Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie w tym roku kilkadziesiąt tys w plecy na nawozie, musiałem zastąpić mocznik rsm 32 bo na począku stycznia juz nie dostepny był, no trudno, nie długo trzeba będzie na naturalne tylko przejść i tyle niech się udławią z tymi sztucznymi

• Sad 1
Opublikowano

Yacenty dopuszczasz do wiadomości że żeby kupić nawozy latem trzeba było sprzedać zbiory latem, a kupując teraz można sprzedać pszenicę po 1000 i rzepak po 2200. W którym wypadku więcej zarobimy? Myślę że kupując nawozy teraz i sprzedając płody :)

Opublikowano
5 minut temu, Mateusz1q napisał:

Yacenty dopuszczasz do wiadomości że żeby kupić nawozy latem trzeba było sprzedać zbiory latem, a kupując teraz można sprzedać pszenicę po 1000 i rzepak po 2200. W którym wypadku więcej zarobimy? Myślę że kupując nawozy teraz i sprzedając płody :)

Źle myślisz, latem za tonę pszenicy można było kupić więcej nawozu niż teraz. A dwa żeby kupować latem to nie trzeba latem sprzedawać zbiorów 

• Like 1
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

A dopuszczasz do wiadomosci ze sa ludzie ktorzy zarzadziaja tak pieniedzmi ze bez sprzedazy plodow w zniwa moga kupic nawoz.

• Like 3
  • Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano
17 minut temu, Mateusz1q napisał:

nie dopuszczam, bo od kilku lat tak usiłujemy zarządzić budzetem, żeby nas było stać kupić nawóz w lecie - nawet na kredyt ale i tak płace za niego 50% mniej niż teraz.
Prosty przykład - kupiłem RSM32 w czerwcu, z płatnością na 30.09 - w cenie 700zł netto, dziś ten sam RSM32 jest po 1000 netto. Kase na nawozy miałem ze sprzedaży rzepaku

• Like 3
Opublikowano
22 minuty temu, Mateusz1q napisał:

W żniwa pszenica 690netto było jak się nie mylę przynajmniej u mnie rsm też 690 kupiłem pszenica teraz w lokalnych skupach dotarła do 890netto no dało by radę 900netto wyrwać ale się nie zdecydowałem teraz mamy 870netto a rsm 1080 brutto jak kolega napisał czyli na sprzedaży pszenicy i kupnie rsm-u nie wygrasz. Rzepak no może ale za coś trzeba było kupić npk-i nasiona czy też chemię wiecznie człowiek chomikować nie będzie a rzepak akurat do magazynowania nieraz jakiegoś przesuszenia czy przedmuchania potrzebuje a to koszta i na rzepaku rzadziej niż na pszenicy wygrasz więc większe ryzyko straty.

Opublikowano
59 minut temu, Tomek90 napisał:

Mozna jak się niema kredytów, ale kij ma 2 końce bo bez kredytów ciężko o rozwój w wielu wypadkach. 

Jak się ma kogoś w rodzinie kto nam pożyczy to nie trzeba brać kredytu

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Mozna jak się niema kredytów, ale kij ma 2 końce bo bez kredytów ciężko o rozwój w wielu wypadkach. 

Przy kredytach dobrze rozwija się Bank

Opublikowano

No i to jest właśnie myślenie Polaczkow, on wziął kredyt niema na nawozy, ledwo koniec z końcem, nabrał maszyn na kredyt zaraz mu zabiorą, ja to kredyt w ostateczności-można i tak ciułać ciułać parę lat i w końcu nazbierać na to co potrzeba, ważne że bez kredytu i ludzie nie będą gadać 😂

Ojciec brał kredyty zaczął się rozwijać, reszta w tyle z technologią, tak samo ja biorę bo każdy z nas umie liczyć czy coś się kalkuluje czy nie, a jak ktoś nie umie liczyć to nie dla niego rolnictwo bo i z wiadrami wody się pogubi. 

Opublikowano
Tomek90 napisał:

No i to jest właśnie myślenie Polaczkow, on wziął kredyt niema na nawozy, ledwo koniec z końcem, nabrał maszyn na kredyt zaraz mu zabiorą, ja to kredyt w ostateczności-można i tak ciułać ciułać parę lat i w końcu nazbierać na to co potrzeba, ważne że bez kredytu i ludzie nie będą gadać 😂

Ojciec brał kredyty zaczął się rozwijać, reszta w tyle z technologią, tak samo ja biorę bo każdy z nas umie liczyć czy coś się kalkuluje czy nie, a jak ktoś nie umie liczyć to nie dla niego rolnictwo bo i z wiadrami wody się pogubi. 

Masz sporo racji w tym co mówisz, 10 lat temu wrzuciłem tu pierwsze zdjęcie ciągnika którego jeszcze tato wziął na program oczywiście w kredyt. były komentarze też i są nadal pod tym zdjęciem że dzieci będą jeszcze spłacać to (czyli ja) i po tych 10 latach już nawet tego ciągnika nie ma a o kredycie się nie pamięta

Opublikowano
12 godzin temu, Tomek90 napisał:

dokładnie 👍

Opublikowano

Kto jest niezaradny oraz bez wiedzy to boi się kredytów jak diabeł świeconej wody. Dla przykładu wielkie firmy mając gotówkę kredytują się, ponieważ lepiej się dzięki temu rozwijają. Analogicznie jest w gospodarstwach. 

Opublikowano
13 godzin temu, ZELKOW napisał:

Masz sporo racji w tym co mówisz, 10 lat temu wrzuciłem tu pierwsze zdjęcie ciągnika którego jeszcze tato wziął na program oczywiście w kredyt. były komentarze też i są nadal pod tym zdjęciem że dzieci będą jeszcze spłacać to (czyli ja) i po tych 10 latach już nawet tego ciągnika nie ma a o kredycie się nie pamięta

Popieram. Według mnie to nawet lepiej wziąć kredyt i na spokojnie spłacić a gotówkę mieć na jakąś czarna godzinę, gdy np trafi się ziemia do kupienia itd. 

35 minut temu, FarmerDyzio napisał:

ale ważne jest też żeby w razie wypadków losowych rodzina dała
rade spłacić te kredyty

Już jest coraz mniej takich rolników co nie potrafią liczyć i biorą ponad miarę. I jak np. w banku spółdzielczym nie ma zdolności kredytowej to jadą do parabankow. Moim zdaniem wzięcie kredytu o wartości 10-15% całego gospodarstwa nie jest wielkim wyczynem do spłacenia w ciągu tych 5 lat  jeśli ma się trochę oleju w głowie. Wiadomo inaczej to wygląda przy produkcji roślinnej, inaczej przy bydle a jeszcze inaczej przy drobiu czy trzodzie 

Opublikowano

Fakt że ciężko jest bez kredytów. Ja trochę żałuję że nie korzystałem bo mógłbym sprzęt wymienić na nowy a i hektarów może by się udało choć kilka więcej kupić. Ale z drugiej strony teraz już moge to ,,rzucić,, bo ani bank ani agencja mnie nie trzyma.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v