Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Można, u mnie z zaprawą lipa na jednej działce pchełka prawie zjadła rzepak. Wczoraj pryskałem dziś od nowa skacze

IMG_20210912_164321.jpg

Opublikowano
Przed chwilą, Zapracowany napisał:

Można, u mnie z zaprawą lipa na jednej działce pchełka prawie zjadła rzepak. Wczoraj pryskałem dziś od nowa skacze

IMG_20210912_164321.jpg

Bo teraz te zaprawy to dno były badania buteo nic nie daje.

@Zapracowany te dwuliścienne nie lepiej zwalczyć w aktualnej sytuacji jak będzie troszkę większy? Stoje w tej samej sytuacji jak kolega i obawiam się stosowania sporej dawki na mniejszy rzepak, który jest i tak wymęczony bo wyszedł w niesprzyjayvy warunkach 

Opublikowano

U mnie po lumiposie + dołożyłem gaucho (imidachlopryt) to widać centkę i jak by szkodnik odpuścił albo padł całych zjedzonych liści nie widać albo odgryzień ale z tego co widać to pole tętni życiem od robali... Szkoda że chloropiryfos już mi się skończył na ten rok.

Opublikowano

Jak liście podrosną chwasty zasłonią to wiadomo że skuteczność zabiegu spadnie. Sam decyduj, ja jutro jadę na ten siany 25.

Opublikowano

Czym pryskać od śmietki i pchelki, najlepiej jakąś kontaktowka, bo inazume na później zostawiam. Pryskalem  Esfenwalerat em wieczorem a w południe masę śmietki i pchelki było jakby w ogóle nie działało.. 

Opublikowano
4 minuty temu, gonzo2019 napisał:

Czym pryskać od śmietki i pchelki, najlepiej jakąś kontaktowka, bo inazume na później zostawiam. Pryskalem  Esfenwalerat em wieczorem a w południe masę śmietki i pchelki było jakby w ogóle nie działało.. 

Proteus jak masz skąd dostac 

Opublikowano

Zdjęcie z piątku, samosiewy zrobiłem.

IMG_20210911_170209.jpg

Zdjęcie z piątku, samosiewy zrobiłem.

Opublikowano
3 minuty temu, Xion napisał:

Ja czekam na piachu samosiewy powschodziły na ścisłych gdzie skorupka pojedyńcze szpilki a poprawiać mi się nie widzi.

Jak rzepak zszedł to i samosiewy 😃

Opublikowano (edytowane)

Luknij moje zdjęcie powyżej rządki już widać 2 liście właściwe na części roślin chwastów i samosiewów nie widać. Stanowiska po pszenicy pojedyńcze szpilki zaczynają się przebijać trzeba cierpliwie czekać moim roślinom trochę do twoich brakuje co zabieg robiłeś.

Edytowane przez Xion
Opublikowano
1 minutę temu, Xion napisał:

Luknij moje zdjęcie powyżej rządki już widać 2 liście właściwe na części roślin chwastów i samosiewów nie widać. Stanowiska po pszenicy pojedyńcze szpilki zaczynają się przebijać trzeba cierpliwie czekać.

Jeśli dobrze widzę nie wysyłałeś nic 🤔

Opublikowano (edytowane)

Str 384. Zdjęcie 3dniowe. Na zdjęciacu innej rośliny jak rzepak nie znajdziesz. Twój pewny uśmiech i stwierdzenie że jak rzepak zszedł to i samosiewy... Nie jest tak jak piszesz rzepak siany niemal po wierzchu wschodzi po kilku dniach a zboża są na różnej głębokości i potrzebują dużo więcej czasu.

Edytowane przez Xion
Opublikowano
2 godziny temu, Papkin napisał:

Panowie jaka minimalna obsada o tej porze żeby było sens dalej prowadzić plantację? Siany 3tyg temu więc co miało zejść to już zeszło

Podpowie ktoś?

Opublikowano

W sobotę minął tydzień jak rzepak posiany i zero deszczu od posiania wczoraj widać już rzadkie wschody deszcz by się przydał bo sucho się robi i roślinki blado wyglądają choć niczym nie pryskane.

Opublikowano
Papkin napisał:

2 godziny temu, Papkin napisał:

Panowie jaka minimalna obsada o tej porze żeby było sens dalej prowadzić plantację? Siany 3tyg temu więc co miało zejść to już zeszło

Podpowie ktoś?

wedlug mnie i 15 roslin na metrze wystarczy na 3.5 t. tylko wtedy pojedynczy rzepak wyglada jak burak

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj byłem u siebie, porażka rzepak, jest 2-4 właściwego liścia  jest i taki malutki ok 1cm wysokości i stoi w miejscu , obsada od kilku do ok 35-40 sztuk na metr.niema wogole wigoru i chęci do wzrostu

Śiany 3 tyg temu

Edytowane przez marulekk
  • Sad 1
Opublikowano
14 godzin temu, BartekMachnio napisał:

Kalif 0.2 i metazanex prawie 2l I się teraz zastanawiam czy sam agregat czy muszę to przeorać 

Up

Podpowie ktoś ? Czy po tym muszę orac czy głęboko gruber albo agregat ? 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Miejscowy napisał:

Faza 2-3 liście. Jechać już czy poczekac? Navigator 0,33 + Metkan 1.6 i do tego mam 1l Leoparda. A może jednoliścienne oddzielnie?

Może nie łącz tego lepiej, 80 procent niech złapie 3 liść, pojedź na dwuliścienne i po kilku dniach jednoliscienne. A samosiewy zbóż w jakiej fazie ? Jak nadają pogodę bez obniżek temperatur to zrób osobno 

Edytowane przez disel16v
Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

wedlug mnie i 15 roslin na metrze wystarczy na 3.5 t. tylko wtedy pojedynczy rzepak wyglada jak burak

15 roślin hybrydy wystarczy i na większy plon. Problem jest z tym że pewnie rzepak nierówno powschodzili będą łaty na polu i problem z chwastami. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v