Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja tez nie i nie mam zamiaru . Nawozów dolistnych nie stosuje , nie widze żadnego sensu poza borem w rzepaku i mikro w pszenicy .

Czyli nie wiesz lub nie chcesz powiedzieć . Wiec zostaje prosty sposób , dawać i badać zasobności a nie filozofować 

Opublikowano
2 godziny temu, RU68 napisał:

Między rozpuszczalnością w wodzie a dobrym pobieraniem fosforu jest przepaść począwszy od ładunku elektrycznego cząsteczki po skład pierwiastków towarzyszących które po prostu w danym złoży fosforytów występują .Żeby co kolwiek pojąć trzeba czytać czytać i czytać  jak pisałem  fizyka to właśnie ładunek elektryczny cząsteczki niby nic ale jeśli będzie zgodny z ładunkiem (w skrócie korzenia ) to wiadomo będzie się odpychać więc sprawa niby prosta musi być przeciwny -na tym polega np chelatyzacja  następne to chemia gdzie właśnie połączenie danego pierwiastka w glebie zmienia jego ładunek . Nawozy doglebowe to jest kilka rodzynków ale nikt mi nie płaci aby jakiemuś producentowi robić złą opinię (więc zrozumiałe .Ale w nawozach dolistnych to prawdziwa jazda tam jest pole do popisu w fabrycznych mieszaninach gdzie występują w jednym opakowaniu kilka pierwiastków totalnie wykluczających mieszanie i przyswajalność dla roślin i zwykle to tak zwane wyłączności dystrybutorów za ciężkie pieniądze (dla kupującego a marże rzędu 1000% to prawie standard) A już ta sprzedaż wiązana czyli chemia ciut tańsza plus nawóz dolistny to kopalnia złota dla sprzedającego  że  tego nikt nie ukróci dziwię się  a rolnicy jak pelikany łykają te bajki i wmawiają sobie jaki to świetny biznes robią ale bez podstawowej wiedzy trzeba płacić frycowe niekiedy długie lata   

Gadkę masz jak polityk rasowy i wynika z niej tyle samo. Czyli nic.

Opublikowano

Jakbyś w podstawówce na fizyce i chemii nie spał to byś rozumiał o czym piszę ą że na wsi rodzice posyłają dzieci do szkoły nie po naukę tylko po świadectwo ukończenia szkoły bo i tak gnój będzie przerzucać to później nie rozumie prostego wpisu Ale widzę że masz zaczepny i prześmiewny character wobec innych również więc nie rozwijam twojego tematu  

Opublikowano

No zamiast uczyć się chemii i fizyki dam fosfor w całości rozpuszczalny w wodzie . Tyle w temacie . Nie trzeba twoich wywodów które nic nie wnoszą. Mnie interesuja konkrety a nie pierdolento

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Jakbyś w podstawówce na fizyce i chemii nie spał to byś rozumiał o czym piszę ą że na wsi rodzice posyłają dzieci do szkoły nie po naukę tylko po świadectwo ukończenia szkoły bo i tak gnój będzie przerzucać to później nie rozumie prostego wpisu Ale widzę że masz zaczepny i prześmiewny character wobec innych również więc nie rozwijam twojego tematu  

Nie wiesz jakie mam wykształcenie to nie wypowiadaj się na jego temat radzę. Zabłysnąć chciałeś ale ci nie pykło. Wiesz że dzwoni, tylko nie wiesz w którym kościele. Jony ujemne jony dodatnie itd. i co w związku z tym? Który fosfor najlepszy? Który dostępny na niskim pH a który przy wysokim? Fizyka i chemia? Liznołeś kilka artykółów ogólnie dostępnych, tylko co z tego jak ich nie rozumiesz? Rzecz o której piszesz jest tak złożona i od tyłu czynników zależna że nawet poważni pismacy się za to nie biorą, nie ma złotej reguły na dostępność fosforu. Z tego co zdążyłem się zorientować, wschodni fosfor z wysoką rozpuszczalnością w wodzie jest najszybciej dostępny dla roślin, ale na przykład w tym roku u nas nie osiągalny. Kupiłem więc pod rzepak i pszenicę polidap po 2830 bo nic lepszego nie znalazłem. Nie które rośliny ( na przykład gryka) a właściwie wydzieliny jej korzeni potrafią rozpuszczać i pobierać nie dostępny dla innych roślin fosfor. Pozdrawiam, i bez urazy proszę.

Edytowane przez Zapracowany
Opublikowano
9 godzin temu, Zapracowany napisał:

Nie wiesz jakie mam wykształcenie to nie wypowiadaj się na jego temat radzę

Widzisz nie zrozumiałeś nawet ułamka tego co pisałem więc po wiejsku -  temat jest złożony i bez podstaw nie do ogarnięcia   a sam potwierdziłeś to co pisałem ponieważ złoża apatytów  fosforytów z półwyspu kolskiego- Kola. Pod względem zawartości innych pierwiastków to najczystsze  odkryte i eksploatowane na dużą skalę złoże a to że nie będę lobbować ruskich a to moja sprawa (choć ultra black stosuję od lat) a gdybyś znał różnicę pomiędzy DAP i MAP nie zastanawiał byś się i nie zadawał pytań a każdy kto na studiach liznął troszkę wiedzy ma to w małym paluszku.I właśnie po pytaniach można łatwo rozpoznać poziom wykształcenia (nie sztuką szukać w internecie choć i do tego potrzeba trochę umiejętności i również bez urazy bo przekaz dla jednego oczywisty dla drugiego nie zrozumiały.Przykład syn kończy prawo ostatnio online niekiedy słucham też nie rozumiem momentami co wykładowca przekazuje i ne rozumiejąc nie kwestionuję jego wiedzy 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Cezar81 napisał:

Ultra 8 po 2099 brutto to dobra cena jak na dzień dzisiejszy

Na jesieni i na początku 2021 roku była po 1400 zł , jakościowo to samo co Polifoska ale ta cena to odstrasza , u mnie jest Polidap po 2520 zł i sól pot. po 1600 zł . Jak byś dał po 150 kg soli i polidapu to wychodzi więcej azotu i fosforu za tę samą cenę .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
29 minut temu, RU68 napisał:

Widzisz nie zrozumiałeś nawet ułamka tego co pisałem więc po wiejsku -  temat jest złożony i bez podstaw nie do ogarnięcia   a sam potwierdziłeś to co pisałem ponieważ złoża apatytów  fosforytów z półwyspu kolskiego- Kola. Pod względem zawartości innych pierwiastków to najczystsze  odkryte i eksploatowane na dużą skalę złoże a to że nie będę lobbować ruskich a to moja sprawa (choć ultra black stosuję od lat) a gdybyś znał różnicę pomiędzy DAP i MAP nie zastanawiał byś się i nie zadawał pytań a każdy kto na studiach liznął troszkę wiedzy ma to w małym paluszku.I właśnie po pytaniach można łatwo rozpoznać poziom wykształcenia (nie sztuką szukać w internecie choć i do tego potrzeba trochę umiejętności i również bez urazy bo przekaz dla jednego oczywisty dla drugiego nie zrozumiały.Przykład syn kończy prawo ostatnio online niekiedy słucham też nie rozumiem momentami co wykładowca przekazuje i ne rozumiejąc nie kwestionuję jego wiedzy 

Dostępność fosforu zależy od pH, od temperatury, od ilości i jakości próchnicy w glebie. Życie biologiczne, kwasy humusowe, bakterie itd. To powszechna wiedzą, ogólnie dostępna. My rolnicy o tym wiemy. A masz nas za głupków, bo skończyłeś jakąś rolniczą szkołę? Proszę cię zejdź na ziemię i jak masz coś do przekazania coś więcej niż to jaki ty mądry jesteś to przekazuj.

Opublikowano

Wytłumacz jaki związek z jak napisałeś ma dostępność fosforu z ilością i jakością próchnicy ? o ile nie spałem na tych zajęciach to próchnica zatrzymuje wodę azot niektóre mikro ale fosfor ze względu na małą ruchliwość w profilu glebowym praktycznie zostaje tam gdzie go podamy aż dotrą do niego korzenie  .Wytłumacz też związek  bakterii z dostępnością fosforu bo może są bakterie fosforowe o których nie słyszałem .Z kolei słyszałem o cudownych preparatach mających uwalniać uwsteczniony fosfor ale w takie bajki to wierzą niektórzy a to chwyt marketingowy- może sie czegoś nowego nauczę czego mi brakuje nie wykluczam   

A i jeszcze Jakie musiało by być stężenie kwasów humusowych aby z fosforanu wapnia oderwać cząsteczkę Ca i powstał anion diwodoroortofosforanowy  lub anion wodorroortofosforanowy  nawiązując do wcześniejszych wpisów  zwracam uwagę że są to aniony ?                   

Opublikowano

Poniżej dwa cytaty, może coś rozjaśnią. Jak nie, może dadzą do myślenia. (Takiś mądry a podstaw nie znasz?)

Niestety tylko 2-10% z puli fosforu, która znajduje się w glebie jest dostępna dla roślin, z czego tylko 1% jest łatwo przyswajalny przez rośliny.

Rośliny pobierają fosfor wyłącznie w dwóch formach, jako:

• jon fosforowy jednowartościowy (H2PO4-😞
    1. jest to najczęściej pobierana forma fosforu dla roślin;
    2. pobierany jest z gleby w środowisku kwaśnym i lekko kwaśnym;
    3. w glebach o odczynie bardzo kwaśnym, wiąże się z żelazem, glinem, manganem, natomiast w glebach o odczynie zasadowym łączy się z wapniem lub magnezem tworząc nierozpuszczalne sole;
  • jon fosforowy dwuwartościowy (HPO4-2😞
    1. rzadziej w polskich glebach pobierana forma fosforu;
    2. pobierany z gleb o odczynie zasadowym lub lekko kwaśnym;
    3. łatwo łączy się z jonami wapnia i magnezu tworząc nierozpuszczalne (niedostępne) sole.

Typowa mineralizacja to proces uwalniania z glebowej materii organicznej azotu, potasu, siarki i fosforu na drodze utleniania związków węgla. Istotnym elementem tego procesu jest stosunek C:P w zależności od niego możemy mówić o mineralizacji (uwalnianiu P) lub immobilizacji ( wiązanie przez mikroorganizmy). Uwalnianie następuje przy stosunku C:P węższym niż 200:1 a immobilizacja przy szerszym niż 300:1.

W odróżnieniu do azotu w przypadku fosforu mamy także do czynienia z mineralizacją biochemiczną. Polega ona na produkowaniu przez korzenie roślin (rizosfera), grzyby mikorytyczne i mikroorganizmy glebowe enzymów katalizujących proces mineralizacji. Do mikroorganizmów produkujących enzymy uwalniające fosfor zaliczamy bakterie z grup: Pseudomonas, Bacillus, Rhizopus, Penicillum, Aspergillus. Jeżeli stworzymy w glebie odpowiednie warunki rozwoju mikroorganizmów możemy liczyć na wyższą dostępność fosforu jak również innych składników. Efektywność zastosowanych nawozów i wykorzystanie zasobów glebowych będzie lepsze.

Do warunków decydujących o uwalnianiu fosforu i jego dostępności zaliczmy: temperaturę, uwilgotnienie, zagęszczenie gleby oraz dostępność tlenu.

Opublikowano
38 minut temu, Zapracowany napisał:

Poniżej dwa cytaty, może coś rozjaśnią. Jak nie, może dadzą do myślenia. (Takiś mądry a podstaw nie znasz?)

Niestety tylko 2-10% z puli fosforu, która znajduje się w glebie jest dostępna dla roślin, z czego tylko 1% jest łatwo przyswajalny przez rośliny.

Rośliny pobierają fosfor wyłącznie w dwóch formach, jako:

• jon fosforowy jednowartościowy (H2PO4-😞
    1. jest to najczęściej pobierana forma fosforu dla roślin;
    2. pobierany jest z gleby w środowisku kwaśnym i lekko kwaśnym;
    3. w glebach o odczynie bardzo kwaśnym, wiąże się z żelazem, glinem, manganem, natomiast w glebach o odczynie zasadowym łączy się z wapniem lub magnezem tworząc nierozpuszczalne sole;

Widzisz i wyszła twoja wiedza kopiuj wklej z internetu  bo to akurat anion diwodoroortofosforanowy

38 minut temu, Zapracowany napisał:
  • jon fosforowy dwuwartościowy (HPO4-2😞
    1. rzadziej w polskich glebach pobierana forma fosforu;
    2. pobierany z gleb o odczynie zasadowym lub lekko kwaśnym;
    3. łatwo łączy się z jonami wapnia i magnezu tworząc nierozpuszczalne (niedostępne) sole.

a to anion wodoroortofosforanowy ale i nie jon ale jest minus więc anjon i nie fosforowy bo tam jest wodór i tlen  autor nie napisał to nie wkleiłeś proszę jak już wklejasz to wykaż troszkę finezji i doczytaj kilku autorów byś rozumiał co wklejasz a tym przyznałeś mi kolejny raz rację bo pisałem to samo tyle że z pustego łba a nie internetu . Tak to możemy podyskutować o przeszczepach narządów i na wzajem kopiuj wklej

Opublikowano

Rozumię że to wszystko co masz do powiedzenia na temat dostępności fosforu? Jak sam siebie podsumowałeś czego można się spodziewać z "pustego łba"

Opublikowano

W sierpniu ma być duża podwyżka cen gazu , coś mi się wydaje że nawozy azotowe pójdą wtedy w górę a to by był już gwóźdź do trumny dla rolników .

Dużo się mówi o Polskim Ładzie dla rolnictwa i to słynne 1 zł dopłaty do akcyzy , pytam się gdzie są związki rolnicze ? powinny być dopłaty do zakupu nawozów z Polskich fabryk dla rolników , azot dojdzie do 2000 zł tona a zboże 600 -700 zł tona , kiedyś było worek zboża - worek nawozu taki powinien być przelicznik.

Opublikowano

Moim zdaniem cena azotu nie ma nic (niewiele) wspólnego z ceną gazu to prawo rynku .ogólnie światowa produkcja jest uboższa o o produkcję z czasu lockdown-u  a zapotrzebowanie jest rok do roku wzrastające 

Opublikowano

https://www.money.pl/gospodarka/nowe-taryfy-gazowe-od-sierpnia-zwiekszaja-prawdopodobienstwo-5-proc-inflacji-6661912721460000a.html

6 minut temu, RU68 napisał:

Moim zdaniem cena azotu nie ma nic (niewiele) wspólnego z ceną gazu to prawo rynku .ogólnie światowa produkcja jest uboższa o o produkcję z czasu lockdown-u  a zapotrzebowanie jest rok do roku wzrastające 

Może wiesz kiedy to wszystko związane z tymi covidami i lokdownami pierdolnie ?

Opublikowano
21 minut temu, przemek28_28 napisał:

Pozostaje lanie gnojowicy zamiast saletry na zboża. Trzeba kupić jakaś ,,mądrzejszą” beczke i lac.

Jeszcze trochę to niektórzy będą lać ale na gospodarkę.

Opublikowano

Kazdy ma dylemat,isłusznie,nie ma co deklaracji składac bo to indywidualne decyzje,w tym roku na pewno nie kupie  zadnego nawozu,pewnie bede obserwował rynek.Nie jestem anty PisioreM.starm sie być obiektywny,ale o d... ,to rozbić.Ale jesil ktokolwiek   z Nas miałby  np firme w branzy naftowej,to szukalibyśmy menadzera żeby nam gazety kupował,i miał w d..,rolników,gdzie 1,5 miesiąca temu nie moglismy saletry kupić!!!!

Opublikowano
39 minut temu, przemek28_28 napisał:

@glicer tylko jak bedą sie zbliżały wybory, a to juz bliżej niż dalej to sobie szybko przypomną o nas, bo bez poparcia na wsi nie wygrają wyborów.

Jest grupa rolników którym ceny nawozu nie straszne , plantatorzy malin cena stulecia 12 zł za kg.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v