Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano

sialem w 2020 nasiona zapakowane w 2017roku. zwróciłem uwagę koledze czy wie co chce siać. dopiero wsypując nasiona do siewnika zobaczył że są to dość stare nasiona. posiane 45 roślin hybrydy, wschody bardzo dobre

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

sialem w 2020 nasiona zapakowane w 2017roku. zwróciłem uwagę koledze czy wie co chce siać. dopiero wsypując nasiona do siewnika zobaczył że są to dość stare nasiona. posiane 45 roślin hybrydy, wschody bardzo 

Kolega miał podobnie  w ubiegłym roku zamawiał przez sklep rokicki i otrzymał nasiona z 2017.. gdzie płacił pełną kasę co jak dla mnie jest kpina tej firmy.. ostrzegam przed nimi, bo nie widzieli żadnego problemu i rozwiązania sprawy.

Opublikowano

Przecież większość nasion rzepaku, które wysiewamy w danym roku, to nasiona z poprzedniego zbioru...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mraukot napisał:

Przecież większość nasion rzepaku, które wysiewamy w danym roku, to nasiona z poprzedniego zbioru...

Jak ktoś nie zwraca uwagi to tak... Jednego roku miałem paczki duże dwu letnie kupione w maju chyba wychodziło 2/3 ceny normalnych nasion(gdzie wiedziałem że trzymają  siłę kiełkowania bo sam miałem resztkę zeszłoroczną tej partii nasion), wiem że jeśli tego nie sprzedali to sprawdzili siłę kiełkowania i na nowo zapakowali i cena do góry  coś takiego...

Znam temat że duży rolnik przez kilka lata zamawiał rzepak w maju czerwcu w jednej firmie, firma wypychała to co zostawało i fajnie sprzedać resztki nie mało bo na 100 ha zazwyczaj brał odmian z 20  ale był zadowolony że w maju pierwszy 🙈

Ogólnie zawsze pytam czy nasiona tegoroczne i zamawiam jak skoszę stary i wiem co się sprawdziło, tylko ciekawy ten rok się zapowiada bo rzepak chyba pójdzie w sierpniu pod kosę 😅

Ciekawie to będzie cenowo chyba neonikotynoidy wypadają więc cena na dól powinna pójść, ale nie bo rzepak będzie drogi 🤔 CENA za dobrą f1 BRUTTO POD 1500  ZŁ ZA 1.5 MLN nasion 2021. Więc bum na stare może być😅 póki będą na półce chyba czas na łowy 🤷‍♂️

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

Jak bierzesz w sierpniu czy koncem lipca to juz same odpady zostają, bo co dobre juz rozebrane niestety. 

49 minut temu, mraukot napisał:

Dokładnie tak jest, nie rozumiem zdziwienia co niektórych. 

Opublikowano

Ja kiedyś miałem dwuletni i gorzej wschodził ,było bardzo sucho ,potrzebował więcej wody do wzejścia i zaprawa gorzej działa w starym ,wiadomo że siejemy zeszłoroczny ,ale zaprawiony w tym roku ,teraz firmy pakuja właśnie rzepaki

Opublikowano

Jeżeli ktoś myśli że sprzedają nasiona tego roczne to niech chwilę pomysli. Zbiór następuje w połowie lipca nasiona muszą przejść próbę kiełkowania i wydanie świadectwa kwalifikacji co trwa kilka tygodni. 

Nasiona zeszłoroczne są zaprawiane w tym roku. 

Opublikowano
7 godzin temu, mtz55 napisał:

Jak ktoś nie zwraca uwagi to tak... Jednego roku miałem paczki duże dwu letnie kupione w maju chyba wychodziło 2/3 ceny normalnych nasion(gdzie wiedziałem że trzymają  siłę kiełkowania bo sam miałem resztkę zeszłoroczną tej partii nasion), wiem że jeśli tego nie sprzedali to sprawdzili siłę kiełkowania i na nowo zapakowali i cena do góry  coś takiego...

Znam temat że duży rolnik przez kilka lata zamawiał rzepak w maju czerwcu w jednej firmie, firma wypychała to co zostawało i fajnie sprzedać resztki nie mało bo na 100 ha zazwyczaj brał odmian z 20  ale był zadowolony że w maju pierwszy 🙈

Ogólnie zawsze pytam czy nasiona tegoroczne i zamawiam jak skoszę stary i wiem co się sprawdziło, tylko ciekawy ten rok się zapowiada bo rzepak chyba pójdzie w sierpniu pod kosę 😅

Ciekawie to będzie cenowo chyba neonikotynoidy wypadają więc cena na dól powinna pójść, ale nie bo rzepak będzie drogi 🤔 CENA za dobrą f1 BRUTTO POD 1500  ZŁ ZA 1.5 MLN nasion 2021. Więc bum na stare może być😅 póki będą na półce chyba czas na łowy 🤷‍♂️

Teraz pali po 25 stopni, a następny tyd  upały z Afryki po 35 stopni za ciekawie nie bedzie.. jeszcze się okaże powtórka z 2019 i zniwa początek lipca 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, MFrolnik26 napisał:

W ubiegłym roku siałem sherlocka z 2017r, za jednostkę placilem 420zl. Wschody idealne

Mnie obsianie 3 ha architektem kosztowało 30 zł. (swoje nasiona)  Wschody również idealne , Ten nie jest obity gradem , i na tą chwilę wygląda wizualnie najlepiej , ale dopiero żniwa pokażą jak będzie , jeśli się oczywiście nic nie wydarzy . 

ps. przepraszam , jeszcze trzeba doliczyć zaprawę ok. 30 zł , więc w sumie wyszło 3ha =60 zł

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
9 minut temu, mysza103 napisał:

Mnie obsianie 3 ha architektem kosztowało 30 zł. (swoje nasiona)  Wschody również idealne , Ten nie jest obity gradem , i na tą chwilę wygląda wizualnie najlepiej , ale dopiero żniwa pokażą jak będzie , jeśli się oczywiście nic nie wydarzy . 

ps. przepraszam , jeszcze trzeba doliczyć zaprawę ok. 30 zł , więc w sumie wyszło 3ha =60 zł

daj zna jaki plon wyszedł w żniwa ktoś wcześniej mówił ze f2 w rzepaku nie plonuje dobrze w życie mam przetestowane 

Opublikowano
14 minut temu, mysza103 napisał:

W ubiegłym sezonie jaki plon dał?

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Czym zaprawiałeś?

Opublikowano

Zgłosiłem szkodę online na drugi dzień już byli i za kilka dni kasa na koncie.

16 godzin temu, mysza103 napisał:

Ja zgłaszałem telefonicznie , bo się dodzwoniłem , ale tak jak @Radek88 pisze przez ich stronę , można  jest jasny formularz który w kilka chwil się wypełni , i bez żadnych mapek . Niby mają przyjechać w ciągu 7 dni , a jak będzie w praktyce ,  to się zobaczy .

Opublikowano

@Radek88 Ile % ci przyznali , i czy wizualnie wyglądał na mocno poturbowany ?

@SAUTER Prestige

@AndpolNasiona od kolegi , on się nie odważył zasiać , a teraz również obserwuje ten rzepak jak rośnie , i coraz bardziej nabiera przekonania , że jednak chyba nie warto przepłacać . Plonu nie znam , bo miał kilka odmian i sypał wszystko na kupę , A mi się właśnie ta odmiana spodobała wizualnie jak wyglądała na polu , i jeszcze ze względu że ta odmiana praktycznie nie otwiera łuszczyn przed zbiorem , jak by była dobrym sklejaczem pryśnięta .

@d4rekwcześniej już siałem czasami swój , tylko że jednostkę kupowałem oryginał i drugie tyle dosypywałem swoich nasion . a teraz 100% swój , wiadomo odczyszczony ile się dało . Także będzie test .

Opublikowano

Prestige zaprawa juz niedostępna. 

2 godziny temu, d4rek napisał:

daj zna jaki plon wyszedł w żniwa ktoś wcześniej mówił ze f2 w rzepaku nie plonuje dobrze w życie mam przetestowane 

I co z żyta wyszło bo sam planuje f2 posiać czy to ma sens? 

Opublikowano (edytowane)

Zawsze można pokombinować z Nupridem który ma ta samą substancję czynną co Prestige. Formulacja jest nieco problematyczna bo nie chce się to trzymać nasion..

Zapytam przy okazji. Lubelszczyzna, czy gdzieś dzisiaj pada? Byłem przewracać trawę i jakieś chmury dookoła, na południu mam wrażenie jakieś smugi deszczu. Nie nadawali dzisiaj nic a tu jakiś wiatr silny cały dzień.. 

Edytowane przez disel16v
Opublikowano (edytowane)

Czy jeszcze prysnac ten rzepak  na chowacza i pryszczarka. Ostatni zabieg wykonany 20 Maja w zabiegu na płatek. Czy większe beda szkody we wjazdu w ten rzepak. Belka 20m 

spacer.png

IMG_20210609_145600.jpg

IMG_20210609_145839.jpg

Edytowane przez Sems
Opublikowano
14 godzin temu, mtz55 napisał:

Za 1500 zl/1,5 mln nasion, siew hybrydy staje się wątpliwy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v