Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Próba na azot jest trudna do wykonania , powiem krótko zanim wykopiesz i dowieziesz glebę azot lub jego część się ulotni .

Słoma po kukurydzy , rzepaku jest bogatsza w azot niż po zbożach a po jęczmieniu to stanowisko całkiem do d*py .

Przecież opisałem jak bierzemy próby co za filozofia worek foliowy i do zamrażarki -jak się nie chce to wymyślamy problemy takie już mamy skłonności 

Opublikowano
36 minut temu, robercikj100 napisał:

saletra 1260 netto , saletrosan 1200 netto , normalnie szał

Jak tu czytam w porównaniu do innych ofert to jeszcze źle nie jest.

Opublikowano

kiedys sie sypało tarnogram pod buraki, ostatnich kilkalat  z racji ze nie zawsze jest dostepny sypie ultre 8 i różnicy w plonie jakos nie widze.  Wiec nie sugerujcie sie tylko tym co jest na worku napisane. Dodam ze pola bez obornika

Opublikowano

Ja na wiosne bede robił próbki i zobaczymy jak wygladają zasobności. Według kartki z przed 3 lat fosfor i potas nisko dziwne bo qq sypie po 15ton, przez 3 lata sypane po 330kg ultry 8/10 i 100kg soli zobaczymy jak teraz wyjdą po 3 latach wyniki.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Murphys napisał:

Ja na wiosne bede robił próbki i zobaczymy jak wygladają zasobności. Według kartki z przed 3 lat fosfor i potas nisko dziwne bo qq sypie po 15ton, przez 3 lata sypane po 330kg ultry 8/10 i 100kg soli zobaczymy jak teraz wyjdą po 3 latach wyniki.

Zobacz co kuku pobiera z gleby na te 15 ton to dziwić się przestaniesz że  zasobności niskie

Edytowane przez Zapracowany
Opublikowano
2 godziny temu, Mario81 napisał:

kiedys sie sypało tarnogram pod buraki, ostatnich kilkalat  z racji ze nie zawsze jest dostepny sypie ultre 8 i różnicy w plonie jakos nie widze.  Wiec nie sugerujcie sie tylko tym co jest na worku napisane. Dodam ze pola bez obornika

Pod buraki tarnogran może być .

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

A zobacz ile kuku oddaje w resztkach pożniwnych np. potasu , to też się zdziwisz . Fosfor to zgoda 80 - 90% wyjezdża z plonem , ale potas to 80% zastaje z resztkami pożniwnymi .

Ty to taki nie przyjemny chyba jesteś, albo zaczepki ciągle szukasz? Taki ku..was naj. Ciągle coś Tobie nie pasi. Albo tylko wrażenie takie sprawiasz. Sam nie wiem.

A zobacz ile kuku oddaje w resztkach pożniwnych np. potasu , to też się zdziwisz . Fosfor to zgoda 80 - 90% wyjezdża z plonem , ale potas to 80% zastaje z resztkami pożniwnymi .

Ty to taki nie przyjemny chyba jesteś, albo zaczepki ciągle szukasz? Taki ku..was naj. Ciągle coś Tobie nie pasi. Albo tylko wrażenie takie sprawiasz. Sam nie wiem.

Opublikowano
4 godziny temu, Zapracowany napisał:

Zobacz co kuku pobiera z gleby na te 15 ton to dziwić się przestaniesz że  zasobności niskie

Według tego co mam na kartce plon 10 ton nie powinien przekroczyć a najniższy jaki odnotowałem to było 10,7t na przestrzeni 7 lat uprawy a najwyższe poza 18ton 

Opublikowano
9 godzin temu, AndrzejWosztyl napisał:

Saletrzak po 113 netto z dostawa

Saletrzak zwykły bardzo słaby nawóz , w mojej okolicy odchodzą od saletrzaku . Pod korzeń ujdzie ale trzeba pogłównie coś mocniejszego , w trawniku się sprawdza dużo lepiej od saletry . Saletrzak z Tarnowa gr. Azoty pod pszenżyto 600 kg na ha , na dwie dawki trzeba minimum .

Opublikowano
10 godzin temu, Zapracowany napisał:

Jak widzę że ktoś pisze patrząc tylko jednostronnie , to staram się zwrócić uwagę , że tak nie jest . Bo skoro piszesz że kuku  pobiera duże ilości składników pokarmowych na 15 ton , to pełna zgoda , ale było dopisać że takiego np . potasu większość zostawi w resztkach co pobrała , więc ogólny bilans nie jest taki że z tymi 15 tonami wyjedzie wszystko co sypnąłeś . Dla mnie to jest normalne , ale skoro dla ciebie nie , i uważasz że zwrócenie uwagi że w resztkach pożniwnych też są składniki pokarmowe , które zostają na polu , to szukanie zaczepki , no to już twoja sprawa . 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To tylko dla oka takie złudzenie , że ta cena dość dobra . Żeby cię wyprowadzić z błędnego myślenia przeliczyłem ci że na 100 kg tego nawozu , trzeba dać 41 kg soli potasowej po 1600 netto , to wychodzi 66 zł , plus 21 kg fosforanu amonu po 3000 zł netto , to wychodzi 63 zł . razem wychodzi 129 zł za ten sam skład który masz w tym nawozie co podajesz , To na tonie wychodzi 165 zł taniej na tej mieszance niż ten nawóz co podajesz .  

A i jak widzisz , ceny fosforanu czy soli po zawyżałem .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
3 godziny temu, mysza103 napisał:

To tylko dla oka takie złudzenie , że ta cena dość dobra . Żeby cię wyprowadzić z błędnego myślenia przeliczyłem ci że na 100 kg tego nawozu , trzeba dać 41 kg soli potasowej po 1600 netto , to wychodzi 66 zł , plus 21 kg fosforanu amonu po 3000 zł netto , to wychodzi 63 zł . razem wychodzi 129 zł za ten sam skład który masz w tym nawozie co podajesz , To na tonie wychodzi 165 zł taniej na tej mieszance niż ten nawóz co podajesz .  

A i jak widzisz , ceny fosforanu czy soli po zawyżałem .

Jedni kupują cenowo najtaniej bez względu na skład , inni wchodzą w drogie nawozy typu Polifoska . Od ubiegłego roku kupuje nawozy tylko z otoczką czyli długo działające oraz z dużą ilością czystego składnika , stosowanie nawozów tj, Tarnogran czy Superfosfat jest mało efektywne przy słabej zasobności gleby i poniżej 4b oraz bez obornika i dobrego płodozmianu .

Opublikowano

Wiedza większości rolników na temat nawozów ich składu wykorzystania przemian chemicznych w glebie formy przyswajalności itd jest nikła lub wręcz zerowa jeni kierują się aby tylko kupić 300 kg na ha jak najtaniej inni słuchają super doradców od super ściemy typu TIMAC jeszcze inni podatni na reklamę a tak na prawdę nie da się zastąpić wiedzy która była wykładana w szkole lub studiach .Chemia i fizyka jest w przypadku nawozów kluczową wiedzą np .które jony w jakiej sytuacji są pożądane kiedy w jakiej formie i w jakiej mieszaninie  je podać .Niekiedy nawet fabryczne mieszanki wołają o pomstę do nieba bo jedne składniki wykluczają dostępność innych np dodatek Ca lub zawartość pierwiastka który jest produktem ubocznym produkcji a jego usuwanie jest nieopłacalne. Najwięcej zastrzeżeń powinny wzbudzać nawozy fosforowe bo tu nawet w kraju mamy producentów którzy w toku produkcji wykorzystują odpady fosforytów które nie mają żadnej wartości dla roślin pomimo że zawierają fosfor jednak w formie której nawet kwas siarkowy lub fosforowy nie rusza a co dopiero słabe kwasy glebowe , a kosztują nie małe pieniądze

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano
14 godzin temu, RU68 napisał:

Wiedza większości rolników na temat nawozów ich składu wykorzystania przemian chemicznych w glebie formy przyswajalności itd jest nikła lub wręcz zerowa jeni kierują się aby tylko kupić 300 kg na ha jak najtaniej inni słuchają super doradców od super ściemy typu TIMAC jeszcze inni podatni na reklamę a tak na prawdę nie da się zastąpić wiedzy która była wykładana w szkole lub studiach .Chemia i fizyka jest w przypadku nawozów kluczową wiedzą np .które jony w jakiej sytuacji są pożądane kiedy w jakiej formie i w jakiej mieszaninie  je podać .Niekiedy nawet fabryczne mieszanki wołają o pomstę do nieba bo jedne składniki wykluczają dostępność innych np dodatek Ca lub zawartość pierwiastka który jest produktem ubocznym produkcji a jego usuwanie jest nieopłacalne. Najwięcej zastrzeżeń powinny wzbudzać nawozy fosforowe bo tu nawet w kraju mamy producentów którzy w toku produkcji wykorzystują odpady fosforytów które nie mają żadnej wartości dla roślin pomimo że zawierają fosfor jednak w formie której nawet kwas siarkowy lub fosforowy nie rusza a co dopiero słabe kwasy glebowe , a kosztują nie małe pieniądze

Poleć coś co daje dobre efekty bez względu na cenę .

Opublikowano

Między rozpuszczalnością w wodzie a dobrym pobieraniem fosforu jest przepaść począwszy od ładunku elektrycznego cząsteczki po skład pierwiastków towarzyszących które po prostu w danym złoży fosforytów występują .Żeby co kolwiek pojąć trzeba czytać czytać i czytać  jak pisałem  fizyka to właśnie ładunek elektryczny cząsteczki niby nic ale jeśli będzie zgodny z ładunkiem (w skrócie korzenia ) to wiadomo będzie się odpychać więc sprawa niby prosta musi być przeciwny -na tym polega np chelatyzacja  następne to chemia gdzie właśnie połączenie danego pierwiastka w glebie zmienia jego ładunek . Nawozy doglebowe to jest kilka rodzynków ale nikt mi nie płaci aby jakiemuś producentowi robić złą opinię (więc zrozumiałe .Ale w nawozach dolistnych to prawdziwa jazda tam jest pole do popisu w fabrycznych mieszaninach gdzie występują w jednym opakowaniu kilka pierwiastków totalnie wykluczających mieszanie i przyswajalność dla roślin i zwykle to tak zwane wyłączności dystrybutorów za ciężkie pieniądze (dla kupującego a marże rzędu 1000% to prawie standard) A już ta sprzedaż wiązana czyli chemia ciut tańsza plus nawóz dolistny to kopalnia złota dla sprzedającego  że  tego nikt nie ukróci dziwię się  a rolnicy jak pelikany łykają te bajki i wmawiają sobie jaki to świetny biznes robią ale bez podstawowej wiedzy trzeba płacić frycowe niekiedy długie lata   

Opublikowano (edytowane)

A kto by to miał im niby  ukrócić , w naszym kraju to się  ukróca ale  zwykłemu Kowalskiemu a nie jakimś firmom z kapitałem zagranicznym  , przecież my nic swojego już nie mamy,  oni nawet podatków w Polsce nie płacą a jak już to jakieś grosze bo kombinują na różne sposoby.  A z drugiej strony jakoś nie mogę sobie wyobrazić rolnika który  w wolnym czasie studiuje  fizykę  i rozpad cząstek , to do niczego mu nie jest potrzebne  po prostu niech każdy wykonuje swoją robotę   tylko uczciwie.

Edytowane przez Zbyszek3939
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v