowie i jak z tym Rumuńskim saletrzakiem warty kupna? Cena 2600 brutto Już windują ceny zaksan i pulan +100zł/t :/

wiesz że saletrzak to najdroższy azot? proponuje zamienić go na choćby saletrosan 30

Opublikowano
48 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie wszyscy Panie🙋‍♂️, ja takich rarytasów nie mam na polu choć staram się. 

Mam tak samo. Niby wszystko jak być powinno a plonu nie ma

Opublikowano

Tydzień upałów i zamiast 7t pszenica oddała 5 max 5,1t pośladu. Fakt że monokultura ale nakłady duże, wyglądała też pięknie, ale do czasu.

Dobrze że cena jest.

Opublikowano

Poza odkwaszającą saletrą wapniową tą co ma ponad 20% wapnia, reszta nawozów azotowych zakwasza glebę, saletrzak w najmnniejszym stopniu, saletra bardziej, a mocznik czy siarczan amonu w największym stopniu zakwaszają glebę - stąd też między innymi różnica w cenach nawozów.

Kiedyś większość azotu jaki stosowałem to był saletrzak, potem przeszedłem na saletrę amonową ze względów ekonomicznych:)

Ceny nawozów to nie jedyny problem ... gorsze jest to co planują  zrobić z rolnictwem urzędnicy UE ...

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, Agrest napisał:

Tydzień upałów i zamiast 7t pszenica oddała 5 max 5,1t pośladu. Fakt że monokultura ale nakłady duże, wyglądała też pięknie, ale do czasu.

Dobrze że cena jest.

Z obserwacji od 13 Grudnia czyli licząc od Łucji w moim rejonie zapowiada się maj zimny i pod koniec maja opady czerwiec opady aż do połowy lipca pada . wedle zeszłego roku sprawdziło się w 80 % . Wedle mojego regionu .

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ktoś pisał wcześniej że  nawozu zbraknie dla nas🤔 patrzcie czym do nas dostarczono troszkę towaru...biznes się kręci jak widać 

https://fb.watch/a1lXDhZ4xi/

Nieważne czym byle był dostępny u nas a GA i spółka niech się goni. 

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Ktoś pisał wcześniej że  nawozu zbraknie dla nas🤔 patrzcie czym do nas dostarczono troszkę towaru...biznes się kręci jak widać 

https://fb.watch/a1lXDhZ4xi/

Pisalem jakies 3 tyg temu ze port pelna para rozladowuje mocznik to byly smiechy skad wiem... a teraz kolejny statek i kolejny... 

Opublikowano

wczoraj trochę przeglądałem to mało co krajowych w okolicy. importowanych dużo. 

Opublikowano
seba836 napisał:

Ktoś z was ostatnio Saletrę amonową kupował? Jaka cena bo chyba trzeba teraz zakupić widząc rosnące ceny gazu w nowy roku

zamówiłem 8 ton po 2200 zł z jakiś resztek od swojego dostawcy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v