Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ippon napisał:

Drogie nawozy są zjawiskiem bardzo pozytywnym dla rolników z krajów UE patrząc przez pryzmat zielonego ładu. Dlaczego? Bo jest to zjawisko globalne i ograniczy produkcję nie tylko w Unii, ale na całym świecie, a my na dodatek dostaniemy rekompensaty w postaci płatności do ekoschematów, i nie musimy się martwić, że zaleje nas żywnośc spoza Unii. Oby te ceny utrzymały się jak najdłużej w co wątpię, bo możemy jako kraj przynależący do Unii Europejskiej tylko zyskać.

Na całym świecie? Ruski już się szykują na przejęcie rynków od nas. 

• Haha 1
Opublikowano

do 1996 roku do europy sprowadzano pszenicę , i nie było jakiś większych problemów z tego powodu , nowoczesne fungicydy i odmiany spowodowały że wydajności wzrosły na tyle że UE z importera stała się eksporterem ziarna.

Opublikowano

Zboża zbożami ale szykują się do przejęcia przemysłu futrzarskiego, drobiarskiego, hodowli bydła mlecznego i opasowego. I myślicie ze tam wystąpi jakiś asf czy ptasia grypa? Niech tylko który coś wynajdzie to już wujek Władimir go nakieruje. 

• Haha 1
Opublikowano

gospodarka planowana zawsze przegra z rynkową i to już się sprawdza od kilkuset lat , put-ina też lubię i szanuję ale twoje dygresje to tylko czysta fantazja 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, gregor1284 napisał:

Zboża zbożami ale szykują się do przejęcia przemysłu futrzarskiego, drobiarskiego, hodowli bydła mlecznego i opasowego. I myślicie ze tam wystąpi jakiś asf czy ptasia grypa? Niech tylko który coś wynajdzie to już wujek Władimir go nakieruje. 

Zgadza się i poza białymi misiami dłuuuuuuuuuuugo nic nie zobaczy.    :P

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Producentowi mleka za darmo z nieba leci i dodatkowo jego podwyżki minęły.

Oj chyba mi się wydaje że te podwyżki bardziej dotkną krowiarzy niż roslinkarzy 

Opublikowano
23 minuty temu, alfa napisał:

Oj chyba mi się wydaje że te podwyżki bardziej dotkną krowiarzy niż roslinkarzy 

Zależy od ceny mleka. Jeśli będzie CAŁY CZAS 2-2,3zł no to niech tam, ale jeśli po 1.5-1.6 no to wiadomo.

Oczywiście ze przebieg pogody ma większy wpływ niż nawozenie. Ja w zeszłym roku mimo mniejszego nawożenia miałem lepsze plony niż w tym roku na większej ilości nawozu. Chyba tylko qq i trawy lubią tak mokry rok.

Opublikowano
23 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

1800zl u mnie Kizeryt . Nie wiem kupić czy nie ? 

U mnie oddzwoniła że 2300 ;/ Ja bym brał to wiosną był 1500 - 1600 

24 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

1800zl u mnie Kizeryt . Nie wiem kupić czy nie ? 

A skąd jesteś ?

Opublikowano

Ja np rezygnuję. Mam chyba 2t z wiosny, ale rozwiozłem w tym roku 3 auta radkowitu premium to magnez odpuszczam. A siarkę podam w rsm26s,  bo takowy na pierwszą dawkę kupiłem.

A właśnie. Mam połowę azotu w rsm26s,  połowę w rsm32.

Pierwszy strzał dać rsm26s czy korzystnie będzie do beki wlać po  1000l jednego i drugiego, tak by i siarkę podać na N2???

Jakie zdania opinie?

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Ja np rezygnuję. Mam chyba 2t z wiosny, ale rozwiozłem w tym roku 3 auta radkowitu premium to magnez odpuszczam. A siarkę podam w rsm26s,  bo takowy na pierwszą dawkę kupiłem.

A właśnie. Mam połowę azotu w rsm26s,  połowę w rsm32.

Pierwszy strzał dać rsm26s czy korzystnie będzie do beki wlać po  1000l jednego i drugiego, tak by i siarkę podać na N2???

Jakie zdania opinie?

Mi zależy na magnezie i to w dużej ilości działka to był ugór tzn. trawa koszona na siano przez ponad 6 lat i niestety sam obornik nie załatwił sprawy niedobory są już widoczne trzeba ratować.

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysiukov napisał:

Mi zależy na magnezie i to w dużej ilości działka to był ugór tzn. trawa koszona na siano przez ponad 6 lat i niestety sam obornik nie załatwił sprawy niedobory są już widoczne trzeba ratować.

Siarczan magnezu dolistnie.

Dolomit na już pogłównie. Są na rynku palone dolomity, szybkie odkwaszanie i uzupełnianie magnezu.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Agrest napisał:

Siarczan magnezu dolistnie.

Dolomit na już pogłównie. Są na rynku palone dolomity, szybkie odkwaszanie i uzupełnianie magnezu.

Poszedł w sobotę dolistnie siarczan magnezu 5% roztwór z mikro w max dawce. Siałem z morawicy ten wynalazek ponad 2 lata temu w dawce 4 t na ha i PH ani drgło więc to nadawało się jedynie na beton do betoniarki jak piasek a nie na pole ;/

Edytowane przez Krzysiukov
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ippon napisał:

Drogie nawozy są zjawiskiem bardzo pozytywnym dla rolników z krajów UE patrząc przez pryzmat zielonego ładu. Dlaczego? Bo jest to zjawisko globalne i ograniczy produkcję nie tylko w Unii, ale na całym świecie, a my na dodatek dostaniemy rekompensaty w postaci płatności do ekoschematów, i nie musimy się martwić, że zaleje nas żywnośc spoza Unii. Oby te ceny utrzymały się jak najdłużej w co wątpię, bo możemy jako kraj przynależący do Unii Europejskiej tylko zyskać.

Te całe ekoschematy to niech sobie w d... wsadzą. Powyżej 50 ha płatności mniejsze. Masz 51 krów to dopłaty do żadnej nie dostaniesz, 51 szt młodzieży to samo. A te ekogówna to super sprawa. Tuzy koszone najprędzej po 15 czerwca. Rewelacja ile ściółki. W moim rejonie ten rok był suchy(Pałuki). Mam siać poplony żeby nadrobić dopłaty? I co po nich jare zboże? Czy miododajne? 

Korn kali 1980 netto Jawal Mrocza.

Edytowane przez kat
Opublikowano
26 minut temu, Krzysiukov napisał:

Poszedł w sobotę dolistnie siarczan magnezu 5% roztwór z mikro w max dawce. Siałem z morawicy ten wynalazek ponad 2 lata temu w dawce 4 t na ha i PH ani drgło więc to nadawało się jedynie na beton do betoniarki jak piasek a nie na pole ;/

Morawica to nie dolomit. Tam magnezu nie ma.

Dziwne bo stosuję morawicę i pH rośnie. Może kupiłeś totalną kruszonkę.

Palony dolomit to po za wapniem tlenek magnezu o jeszcze większej sile zoobojętniania od tlenku wapnia

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Morawica to nie dolomit. Tam magnezu nie ma.

Dziwne bo stosuję morawicę i pH rośnie. Może kupiłeś totalną kruszonkę.

Palony dolomit to po za wapniem tlenek magnezu o jeszcze większej sile zoobojętniania od tlenku wapnia

Wiesz nikt nie śledzi drogi od kopalni co Ci przywiozą, mało to oszustów.

Opublikowano

Mam kupiony ze starych zapasów kizeryt po 1400 tona jeden bb, na pole gdzie są place na jęczmieniu podawać teraz go czy lepiej wczesną wiosna razem z atrigranem? U nas w okolicy póki co nie widzę ani na podwórkach nawozu ani żadnego ruchu na lokalnym składzie - saletrzak canwil 2600, polifoska 6 2800, ultra 8 2700 ceny brutto.

Opublikowano

Mazowieckie zachód  do 31.10.2021 lub wyczerpania zapasów brutto zł/t

Mocznik z inh 3500

Saletra 2720-2850

Saletrzak 2600

Poli 8 - 2830,  5 - 2590

Kornkali 1950

Sól potasowa 2590

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v