Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

No Ja tam nie wiem ale z początków mojego gospodarzenia tj 97-98r pamiętam jak ziemniaki na wagony cały region pakował do Rosji a później Tiry przyjeżdżał i kupowali wszystko ziemniaki kapuste jabłka i gotówka na kole. Po wstąpieniu do UE wszystko się zje... o i zaczęły się te pier.... giełdy owocowo warzywne na których dzieją się códa z warzywami przesypywanie kombinowanie i h..... co jeszcze. Ja bylem przeciwny wstąpieniu do UE. 

no bo to był czas jelcyna i upadku rosji . 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, jarecki napisał:

no bo to był czas jelcyna i upadku rosji . 

Jak się nie mylę to jest temat o nawozach a nie o Unii.

Edytowane przez majster545
Opublikowano
38 minut temu, piotreku1 napisał:

,, Gorzej już być nie może? " wiesz co ty gadasz dziecko?  Chcesz cła co wtedy z drobiem, wołowiną, wyrobami mlecznymi, co z np z innymi exportowanymi towarami typu meble?  Europa obejdzie się bez naszego towaru. Nawet nie wyobrażasz sobie co by się stało wtedy z złotówką ( euro po 10zł a może 20zł)  nagle by się okazało że zarabiasz nie 4 razy mniej jak Niemiec tylko 10 razy mniej.  Szkoda ogólnie pisania  bo niektórzy i tak tego nie zrozumieją. Na szczęście większość Polaków jest za Europą a nie za Rosją. 

Dziecka to sobie w domu poszukaj. Pokaż mi kiedy euro bylo po 10zł albo marki? Popatrz na Wielką Brytanie i skoncz straszyć jak Tusk który twierdził że  będą ponosić ogromne konsekfencje Brexitu. Utrzymujemy armię biurokratow w Brukseli, nie masz pojęcia ile to wszystko kosztuje szarych ludzi. Ci którzy z nami handluja dalej by to robili kwestja dogadania nowych zasad. Europa to puste slowo jak i ,,EMBARGO" które niby tak miało sponiewierać Rosję a po Cichu każdy z nimi handluje.

Opublikowano

Niemce handlują z ruskimi w najlepsze, a nas podpuścili i skłócili z ruskimi, to tak jak na wojnę ze szpachlówką iść 🤔 Niech poszukują zbytu w Dubajach czy innych bogatych krajach, a nawet i u ruskich bo to nie rządzący są pokrzywdzeni na tym a rolnicy i zwykli ludzie 🙄 Żaden kraj sentymentów nie ma, tylko Polska musi być zawsze wierna innym, nawet Czesi wyjuhali i swoje interesy patrzą 🙄 Saletra była w tym tygodniu po 1600zl, ale już wykupili i nie wiedzą jaka będzie cena nowej dostawy ale raczej do góry 🤦‍♂️

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, kris91 napisał:

No to Wielka Brytania w biedzie będzie żyła, aż mi ich żal się zrobiło 🙉

Robili sondaże w innych krajach "wspólnoty", to 50% Hiszpanów jest za wyjsciem z UE i 36% Włochów. Badali czy pójdą za droga jaka obrała wielka Brytania 

36 minut temu, masa24 napisał:

Tak wlk Brytania to głąby i nie wiedza co robią. 
my gospodarczo nie istniejemy również będąc w unii. My nie mamy żadnego przemysłu . Wszystko zostało sprywatyzowane i sprzedane za grosze . Takich mieliśmy mądrych rządzących . Kto bardziej dociekliwy niech sprawdzi w necie kto wymyślił plan balcerowicza 

A później sam wymyślający stwierdzał że to niewypał 😂

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dziecka to sobie w domu poszukaj. Pokaż mi kiedy euro bylo po 10zł albo marki? Popatrz na Wielką Brytanie i skoncz straszyć jak Tusk który twierdził że  będą ponosić ogromne konsekfencje Brexitu. Utrzymujemy armię biurokratow w Brukseli, nie masz pojęcia ile to wszystko kosztuje szarych ludzi. Ci którzy z nami handluja dalej by to robili kwestja dogadania nowych zasad. Europa to puste slowo jak i ,,EMBARGO" które niby tak miało sponiewierać Rosję a po Cichu każdy z nimi handluje.

Porównujsz Wielką Brytanię do Polski hahaha  inne położenie geograficzne itp. tak jak myślałem że dziecko myśli że Polska to jakaś potęga  gospodarcza. A co do Wielkiej Brytanii to mimo że silna gospodarka mocno odczuwa wyjście z uni

https://businessinsider.com.pl/finanse/handel/skutki-brexitu-sprzedaz-mleka-i-smietany-z-wielkiej-brytanii-do-ue-spadla-o-96-proc/dtn34ky

Niektórzy tu mysłą ze jak ma 10ha to wielki   a obok sąsiad co ma 500ha z drugiej strony sąsiad 1000ha to będzie z nimi na równy handlował i konkurował hahaha  

Edytowane przez piotreku1
Opublikowano

Ciekawe kto dłużej wytrzyma. Ten mały co to i tak na jakimś etacie dorobi, czy ten duży co to mu honor nie pozwoli gdzie kolwiek pracować. Zanim Brytania zacznie upadać po brexicie to my już będziemy się reinkarnowac po upadku 🤔

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Minie chwilą i małego duzy zje haha 

Nie od dziś jest powiedzenie że,, nim gruby schudnie chudy zdechnie "

Opublikowano (edytowane)

Czy mały czy duży to piorytetem powinno być by każdy mogł prowadzić działalność i była różnorodność .         mi się wydaje żę rynek swiatowy tych cen na azoty nie przyjmie i wiedza to niektóre koncerny ograniczając produkcje , wiedzą żę jak wyprodukują towar przy wysokich kosztach to zabraknie klienta i dołożą do interesu i stąd według mie ograniczenia produkcji  firma yara to producent rodem z norwegi a tam raczej gazu nie brakuje  tam sami mają fabryki i w rosji i w dani i norwegi w angli raczej też im gazu nie zabraknie ale przeczuwają żę cena możę spaść i ograniczają produkcje żęby nie zostać z drogim azotem czy amoniakiem . 

Edytowane przez jarecki
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

7 minut temu, e2visionamd napisał:

A widziałeś grubych na zdjęciach z Auschwitz ?

Nie widziałem ale widziałem trupy wychudzone  skóra i kości 

Opublikowano

Chłopak ma racje . To tylko kwestiaczasu aż duży wchłonie małego Jedynie średnie gospodarstwa mają jakiś byt. A najlepsze jest to że mali mówią "kredyt na 3 pokolenia, nie opłaca się, komornik zabierze" Po czym ten duży spłaci predzej czy póżniej zobowiązania a ci mali likwidują gospodarstwa bo nie opłaca im się i wgl. Chociaż ja jak bym miał małe killku hektarowe gospodarstwo to sadził bym ziemniaki jadalne oraz zboże dla kur i handlował bezpośrednio i jakiś $$$ by był ;)

Opublikowano

Zadnego hajsu by nie bylo. Moj kuzyn tak robi. Lata po ryneczkach z wazywami, ziemniaczkami, jajeczkami i sprzedaje z domu. Napierdoli sie a kasy nie widac. Obsial by zbozem, rzepakiem i poszedl do roboty bo zdolny spawacz. Mialby wiecej i garba by nie bylo.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

I właśnie przez takie postrzeganie "ten duży pier**li tego małego" mamy co mamy. Duzi między sobą też się nie lubią i sytuacja w naszym rolnictwie wygląda jak wygląda. 

Kurła, teraz tymi kilkoma wypowiedziami kolejny raz mnie zaimponowałeś.

Znam kilkoro młodych, mających po kawałeczku, chodzą do pracy a robią w ziemi bo lubią. Nie interesuje ich to czy się opłaca czy nie. Mają dla siebie, czasem coś sprzedadzą, jakiegoś ziemniaka czy warzywa albo drób. Ja też nie patrzę na to czy mi się opłaca- etat jest a coś robić po pracy trzeba. Wolę pożyteczniej czas spędzić niż leżąc przed telewizorem albo chodząc na jakieś fitnessy i inne cuda. Fitnes to jest przy oborniku czy zbieraniu ziemniaków. I przynajmniej się wie co się je bo się uchowa zwierzaków dla siebie, posieje warzyw i ziemniaków posadzi.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, gregor1284 napisał:

Nie zgodzę się. Zerknij reportaż sekielskich jak "duzi" osrani bo jechali na ziemi z ANR, a później kowru. Niby wielcy za ziemi tyle mają swojej co za paznokciami 

Jaki reportaż?

Opublikowano
4 godziny temu, e2visionamd napisał:

A widziałeś grubych na zdjęciach z Auschwitz ?

widziałem. w mundurach byli.

Opublikowano

Nie wiem jak u was, ale w mojej gminie na przestrzeni 10 lat gdzie na jednej czy drugiej wsi było około 10 rolników co mieli po 15 czy 50ha, zostało na tej wsi 3-4. Właśnie jeden drugiego powciągał ale to na zasadzie dzierżaw i czynszów na poziomie 1800-2200zł. Jeden nie ma następców, drugi przeliczył ze bez roboty zostaje mu tyle samo i jest jak jest.

Opublikowano
2 minuty temu, koniu napisał:

co mieli po 15 czy 50ha

To w całej gminie z 10 lat temu było z 10, którzy mieli więcej niż 15ha. Teraz większość jeszcze powiększyła a padło sporo mniejszych, takich 2-10ha- starzy poumierali albo nie byli już w stanie robić, zostało trochę najmniejszych takich do hektara, którzy większość mają "dla siebie". Nie ma ich może dużo ale na każdej ulicy się znajdzie z 5-10 takich. Na mojej ulicy i dwóch małych osobnych "odnogach", łącznie jest koło 90 numerów domów- to tak zliczając takich do hektara jest bodajże 11, 4 takich co obrabiają więcej niż hektar ale max 6. Większych nie ma, resztę pól ma RSP i ci duzi. Tylko gmina spora, ponad 4000 mieszkańców i numerów domów coś koło 800.

Opublikowano (edytowane)

Koniu, u mnie jest identycznie. Przed wejściem do Unii we wsi było 17 gospodarstw. Obecnie zostały dwa. Ludzie oddali ziemię w dzierżawę i się śmieją bo wychodzą lepiej niż Ci którzy się męczą i nie mają zycia

Edytowane przez Gromi
  • Like 2
Opublikowano

Uwaga Uwaga. Dziś w mojej gminie padł nowy rekord czynszu dzierżawy. 4 tyś za hektar. Jestem w szoku. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v