Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mama w pgr byla ksiegową. Pewnego razu dzwoni jakis gosc z innej placowki i wyzszej o cos zapytac. rozamawiaja a gosciu pyta: a jest u was słodyszek?  mama nie wiedziala o co chodzi, wyglada przez okno, widzi ze stoi jakis nieznajomy samochod mowi :  jest , niedawno przyjechal:D

taka anegdota z rana:)

• Haha 3
Opublikowano

Podobnie jak kiedyś ojciec pytał znajomego z pobliskiej wioski czy pryskał  buraki na chwościka? Gość chwilę pobłądził w pole myślami i mówi, że nie, on teraz już tylko motyką sieka oset, bo tylko on odrósł 😉

Opublikowano

Tak jak lekarz w czasie porannego obchodu na oddziale, pyta pacjentkę czy był stolec ? a ona na to, że był tu już wcześniej inny lekarz, ale sie nie przedstawił...

Opublikowano

Podpisujecie Panowie jakaś kontraktację na nowe zbiory na rzepak? U mnie kontaktują po 1800 brutto z 2 tyg temu można było zakontraktować na 1850 brutto. I tak się zastanawiam czy nie zakontraktować części patrząc na cenę w przeciągu 4 lat u mnie to najdrożej sprzedawałem po 1700 brutto. U mnie w rejonie jest tak że im bardziej się rozkręcają żniwa rzepakowe to cena ciągle w dół. Nie pamiętam takich rzeczy żeby w trakcie sprzedaży cena wzrosła. A jak tam u was z kontraktacja? 

Lokalizacja Żółkiewka powiat Krasnystaw

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, PanPawel napisał:

Podpisujecie Panowie jakaś kontraktację na nowe zbiory na rzepak? U mnie kontaktują po 1800 brutto z 2 tyg temu można było zakontraktować na 1850 brutto. I tak się zastanawiam czy nie zakontraktować części patrząc na cenę w przeciągu 4 lat u mnie to najdrożej sprzedawałem po 1700 brutto. U mnie w rejonie jest tak że im bardziej się rozkręcają żniwa rzepakowe to cena ciągle w dół. Nie pamiętam takich rzeczy żeby w trakcie sprzedaży cena wzrosła. A jak tam u was z kontraktacja? 

Lokalizacja Żółkiewka powiat Krasnystaw

Ja bym nie podpisał ,chyba że sprzedajesz w żniwa 

Opublikowano

Jak rzepak wytrzyma mrozy zastanawiam się czy nie zastosować rsm z S jednorazowo, klasa ziemi od 4 ale przewaga 5 i 6  klasy . Robił ktoś takie doświadczenie ? jak to wychodzi w plonie 

Opublikowano

U mnie można podpisać po 1740 + 8% vat=1879,2 , ja bym poczekał może jeszcze zdrożeć i wymarznąć

Opublikowano
1 godzinę temu, rafto napisał:

Jak rzepak wytrzyma mrozy zastanawiam się czy nie zastosować rsm z S jednorazowo, klasa ziemi od 4 ale przewaga 5 i 6  klasy . Robił ktoś takie doświadczenie ? jak to wychodzi w plonie 

Robiłem tak w tamtym roku, to znaczy jednego dnia poszedł rsm a następnego saletrosan. W przypadku suchej wiosny to się sprawdza i jeśli nie byłoby wody to będę tak robił nadal. Tyle że u mnie klasa 1-3. Jednak w tym roku u mnie od sierpnia lało i teraz jest bardzo dużo śniegu więc już widzę że wody troche będzie. 

W twoim przypadku na 5 i 6 klasie ze względu na lekka ziemię na pewno bym dzielił dawki. Zwłaszcza kiedy będzie mokro. 

• Like 1
Opublikowano

W tym roku była promocja u nich. Do rzepaku dorzucali to za 10 zł na ha. Ja to stosowałem na części i nie widzę tej różnicy jak u nich na filmikach. 

Opublikowano
10 godzin temu, lepo napisał:

Stosował ktoś jesienią delia Stop z Procamu?  Podobno dzięki temu nie ma żerowania śmietki na plantacji

Od lat zajmuje się kalafiorami i brokułami, nie ma bata na smietke dzięki jakimś cudownym specyfikom. 

Jednak od 2 lat zaprawiamy rozsady substancja ,, cyjanitraniliprol,, która jest zresztą dopuszczona. Przez pierwszy miesiąc mamy spokój ze wszelkim robactwem. Jednak śmietka może naleciec później i kicha, a środek jest kosmicznie drogi. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v