Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, przemek28_28 napisał:

U mnie na lokalnym składzie maja po 1700. Chyba nie wiedzą co sie dzieje i nie podnoszą🤣🤣🤣🤣🤣

Ty się tylko zorientuj w składzie bo możesz z siebie zrobić nie będę mówił kogo by nie obrazić u mnie na składach też jest fosforan po 2200 i po 1800 co się okazało tańszy bez azotu i masz niższą cenę a oba to fosforan

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

To nie ja gwiazdorze. Napisz czemu byłeś uszczypliwy?????

to takie trudne?????

Wszyscy jedziemy na jednym wózku.Różnica ta że jeden ma grubszy portfel a inny chudszy.Nie ma co sobie dogryzać

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, yacenty napisał:

@przemek28_28 zjedz snikersa albo wypijmy na zdrowie

Bez urazy yacenty, ale Tobie to by się przydał karton snickersów, a i to bez gwarancji czy pomoże. Bo wbić szpilę potrafisz, ale żeby zrobić porządek w swoim folwarku, to już nie bardzo.

Edytowane przez jacek1296
  • Like 2
Opublikowano
Dnia 5.02.2021 o 23:52, isentor napisał:

A powiedzcie, Ci kierowcy od rsm z grupy azoty to raczej tacy sprytni czy niekoniecznie xd? Pytam bo zamówiłem na początek marca a dojazd mam kiepski w kształcie litery L. Czyli musi się ładnie złamać i podjechać pod górkę z 6m. Jak odbierają zboże całymi samochodami to dają radę, tylko tutaj przyjedzie samochód pełny i mam obawy czy podjedzie

Kierowców jest dużo i jedni lepsi drudzy gorsi. Tak czy siak linę musisz mieć wyciągniętą bo może się przydać. Kilka lat zamawiam RSM to raz się taki trafił kierowca, że musiałem go wyciągać i to na płytach betonowych 🤣 mam zakręt 90stopni pod górkę ale wyłożone płytami, a kierowca raz, że za mały rozpęd wziął, dwa że za mały najazd i koła od naczepy złapały pobocze. Naczepa lekko siadła i podniosła konia tak, że jedna strona była w powietrzu. Do przodu nie poszło ale z d*pę go naciągnąłem i wyszedł.
Także loteria, tak jak i u nas niektórzy nie cofają przyczepą jak pod przód nie podepną.

Dnia 5.02.2021 o 23:52, isentor napisał:

A powiedzcie, Ci kierowcy od rsm z grupy azoty to raczej tacy sprytni czy niekoniecznie xd? Pytam bo zamówiłem na początek marca a dojazd mam kiepski w kształcie litery L. Czyli musi się ładnie złamać i podjechać pod górkę z 6m. Jak odbierają zboże całymi samochodami to dają radę, tylko tutaj przyjedzie samochód pełny i mam obawy czy podjedzie

Kierowców jest dużo i jedni lepsi drudzy gorsi. Tak czy siak linę musisz mieć wyciągniętą bo może się przydać. Kilka lat zamawiam RSM to raz się taki trafił kierowca, że musiałem go wyciągać i to na płytach betonowych 🤣 mam zakręt 90stopni pod górkę ale wyłożone płytami, a kierowca raz, że za mały rozpęd wziął, dwa że za mały najazd i koła od naczepy złapały pobocze. Naczepa lekko siadła i podniosła konia tak, że jedna strona była w powietrzu. Do przodu nie poszło ale z d*pę go naciągnąłem i wyszedł.
Także loteria, tak jak i u nas niektórzy nie cofają przyczepą jak pod przód nie podepną.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, jacek1296 napisał:

Bez urazy yacenty, ale Tobie to by się przydał karton snickersów, a i to bez gwarancji czy pomoże. Bo wbić szpilę potrafisz, ale żeby zrobić porządek w swoim folwarku, to już nie bardzo.

Zapraszam mam zapas, znajdzie się i dla Ciebie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dream1990 napisał:

Zamawiane w listopadzie: 

Saletrzak standard - 860 zł brutto

Saletra amonowa - 980 zł 

Kizeryt - 1220 zł 

Mocznik - 1300 zł 

Sól potasowa - 1320 zł 

i w takich cenach powinno zostać  nie masz tu jeszcze fosforu  jak wywindują ceny na DAP  powyżej 2000 zł  wrócę do tarnogranu  plus azotowe  

• Haha 1
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

1 godzinę temu, Dream1990 napisał:

Zamawiane w listopadzie: 

Saletrzak standard - 860 zł brutto

Saletra amonowa - 980 zł 

Kizeryt - 1220 zł 

Mocznik - 1300 zł 

Sól potasowa - 1320 zł 

i w takich cenach powinno zostać  nie masz tu jeszcze fosforu  jak wywindują ceny na DAP  powyżej 2000 zł  wrócę do tarnogranu  plus azotowe  

na polidap i korn kali jest druga faktura która jeszcze nie doszła do mnie 😁

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Tarnogram to taki sam npk jak wapmag wapno 😆

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

powinny nawozy teraz powoli tanieć bo raczej nie będzie co nawozić na wiosnę chyba ze jare uprawy. Rolnikowi zawsze wiatr w oczy a tu jeszcze duży mróz dodatkowo.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

W zeszłym sezonie pszenica kepler o zimotrwałości 2,5 i temperaturze -12 z wiatrem wytrzymała. Zrobiło się siano, później odbiła, plon też był bardzo ładny. Także ja osobiście jakoś nie zawracam sobie głowy czy zboże lub rzepak wytrzyma czy nie wytrzyma. Na przyszłość jak macie dostawać sraczki to siejcie bardziej wytrzymałe odmiany.

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, masa24 napisał:

Śnieg spadł i -15 i każdy ma sraczke ze odsiewy będą 😀 jak ktoś się zimy boi to wogole powinien tylko jare siać i problem z głowy 

Posieje jare to bedzie miał sraczkę że susza

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Wszystkiego sie nie da obsiać oziminami, przynajmiej ja wychodzę z takiego założenia że trzeba siać wszystkiego po troche, nastawiać się na jedną uprawe nawet obsiewając wszystko oziminami to też jakieś ryzyko nie tyle że wymrozi ale są inne czynniki na wiosne. Tak jak w tym sezonie u mnie planowałem posiać pszenice po kukurydzy ale nie chciałem juz siać prawie w grudniu, można by było posiać znowu kukurydze po kukurydzy lub jęczmień jary, ale znowu jęczmienia miałby za dużo więc będzie pszenica jara.

A czy będzie susza czy nie będzie tego nikt nie wie, mi się wydaje że wracają lata mokre, przynajmiej widać to po mokrej jesieni, teraz widzimy to powiedzmy po normalnej zimie ze śniegiem i mrozem, reszta okaże się w kolejnych miesiącach.

Opublikowano

jak śnieg jest to może być i -30. u nas się obawiam o oziminy bo pod śniegiem kilka centymetrów lodu a ziemia nie zmarznięta i obawiam się że zboża zadusi z braku tlenu.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v