Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lokalny skład wyczyszczony z nawozu do zera i puki co nic nie zamawiają.

Ja mam w tym roku pszenicę po strączku więc coś tam azotu jest w glebie, pod soję nie daję ani grama a gryka będzie musiała sobie jakoś poradzić. Najgorzej z rzepakiem ale to dopiero będę się martwił w marcu. Jeśli na pszenicę dam tylko jedną dawkę (lub wcale) to zrezygnuję także z fungi, regulatorów i mikro, 4 t uleci, historia zatoczy koło i wracamy z agrotechniką i plonami do lat 90-tych :)

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, staszek1234 napisał:

a kto rolnikom z zachodniopomorskiego bronił kupować nawozy w czerwcu lipcu, sierpniu? Kupować maszyny za miliony to było za co, dobierać hektary to było za co a zapewnić sobie środki produkcji to już nie i wielki płacz. I wkuu...a mnie te gadanie że kasy nie mnieli, a na hektary to było za co

Ale oni mają gorzej bo duży musi inwestować, iść do przodu, a mały może stać w miejscu, oczywiście wg nich.

Tak na marginesie, jeżeli ktoś ma gospodarstwo ponad 100ha i nie kupił nawozu to wg mnie jest mocno w ciemnej du..., na samym azocie pewnie ponad 100tys w plecy porównanując do ceny dzisiejszej

Opublikowano

No dobra, ale efekt skali.

Czy dla niego te 100tys nie będzie jak dla dwudziesto hektarowca 20 tys?

Opublikowano

No to teraz mali będą rozbierać dużych. Jeśli zakładom nie opłaca się produkować to nam tym bardziej kupować. A jeśli dadzą 500 zł dotacji na nawóz to nawozy zdrożeje o 600zl

Opublikowano
1 godzinę temu, greg1985 napisał:

Zaryzykowalem i kupiłem dziś 5 ton saletra po 2400zł brutto na jednym składzie i 5 salmagu na drugim składzie po 2350zł brutto . Niech się dzieje co chce . Nawozy na podwórku przykryte . Niby stare ceny . Już na składach dostali nowe cenniki i nikt nic nie zamawia tylko to co jest na placu i koniec A ruch spory z tego co wiem . Będę w plecy trudno i tak polifoski i soli nie kupiłem ( jeszcze ) . Może na wiosnę stanieje A może będzie trudno dostać.  Jest chodowla  krów obornika pod zboża jak pod kukurydzę poszło teraz na trawy do grudnia na grubo ale i tak trzeba po chociaż 100 kg polifoski dać żeby mchy nie rosły 😂. Pod kukurydzę pójdzie zamiast mocznika salmag z polidapu i soli rezygnuje też kupię trochę polifoski i obornik na grubo.

Tylko to nie jeden problem bo i inne produkty poszły do góry typu folia A grom wie co do wiosny będzie z SOR. Mam nadzieję że mleko będzie po 2.5-3 zł za litr do wiosny

sor tez mają zdrozec bo wczoraj robiłem zapasy na nowy sezon to mowili ze 15 procent w góre pójdą

Opublikowano
49 minut temu, Takeda napisał:

podobnie każdy vatowiec powinien być na zusie, sory chcesz mieć prawa przedsiębiorcy, miej też jego obowiązki. pomijając cwaniactwo że tato na ryczałcie, synek na vacie i oszukujemy ile się da jeden tylko kupuje, drugi tylko sprzedaje

I mama z siostra w agencji za biurkiem. Wypisz wymaluj-PSL.

Elektorat pis teskni za socjalizmem z ludzką twarzą.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Takeda napisał:

ale ty tak poważnie? jesteś tak stary, że zapomniałeś, czy tak młody,że nie pamiętasz jak wyglądała wieś polska przed wejściem do ue, bo ja tak i nie było wesoło. oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że kiedyś drzewa były wyższe a trawa bardziej zielona, no ale bez przesady. w tym kraju zawsze wszyscy byli winni tej gimeli tylko nie my, a przy obecnej władzy to już to doszło do absurdu. nastał kapitalizm potem ue i każdy rozsądny człowiek wiedział w jakim kierunku zmierza rolnictwo wystarczyło się przyjrzeć jak wygląda to na zachodzie. sukcesywnie mali wypadają, duzi rosną w siłę o ile trochę myślą  i liczą wszystko z ołówkiem w ręku. do tego jak to u nas świniarzom źle krowiarze mają na to wy....ne, krowiarzom źle zbożowcy leją na to ciekłym moczem, ten co ma 100 krów lub 500 ha nie gada z tym co ma 10 sztuk lub 30ha, a zachód silnie siedzi we  wzajemnej współpracy, tylko u nas w przeliczeniu na ha mamy najwięcej sprzętu który pracuje na pół gwizdka bo się jeden z drugim dogadać nie potrafi. a ta wredna unia nic nam nie zniszczyła, przecież nikt nas nie przymuszał do sprzedaży i zamykania zakładów,( a że były stare niewydajne to by nie wytrzymały konkurencji zwłaszcza, że działania sld, po, pis, aws, uw były jakie były i tylko psl wchodzą z każdym w koalicję starał się jakos kombinowac coś dla rolników). to tak jak był wielki krzyk że niemcy wpadną i wykupią ziemę i trzeba tego zakazać, no przecież jak nie chcemy sprzedać to żadne miliony nie pomogą proste.

do tego wieś rolnicza gremialnie opowiedziała się za partią która przez lata była przeciwna dopłatom, ochronie rolnika, była za uzusowieniem każdego 'chłopa', tyle że by zdobyć władzę trzeba było zmienić retorykę, ciemny lud kupił jak przewidział kurski, no ale ciemny lud zapomniał jak potoczyły się losy judasza i co mu dało te 30 srebrników. teraz jeśli niemcy z francją lub usa w końcu stracą cierpliwość i machną ręką na swoje bezpieczeństwo lub wygodę, bo teraz to my jesteśmy na pierwszej linii ue i nato to leżymy i kwiczymy, i witaj przyjacielu putinie, bo niestety historycznie prawica w tym kraju zawsze była prorosyjska i w tym kontekscie działania partii i rządu nabierają sensu.

Ciebie  to  chyba  TVN  całkiem  z  rozumu  wyprał  jeśli  twierdzisz  że  PSL  myślał  o  Polskiej  wsi  , przecież  oni za  stołki  dla  siebie  i rodziny  sprzedawali nasze  rolnictwo  bez  mrugnięcia  okiem  - nigdzie  nie  było  takiego  nepotyzmu   czyli  kumoterstwa  jak  w  PSLu  . Gdyby  te  Pawlaki , Kalinoskie  , Zychy  , Sawickie  i  reszta   dbali naprawdę  o  Polską  wieś  to  Lepper z Samoobroną  by do  sejmu  nie  weszli  bo  by  nie miał kto  na  nich  głosować  a że  niezadowolenie  było  na wsi  ogromne  to  spora część  olała  PSL  i zagłosowała  na  Leppera   .  Teraz ta  zgraja  sprzedawczyków   schowała  się   i wystawiła  na  frontmena   "rolnika"  z  krwi  i kości  w osobie  niejakiego Kosiniaka-Kamysza  i  jeśli  on  zna  się  na  rolnictwie i jego potrzebach  najlepiej  w PSLu  no  to  mamy  zajefajną  partię  chłopską !

- stały  dostawca  zadzwonił  tydzień temu  w  poniedziałek  rano  z  ofertą  na  całe  autko  saletry poniżej  2000zł/t   twierdząc  że  to  jego  ostatnia  tak  korzystna oferta  dla mnie i że dzisiaj  po południu albo jutro   rano  zaczną się  cuda  ,  dzisiaj  w trakcie rozładunku  zastanawiałem  się  jaką  flaszkę  wypadałoby  mu  kupić 

Edytowane przez yaroslaw
  • Thanks 3
  • Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano
29 minut temu, Ulman napisał:

To była patologia w najczystszej postaci . Nigdzie na świecie , w żadnym zdrowym systemie  ekonomicznym  nie jest mozliwe żeby za 1 ha prymitywnej rośliny kupić traktor jaki by on nie był. To był chory system ekonomiczny który musiał upaść. Teraz elektorat PIS za tym bardzo teskni mimo że podobno komuny szczerze nienawidzi.

Za hektar konopi indyjskich to byś kupil:)

Opublikowano
4 minuty temu, yaroslaw napisał:

Ciebie  to  chyba  TVN  całkiem  z  rozumu  wyprał  jeśli  twierdzisz  że  PSL  myślał  o  Polskiej  wsi  , przecież  oni za  stołki  dla  siebie  i rodziny  sprzedawali nasze  rolnictwo  bez  mrugnięcia  okiem  - nigdzie  nie  było  takiego  nepotyzmu   czyli  kumoterstwa  jak  w  PSLu  . Gdyby  te  Pawlaki , Kalinoskie  , Zychy  , Sawickie  i  reszta   dbali naprawdę  o  Polską  wieś  to  Lepper z Samoobroną  by do  sejmu  nie  weszli  bo  by  nie miał kto  na  nich  głosować  a że  niezadowolenie  było  na wsi  ogromne  to  spora część  olała  PSL  i zagłosowała  na  Leppera   .  Teraz ta  zgraja  sprzedawczyków   schowała  się   i wystawiła  na  frontmena   "rolnika"  z  krwi  i kości  w osobie  niejakiego Kosiniaka-Kamysza  i  jeśli  on  zna  się  na  rolnictwie i jego potrzebach  najlepiej  w PSLu  no  to  mamy  zajefajną  partię  chłopską !

- stały  dostawca  zadzwonił  tydzień temu  w  poniedziałek  rano  z  ofertą  na  całe  autko  saletry poniżej  2000zł/t   twierdząc  że  to  jego  ostatnia  tak  korzystna oferta  dla mnie i że dzisiaj  po południu albo jutro   rano  zaczną się  cuda  ,  dzisiaj  w trakcie rozładunku  zastanawiałem  się  jaką  flaszkę  wypadałoby  musiał  mu  kupić 

Raczej karton-12 butelek 

Opublikowano
3 minuty temu, yaroslaw napisał:

- stały  dostawca  zadzwonił  tydzień temu  w  poniedziałek  rano  z  ofertą  na  całe  autko  saletry poniżej  2000zł/t   twierdząc  że  to  jego  ostatnia  tak  korzystna oferta  dla mnie i że dzisiaj  po południu albo jutro   rano  zaczną się  cuda  ,  dzisiaj  w trakcie rozładunku  zastanawiałem  się  jaką  flaszkę  wypadałoby  musiał  mu  kupić 

Gdyby nie upór Kalinowskiego, to doplat byśmy mieli 15% tego co reszta. 

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

A w PISie to kto się niby na rolnictwie zna?

No ta Puda tera. Posluchaj jego slowotoku

Opublikowano

Nie bronię Ci.  Czemu mi to mówisz? Jeszcze jakieś podteksty wyjdą🤭

Opublikowano

Tak kalinoski i Serafin bochatery wsi polskiej. Dobroczyncy. kurna nie mam pytań żeby rolnik dobrze mówił o kalinowskim czy innym z psl to musi być z nim po rodzinie albo też z peselu 

• Like 1
  • Confused 2
Opublikowano
58 minut temu, staszek1234 napisał:

a kto rolnikom z zachodniopomorskiego bronił kupować nawozy w czerwcu lipcu, sierpniu? Kupować maszyny za miliony to było za co, dobierać hektary to było za co a zapewnić sobie środki produkcji to już nie i wielki płacz. I wkuu...a mnie te gadanie że kasy nie mnieli, a na hektary to było za co

Staszek, mieszkam w Zachodniopomorskim, wiem co się tutaj dzieje. Fakt, większość rolników ma nowiutki, super sprzet, ale gdybyś zobaczył w księgi wieczyste ( dział IV - hipoteka) to byś się wystraszył. Są tutaj obszarnicy którzy każdy kawałek ziemi mają pod hipoteką i to nie na kilkadziesiąt tysięcy, a na kilkaset, a  jak większe działki to nawet na kilka milionów. To tylko ładnie wygląda, że duży gospodarz ma pieniądze. Jeżeli ceny nawozów nie spadną to za rok, dwa lata duża część tych rolników trafi na licytacje komornicze. 

Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

A w PISie to kto się niby na rolnictwie zna?

Jak dla mnie  najbardziej  rzeczowym   ministrem  rolnictwa  minionego  dwudziestolecia  był  Ardanowski  z PISu - fakt  że  obecny  to  jakaś  wydmuszka 

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, vodz napisał:

Tak kalinoski i Serafin bochatery wsi polskiej. Dobroczyncy. kurna nie mam pytań żeby rolnik dobrze mówił o kalinowskim czy innym z psl to musi być z nim po rodzinie albo też z peselu 

Z pewnościa nie byli gorsi od obecnych.

Opublikowano

A to moja wina, czy ich? Sam mam kredyt ale pierwsze co zawsze kupowałem to opał do domu a następnie nawozy by było z czego ten kredyt spłacać, a maszyny zamiast np lemkena za trylion tysięcy mogli wziac tańszy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v