Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Chodzi mi o poszczególne mikroelementy bor mangan molibden i żelazo, cynk i miedź zbędne według mnie w rzepaku. 

Npk dolistnie bez sensu, ewentualnie fosfor przy ruszaniu wegetacji? 

Opublikowano
2 godziny temu, VonVegans napisał:

Po żniwach będzie 4k 

Po żniwach może tak ale większość sprzedaje w żniwa prosto z pola i cena zawsze niższa.

Przezimować jeszcze musi.

Opublikowano (edytowane)

Raz mi rzepak nie przezimował, ale z moich błędów i pogody na jesień.

Dobra odmiana, odpowiednio poprowadzona jesienią nie wymarznie, a jeśli już to zostanie żyto i pszenice z 6 w zimotrwałości bo reszta padnie. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
52 minuty temu, Cheesburger napisał:

mieszacie bor z siarczanem magnezu? a dodatkowo z jakimis adobe rzepak + npk? ew zamiast mikro to mozna to polaczyc bor + siarczan z toprex?

Nie polecam kombinacji Toprex, siarczan magnezu i bor bez względu jaka firma, robią się farfocle i zapychają się końcówki. 3 lata z rzędu mi się tak zdarzyło teraz już tak nie mieszam, tylko Toprex, bor i inne mikro. 

Opublikowano
12 minut temu, poosa21 napisał:

Nie polecam kombinacji Toprex, siarczan magnezu i bor bez względu jaka firma, robią się farfocle i zapychają się końcówki. 3 lata z rzędu mi się tak zdarzyło teraz już tak nie mieszam, tylko Toprex, bor i inne mikro. 

Robiłem taka kombinacje tyle, ze że Borem z dr greenu i bez najmniejszych problemów 

Opublikowano

Co do mikro wiosną to u mnie od kilku lat dajemy na pierwszy strzał Foliq BorMnS + dodatkowo z 1l boru + 5-7kg siarczanu mg. Później następny jakiś zabieg to jak sie trafi jakiś słodyszek to sie doleje jakiegoś cropvitu premium po 0,8kg i z 5kg siarczanu mg i tyle.

Opublikowano (edytowane)

Ze względu na gleby zasadowe i problem z przyswajaniem mikro daje pełne dawki. Mn 400g, Cu 160g, ZN 350 i Bor z molibdenem 300g.\

Mikroelementy w formie chelatów.

Edytowane przez Ziel
  • Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, poosa21 napisał:

caryx, siarczan magnezu, bor i jakies pakiet mikro - czy to proszek osd rzepak, czy plonvit rzepak bez problemu, do tego czesto jeszcze idzie coś na robaka, czasem jakiś optysil czy inny tytanit i zero problemów. U mnie bardzo czesto idzie po 8-10 składników do opryskiwacza i ostatni raz kiedy zatkałem opryskiwacz był bardzo dawno temu, ale to na własne życzenie, bo zostało 30-50l cieczy po pryskaniu zbóż.

A co do boru to u nas jesienią idzie 2x150g i wiosną 3x150g

Opublikowano (edytowane)

Po ruszeni wegetacji siarczan magnezu+ 200 boru+ 80 manganu+chowacz jak potrzeba

Poczatek wydłyżania pedu  rzepaku toprex+ siarczan magnezu+ 200 boru+10 molibden

Tuż przed kwitnieniem siarczan magnezu+ 200bor+80 mangan+10 molibden+ słodyszek o ile jest ,3 lata juz go nie było

Do tej pory do 1 i 2 zabiegu szło po 25 kg mocznika , ale się skończył więc be A ty Tomek co dajesz

4 wjazd na poczatek opadania pierwszych płatów

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

300g jesień przy regulacji i 300g wiosna przy regulacji i 2l proleaf jesień wiosna, ale teraz chce bez miedzi i cynku, i mniej boru a częściej. 

Nie za dużo molibdenu?? 10g powinno zaopatrzyć rzepak plonujący pod 5t, 2g na każdą tone nasion bodajże. 

Opublikowano
6 godzin temu, miwigos napisał:

Po ruszeni wegetacji siarczan magnezu+ 200 boru+ 80 manganu+chowacz jak potrzeba

Poczatek wydłyżania pedu  rzepaku toprex+ siarczan magnezu+ 200 boru+10 molibden

Po ile kg siarczanu na te zabiegi?

Opublikowano (edytowane)

U mnie dokarmianie opiera się na Yara Brassitrel Pro. Raz ze skracaniem 3 litry i raz na zielony pąk 3l i do tego po dyszku kg siarczanu magnezu. Rok temu bawiłem się jeszcze w amino w postaci NaturalCrop po litrze do tych zabiegów, tak samo w pszenicy do każdego z 3 zabiegów, efekty wizualne zadowalające i wyniki były rekordowe, więc patrząc że jest to wydatek rzędu jakichś 30 złotych, czy nawet nie całych do hektara to chyba zostanie na stałe.

Edytowane przez Audi213
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v