Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, szymon09875 napisał:

A co myślicie o tym moczniku z frakcja tłuszczową?? 1300 za tone  36%N, tylko ciekawe czy to by się rozsiewaczem rozsialo

Ja to nawet nie myślę. Mam kupiony azot. Ale jak słyszę ilu o tym myśli to może być problem z dostępnością. Ale może dadzą radę. 🤣 Ogólnie nie lubię okazji. 

Opublikowano
1 godzinę temu, EmilPlayP napisał:

Mam kupiony ze starych zapasów kizeryt po 1400 tona jeden bb, na pole gdzie są place na jęczmieniu podawać teraz go czy lepiej wczesną wiosna razem z atrigranem? U nas w okolicy póki co nie widzę ani na podwórkach nawozu ani żadnego ruchu na lokalnym składzie - saletrzak canwil 2600, polifoska 6 2800, ultra 8 2700 ceny brutto.

Ja daję kizeryt wiosną 

Opublikowano
2 minuty temu, tommy66692 napisał:

Ja twierdzę tak im drozszy nawóz tym więcej zaoszczędzę nie kupując go 😁

Też taką sądziłem jak kombajn z 1,8 ha pszenżyta mi 5 ton wysypał a w tym roku jak posiałem to miałem 11 t z kawałka 1,5 ha. Kizeryt muszę posiać na jednym kawałku nawet bardziej niż saletrę bo mam straszny niedobór magnezu stanowisko po trawie 6 lat była na siano koszona.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Agrest napisał:

Wolał bym kupić azot jak tak drogi kizeryt

Chodzi ci żeby jechać tylko saletra bez tam kizeryt ? Ja zaś w tym roku stosował  i było na plus no i bez zabawy w rozpuszczanie w opryskiwaczu tego co dolistnie szedł . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
1 godzinę temu, Dariowola napisał:

Ja to nawet nie myślę. Mam kupiony azot. Ale jak słyszę ilu o tym myśli to może być problem z dostępnością. Ale może dadzą radę. 🤣 Ogólnie nie lubię okazji. 

Ja też jestem w tej sytuacji że nawozy poza 1t polidapu mam kupione. Tak mi się tylko trafiło ostatnio i się zastanawiam co to może być warte.

Opublikowano

To drogo sprzedajesz pszenicę lub tanio kupujesz  saletrę 

U mnie saletra 3tys brutto, pszenica ostatnio 1050 netto

Opublikowano
11 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

poważnie??? aż takie skutki siarki zauważyłeś?

Nie wiem czy konkretnie siarki, może być też magnez powodem tego, kiedyś zdarzało mi się dawać nawet 500kg saletry na ha, obecnie rzadko dobijam do 400kg a plony lepsze

Z resztą poczytaj sobie jak siarka i magnez wpływają na pobieranie azotu

Opublikowano
2 godziny temu, Pcheella napisał:

Panowie dostałem ofertę płynnego mocznika (22,5N) za 1350netto tona ktoś coś wie co to za nowość?

Skad taka oferta? Plynny mocznik to rsm w sumie 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Agrest napisał:

No wolałbym skromne 300kg saletry niźli np 100kg kizeryt i 200 saletry. 

Ale ja jestem w innej sytuacji,  bo mam już magnez dostarczony,  a i siarkę podam.

Niemniej na drastyczny niedobór mg wolałbym podać np to pogłównie jak najszybciej

https://www.olx.pl/d/oferta/grankal-magnezowy-wapno-magnezowe-granulowane-promocja-cala-polska-CID757-IDD7b7Z.html

A zamiast tego wyżej ( za duża ilość jak dla mnie) radkowit byś polecił?

W ogóle pytanie czy mam dobrą koncepcje? Na kwaterze porzeczki mam spore niedobory magnezu i ewidentnie widać, że krzaki średnio idą (miejscami to mało powiedziane). Na dodatek stosunek mg do potasu jest słabo poprawny. Chcę rzucić po około 250 kg soli k i kizerytu w pasy. I jak pogoda da, wysypać tego radkowita 2 t/ha na całość. Zmienił byś co?

P.s dziś wyczytałem, że z końcem października signum (i tym podobne) zostało usunięte z rejestracji sor. To prawda?

Edytowane przez damian303
T
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v