Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, poosa21 napisał:

Dziś kupione 4t fosforanu amonu po 1600 zł (brutto), więcej nie mieli bo bym więcej kupił. 

Pomyliłeś się o 1 000 zł , Polidap  czyli Fosforan amonu jest aktualnie po 2 600 zł tona .

Opublikowano
9 minut temu, sznajdik napisał:

A słaby fosfor to co to? 

20210714_200828.jpg

Słaby fosfor to rozpuszczalność w wodzie mniejsza od podanej ogólnej zawartości. 

2 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Pomyliłeś się o 1 000 zł , Polidap  czyli Fosforan amonu jest aktualnie po 2 600 zł tona .

Był po tyle na olx fosforan niedawno 18 46

Opublikowano
5 minut temu, Tomek90 napisał:

Słaby fosfor to rozpuszczalność w wodzie mniejsza od podanej ogólnej zawartości. 

Był po tyle na olx fosforan niedawno 18 46

To jakby saletrę po 800 zł kupić czy polifoskę po 1600 zł 

Opublikowano
9 minut temu, RU68 napisał:

jeszcze nie spotkałem na OLX żeby cena z ogłoszenia była aktualna -wielka ściema

??? 

21 minut temu, Mariusz2903 napisał:

To jakby saletrę po 800 zł kupić czy polifoskę po 1600 zł 

Kupiłem trifos pp 1500, gdzie był już po ponad 2100, jeszcze płatność na październik to jak to jest? 

Opublikowano
31 minut temu, Tomek90 napisał:

??? 

Kupiłem trifos pp 1500, gdzie był już po ponad 2100, jeszcze płatność na październik to jak to jest? 

Stare zleżane nawozy , ale tanio i to się liczy .

Opublikowano
2 godziny temu, sznajdik napisał:

1600 to może za worek a nie tonę jak w marcu pod QQ kupowałem to był już po2tyś. 

To tak jak ja w tamtym roku kizeryt na olx wystawiony 1150 brutto . Myślę , fajna cena , ale nie kupuję tylko dzwonię do gościa , a on z wielką łaską mówi że to cena za big bag

Opublikowano

Jak to jest z tym fosforem rozpuszczalnik w wodzie . Bo słyszałem dwie teorie . Ze bierzemy pod uwagę tylko ten rozpuszczalny w wodzie reszta to śmieć . A druga ze ten nie rozpuszczalny tez będzie działał tylko wolniej ale zasobność podniesie

Opublikowano

Będzie za jakiś czas, się rozłoży w tych kwasach, ale jak jest wybór to lepiej w wodzie jak najwięcej. 

Problem ze MAP który ma chyba najlepsza rozpuszczalność po 2600 czy nawet więcej. 

Opublikowano

Zamówione dzisiaj Tarnogram PK 12 23 po 1050 zł netto tona. Przy tych cenach NPK z polifosek chciałem odpuścić stosowanie, bo wszędzie fosfor i potas minimum na średnim poziomie, ale żeby nie zubożyć gruntu zdecydowałem się na ten nawóz. Będę go dawał od 200 do 400 kg/ ha w zależności od działki

• Root Admin
Opublikowano

netto, jedna z lepszych w okolicy, biorąc pod uwagę detal. przy calosamochodowce i gotówce byłoby dużo lepiej, ale że tylko 10 ton i termin to cena jaką jest

Opublikowano
16 godzin temu, robercikj100 napisał:

Normalnie wygryzles obszarnika to powinno się rodzic bez nawozów :)

Co do obszarnika to coś w tym jest. No ale tak należało zrobić. 

Odnośnie nawozów to analizy jesienią co innego mówiły. Wygląda na to że azotu szło maksymalnie dużo a reszta słabiutko.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Słoma do rozkładu pobiera azot , nie musisz sypać azotu na słomę ona sobie pobierze z gleby ,nikt  nie robi analizy gleby na azot i nie wiadomo ile go jest przed siewem .

Czemu piszesz z taką pewnością że nikt nie robi analizy na azot - akurat robię ale w latach gdzie mam wątpliwości do przebiegu pogody zimą bo ilość opadów zimowych ma wpływ na zawartość N-min .Próbkę pobieramy z dwóch warstw i albo od razu do stacji albo mrozimy . Koszty nie są aż tak wysokie ok  60 zł a nie słoma pobiera azot ale bakterie które ją rozkładają tyle że z tej formy rozkładu nie wiele próchnicy .Do powstania próchnicy i rozwój mikoryzy potrzebne jest wilgoć  powietrze i grzyby -stąd pozytywny wpływ mulczu na zwiększenie zawartości próchnicy ,oczywiście oziminy w takiej sytuacji wymagają dokarmienia N .Spróbuj poobserwować ściernisko z posiekaną słomą  nie ruszane do wiosny nawet po kukurydzy - gdzie jest ta gruba warstwa słomy?

Edytowane przez RU68
Opublikowano
Dnia 13.07.2021 o 16:39, RU68 napisał:

Panowie sami siejecie panikę jeszcze raz tłumaczę P i K można 2-3 lata bez -zastosować wapno  lub kredę plony będą normalne  z azotem trochę gorzej tego nie ominiemy  ale nie kupując wpierw się zatkają składy a później zakłady bez kasy na bieżące wydatki  tylko nie panikować i nie kupować .Przyczyną jest bardziej covid bo brakuje prawie  3 miesięcy produkcji do pokrycia zapotrzebowania .Po korekcie cen na zboża powinni zmięknąć chociaż to popyt kreuje ceny   

Jedno pewne EKOLOGIĘ bez dopłat wprowadzają jak podniosą 300% ŚOR to będzie ukoronowanie Brukselskiej polityki

I już wiemy że Obajtek nie ma zbyt dużo gruntów uprawnych  bo działki w centrum miast to inna sprawa

Jaka stosujesz kredę? Wapniak koszelowski?

Opublikowano
4 godziny temu, RU68 napisał:

Czemu piszesz z taką pewnością że nikt nie robi analizy na azot - akurat robię ale w latach gdzie mam wątpliwości do przebiegu pogody zimą bo ilość opadów zimowych ma wpływ na zawartość N-min .Próbkę pobieramy z dwóch warstw i albo od razu do stacji albo mrozimy . Koszty nie są aż tak wysokie ok  60 zł a nie słoma pobiera azot ale bakterie które ją rozkładają tyle że z tej formy rozkładu nie wiele próchnicy .Do powstania próchnicy i rozwój mikoryzy potrzebne jest wilgoć  powietrze i grzyby -stąd pozytywny wpływ mulczu na zwiększenie zawartości próchnicy ,oczywiście oziminy w takiej sytuacji wymagają dokarmienia N .Spróbuj poobserwować ściernisko z posiekaną słomą  nie ruszane do wiosny nawet po kukurydzy - gdzie jest ta gruba warstwa słomy?

Próba na azot jest trudna do wykonania , powiem krótko zanim wykopiesz i dowieziesz glebę azot lub jego część się ulotni .

Słoma po kukurydzy , rzepaku jest bogatsza w azot niż po zbożach a po jęczmieniu to stanowisko całkiem do d*py .

14 godzin temu, pabloooo napisał:

Zamówione dzisiaj Tarnogram PK 12 23 po 1050 zł netto tona. Przy tych cenach NPK z polifosek chciałem odpuścić stosowanie, bo wszędzie fosfor i potas minimum na średnim poziomie, ale żeby nie zubożyć gruntu zdecydowałem się na ten nawóz. Będę go dawał od 200 do 400 kg/ ha w zależności od działki

Na Tarnogranie daleko nie zajedziesz , rozpuszczalność beznadziejna,  skład mizerny , jak dasz średnio 300 kg na ha to jedynie cenowo na tym wyjdziesz .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v