Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie bo ludzie zrezygnowali z powodu cen z NPK i ludzie to kupują głownie dla fosforu i potasu ale tam i śladowe ilości azotu są czy nie uzupełnić tych śladowych ilości jesienią.Jak by nie było to przy takiej polifosce 6 przy 200kg/ha jest 12kg czystego N jesienią.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Bo to 2 strony tylko się umówili na taką cenę w danej chwili ale nie co będzie za kilka tygodni może być zmiana nie było spisane co i jak pod groźbą kary .

5 minut temu, galan99 napisał:

Bo to 2 strony tylko się umówili na taką cenę w danej chwili ale nie co będzie za kilka tygodni może być zmiana nie było spisane co i jak pod groźbą kary .

sprzedaję Ci Golfa 3 koła i za kilka tygodni dopłacasz 6  ok

Opublikowano (edytowane)

A jak ze stalo było słyszałem ze człowiek kupił stal na dom i zapłacił i żeby leżała na składzie i przyjeżdża po drut a sprzedawca oddaje mu kasę tą co zapłacił bo sprzedał jego drut za 2 razy tyle.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

A miał fakturę zakupu ? .

Pewnie sprzedali i kasę od dali .

U nas tak było jeden kupił pole zapłacił ale nie zrobił Notariusza .

Drugi zapłacił i od razu do Notariusza i gość sprzedał pole 2 razy pierwszy ani pola ani kasy .

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, galan99 napisał:

Taki jest z handlem dziś cena taka za kilka tygodni taka nic nowego .

To dlaczego sprzedają coś czego nie maja tak naprawde wyprodukowane... Druga sprawa po co ten system zamowien? 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wojtekku napisał:

Nie będzie taniej !!!

IMG-20211009-WA0001.jpg

IMG-20211009-WA0000.jpg

Fajnie, najwięksi gracze na rynku zabezpieczają własny kraj w surowiec aby bie zabrakło na produkcję żywnośći, a co u nas GA realizuje plan produkcyjny ale gdzie ten nawóz idzie?

Dobrze kurła... niech niech jedzą nawozy, ejologia i będą wszyscy kosić po 2t z ha i jeszcze będą szukać po gospodarstwach ziarna i cena też niska nie bedzie👍

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
6 minut temu, migacz napisał:

Pytanie czy jest nadzieja na tańsza saletrę niż 2100 brutto czy nie?

Oczywiście, że jest. Sytuacja na rynku gazu musi się unormować bo Europa potrzebuje Rosji a Rosja potrzebuje Europy, więc to, że się dogadają jest pewne. Pytanie kiedy to się stanie, moim zdaniem do siewu nawozów azotowych jest na tyle dużo czasu, że mimo wszystko sytuacja jest komfortowa. Pewnie 1200 czy 1500zł nie będzie, ale te 2000zł za saletrę amonową jest realne.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, oregano napisał:

Oczywiście, że jest. Sytuacja na rynku gazu musi się unormować bo Europa potrzebuje Rosji a Rosja potrzebuje Europy, więc to, że się dogadają jest pewne. Pytanie kiedy to się stanie, moim zdaniem do siewu nawozów azotowych jest na tyle dużo czasu, że mimo wszystko sytuacja jest komfortowa. Pewnie 1200 czy 1500zł nie będzie, ale te 2000zł za saletrę amonową jest realne.

Pytam bo za tyle mi proponuje znajomy opcje i nie wiem czy brać czy czekać.

Opublikowano

Pamiętam jak cukier był po 3,5zł, zaczęli robić panikę że będzie już tylko drogo. Mój dziadek zaczął robić zapasy cukru przy cenie 5zł, kupił chyba z 30kilo 🤣 później cukier staniał a dziadek skrobał łyżeczka żeby osłodzić🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Czytając kilka stron wstecz to widać, że cenę najbardziej nakręcają sami rolnicy. Czy na prawdę jesteście tak obsrani, że nie możecie wrzucić na luz i poczekać te kilka miesięcy do wiosny. Kto przy zdrowych zmysłach będzie sypał tyle samo saletry co zazwyczaj po choćby 2600 czy mocznika po 3300. Kto Wam da gwarancję, że zboża będą po tyle samo co obecnie? Każdy gra na przeczekanie i patrzy na rozwój sytuacji a jeśli zaakceptujemy takie ceny i będziemy kupować to cena h*ja spadnie. 

• Like 3
Opublikowano
16 minut temu, migacz napisał:

Pytam bo za tyle mi proponuje znajomy opcje i nie wiem czy brać czy czekać.

To już sam sobie musisz odpowiedzieć na to pytanie.

W połowie sierpnia zamawiałem nawozy (co roku tak robię), w tym saletrę po 1500zł. Wydawało mi się, że jest drogo i będzie taniej więc zamówiłem tylko 2/3 tego co potrzebuję. Dzisiaj żałuję tej decyzji, ale łatwo jest to pisać po fakcie. Teraz czekam, aż spadnie poniżej 2000zł bo wydaje mi się to realne. Nie teraz czy za miesiąc, ale bliżej wiosny pewnie będzie taniej. To co jest teraz, te 3000 za saletrę to nie jest odzwierciedlenie tylko sytuacji na rynku gazu, ale w dużej mierze efekt paniki rolników, którzy rok temu pewnie nawet nie myśleli o azocie a teraz szturmem ruszyli po nawozy. Zakładam, że marże producenta i dystrybutorów to powyżej 30% tej ceny i tu jest miejsce na obniżki.

Opublikowano
32 minuty temu, rob334 napisał:

Pamiętam jak cukier był po 3,5zł, zaczęli robić panikę że będzie już tylko drogo. Mój dziadek zaczął robić zapasy cukru przy cenie 5zł, kupił chyba z 30kilo 🤣 później cukier staniał a dziadek skrobał łyżeczka żeby osłodzić🤣

Żeby robic zapasy cukru to już trzeba mieć nie pokolei w głowie, dla mnie jakby nawet 1kg kosztował  10 zł to i tak bym kupił oczywiście tylko KSC

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, thor1984 napisał:

Czytając kilka stron wstecz to widać, że cenę najbardziej nakręcają sami rolnicy. Czy na prawdę jesteście tak obsrani, że nie możecie wrzucić na luz i poczekać te kilka miesięcy do wiosny. Kto przy zdrowych zmysłach będzie sypał tyle samo saletry co zazwyczaj po choćby 2600 czy mocznika po 3300. Kto Wam da gwarancję, że zboża będą po tyle samo co obecnie? Każdy gra na przeczekanie i patrzy na rozwój sytuacji a jeśli zaakceptujemy takie ceny i będziemy kupować to cena h*ja spadnie. 

Dokładnie ,mam grupe znajomych co kazdy mowił ze pier**li czeka do wiosny a nagle sraczki dostali bo bedzie tylko drozej , bo dopłaty zaczna wypłacac i kazdy sie rzuci na nawozy .Sami na siebie bata krecimy , niech sobie składy nakupia tej saletry po 3 tys i handluja jak twierdza ze tylko bedzie zdrozej.Zeby tylko sie pozniej nie bujali z tym nawozem  jak kiedyś z fosforanem amonu bo nie mogli  sprzedac jak ceny poleciały w doł

Edytowane przez lonoh
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v