Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, dragonmt852 napisał:

Jako ciekawostka powiem że mam Rocznik Statystyczny '84 po pradziadku i sprawdziłem cenę mocznika i pszenicy i za tonę pszenicy można było kupić 2,5 tony mocznika teraz jest na odwrót, taki dobrobyt mamy  w XXI wieku 

Ale wiesz, to były czasy gdzie w gminach czasami rozdawali nawozy i ludzie nie brali, nie chcieli tego bo trzeba było UGNIATAĆ ziemię ciągnikiem haha

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie, starszy szeregowy ma 4100 na rękę, wyżywienie, 8h pracy i w d*pie wszystko. 

A te wykupywanie saletry po 3000zl przypomina mi szał na maseczki, gdy ludzie wykupywali setkami po 10zl za sztukę gdy to bylo totalnie nielogiczne a teraz tak samo po nielogicznej cenie jest saletra a mimo to jest wykupywana ze strachu że nie będzie albo będzie droższa. 

Ja kupię w lutym po takiej cenie jaka będzie

• Like 1
Opublikowano

ja kupię jeśli ceny spadną, nie to nie, będzie ekologia, rok wytrzymam a jak dalej będą takie ceny a nasze w górę nie pójdzie to po co sypać, lepiej do roboty iść.

Jak na razie u mnie nikt nie kupuje, zero ruchu ciężarówek z nawozami, jak i na podwórku u nikogo nie widać.

Opublikowano
6 godzin temu, Krzysiukov napisał:

Ja czekam co będzie po nowym roku bo to musi jebnąć patrząc teraz co dzieje się na składach co przywiozą jakiś transport to od razu ludzie biorą po cenie 3 tys. nawet do magazynu nie chowają. Więc jak teraz nakupią to wiosną mało kto kupi saletrę czy saletrzak więc cena musi spaść. Patrząc na mojego znajomego co kupuje nawozy jak ma jechać już w pole siać on się niczym nie przejmuje a zawsze dobrze wychodzi na tym. Ostatnio z nim gadałem to mówi że po tyle to nie kupi nawozu. 

rolnicy kupują, dziś ciągną facet 2 przyczepy  8 t pełne wyładowane bigami saletry, może kupił po starej cenie ale wątpie. jak kupują to znaczy że rynek zaakceptował cenę i małe szanse na większe spadki,

Opublikowano

były wzrosty, będą spadki. ale raczej ceny ziarna. choć i nawozy trochę tańsze pewnie będą. 

Opublikowano
przecież do końca grudnia gospodarzysz to nie masz się czym przejmować
Opublikowano

Witam ceny gazu wzieły się z faktu że rosja musi się jakoś niemcom odwdzięczyć za dokończenie nord stream 2 a cen  dumpingowych nie będzie stosować więc gaz zdrożał do wszystkich oprócz niemiec którzy kupują po starej cenie więc nie zdziwił bym się że na wiosnę będzie tańszy nawóz z niemiec a grupa azoty zostanie się z drogim niesprzedanym nawozem.

• Like 1
Opublikowano

Prawda jest taka, że nikt nic nie wie na temat cen a wiosenne spadki są tak samo realne jak i wzrosty. Jedno jest pewne, nawet jeśli gaz w styczniu popłynie NS2 i ceny spadną, to zanim to się przełoży na spadki cen nawozów to będzie maj, czerwiec a wtedy to można kupować ale na sezon 2023.

Już widzę te komentarze z grupy azoty "ceny spadły, ale mamy gaz kupiony po starej wysokiej cenie", "mamy zapasy drogiego gazu, mamy zapasy drogiego nawozu" itd. Później jeszcze na składach będą chcieli jak najdłużej utrzymywać wysokie marże i sytuacja znowu będzie taka sama "mamy zapasy" itd.

Ceny rosną szybko a spadają powoli, szkoda tylko, że na skupach zbóż tak to nie działa.

Opublikowano

nawet mi GA żal nie będzie. jak tak mają robić to można ją sprzedać nawet ruskom albo niemcom. tam jest tyle pijawek do wykarmienia że nigdy to nie będzie zdrowa firma .nawet za poprzednich lat zarobią miliardy trzeba płacić zyski, nagrody, dewidendy. są stratni miliony za rok to skarb państwa musi ratować. 

Opublikowano

U nas okoliczny handlarz nawozów i materiałów budowlanych postanowił zacząć ściągać kilkuletnie długi po ludziach, wynajął miłych panów z klamkami i jeździł po niepokornych 😁 zamknęli wszystkich do kicia... teraz pijaczki nocami towar wynoszą 🙆 cyrk. Ale w sumie nie dziwię się chłopu, miał miękkie serduszko, dawał, a łobuzy nie płacili. Masakra 😋

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

U nas okoliczny handlarz nawozów i materiałów budowlanych postanowił zacząć ściągać kilkuletnie długi po ludziach, wynajął miłych panów z klamkami i jeździł po niepokornych 😁 zamknęli wszystkich do kicia... teraz pijaczki nocami towar wynoszą 🙆 cyrk. Ale w sumie nie dziwię się chłopu, miał miękkie serduszko, dawał, a łobuzy nie płacili. Masakra 😋

To kupuj towar od pijaczków ,na pewno tanio 😊

Opublikowano
35 minut temu, pedro2 napisał:

U nas okoliczny handlarz nawozów i materiałów budowlanych i jeździł po niepokornych 😁 zamknęli wszystkich do kicia... teraz pijaczki nocami towar wynoszą 🙆 cyrk. Ale w sumie nie dziwię się chłopu, miał miękkie serduszko, dawał, a łobuzy nie płacili. Masakra 😋

PEDRO TY TAK NA SERIO TO PISZESZ? postanowił zacząć ściągać kilkuletnie długi po ludziach, wynajął miłych panów z klamkami .

Opublikowano
4 minuty temu, damianek2019 napisał:

PEDRO TY TAK NA SERIO TO PISZESZ? postanowił zacząć ściągać kilkuletnie długi po ludziach, wynajął miłych panów z klamkami .

Filmów za dużo się naoglądał i poniosła go fantazja.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Krzysiukov napisał:

W maju zamówiony ale po cenie październikowej 😜

Zazdrościsz czy jesteś głupi?    Pulan makro po 1230 zł   Jedyna niedogodność to taka że muszę wynająć ładowarkę , bo przyjedzie na wywrotce

Edytowane przez pinochet
Opublikowano
5 minut temu, pinochet napisał:

Zazdrościsz czy jesteś głupi?    Pulan makro po 1230 zł   Jedyna niedogodność to taka że muszę wynająć ładowarkę , bo przyjedzie na wywrotce

ja zazdroszcze a kiedy płaciłeś?

Opublikowano
12 minut temu, damianek2019 napisał:

13 minut temu, damianek2019 napisał:

zapłacę po dostawie.Osadkowski-Cebulski

Opublikowano
1 godzinę temu, damianek2019 napisał:

Niestety serio. Chłop miał obrót fest. Szkoda, że tylko towaru, a kasy już nie zawsze. Nie raz dopytywał o jednego czy drugiego z wioski jak stoi z kasą bo wisi kupę kasy... Komornik na plecach non stop, sądy itd. nie siadła by ci psycha? W dodatku sąsiedzi i donosy wieczne bo przeszkadza widok nawozów i styropianu za płotem... Gruba sprawa. 

Opublikowano
28 minut temu, damianek2019 napisał:

a to hu u ja zazdroszcze,wspóczuje

Kiedyś zapłaciłem przed dostawą......w Netogrodzie i to był ostatni raz.A jeśli chodzi o Cebulskiego ,to na 10 aut zamówionych od maja do lipca doszło 7,a ósme właśnie jedzie.Wszystkie po cenach z tamtego okresu.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v