Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, kellyq napisał:

A ja mam pytanko jak się zabrać do ochrony rzepaku, chodzi o  te póżniejsze zabiegi, kiedy ma się mały traktor do oprysków. Mogę wjechać max jak opadają pierwsze płatki potem to już ciężko bo i wysoki i zrastają się rośliny ze sobą a do tego 12m opryskiwacz.

Odpuścić, więcej nagnieciesz, niż zyskasz.
Moim zdaniem tego typu zabiegi mają sens jak masz wysoki ciągnik i szeroki opryskiwacz.

Jak masz mały ciągnik i mały opryskiwacz to lepiej przywalić porządną ochronę na płatka i nic więcej nie robić.

Co innego jak mówimy o opryskiwaczach 21/27 czy nawet szerszych. Wtedy nawet jak trochę pogniecieciesz ścieżkę to ta ścieżka stanowi raptem 10% albo i mniej szerokości całego opryskiwacza.

Opublikowano

widzicie duza roznice/ zwyzke plonu przy 2 zabiegach np na zielony pak i platek?    w porownaniu do samego zabiegu na platek?   

czy bardziej robicie poczatek kwitnienia i koniec kwitnienia?

• Root Admin
Opublikowano

W tym sezonie nie zrobiłem, bo nie miałem już czym, a w poprzednim robiłem i plon miałem tak beznadziejny ze głowa mała, ledwo 3 tony - ale rzepak wyglądał jak mak. Problem było kombajn ustawić. Więc jak w kwietniu i maju nie pada deszcz, to już nie ma, po co w czerwcu wjeżdżać w pole :P

W tym roku planuję zrobić 2x płatka - pierwszy raz jak tylko zacznie opadać - drugi raz na sam koniec kwitnienia - tak mniej więcej po 4 tygodniach, czyli koniec maja/poczetk czerwca. Decyzję podejmę końcem kwietnia jak będzie widać w jakim stanie plantacja i jaka pogoda na horyzoncie.

• Like 1
Opublikowano

W zeszłym roku robiłem 2 zabiegi, ale osoby robiące pierwszy zabieg spóźniony nie miały problemu z grzybem. Niestety ja pierwszy zabieg robiłem wcześnie, a potem dopiero na płatek. Zbyt duży odstęp czasowy pozwolił na rozwój grzyba, plon około 1 tony mniej. Dlatego w tym roku chcę zrobić na luźny zielony pąk, ale nie wiem co zastosować.

Opublikowano

Skąd wiecie że to akurat 1t mniej to od zabiegu? Moze inna odmiana, moze inne nawozenie, moze inna ochrona przy t1. Nie wierze ze jak ktos zrobil drugi zabieg na platka to az 1t wiecej nakosil. Albo pierwszy spieprzyl ktos albo pryskal czyms slabym 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

Amen.

U mnie dwa lata temu z jednej strony wioski 3.5 tony, z drugiej strony wioski 2.8. 
Tak samo prowadzone.
Różnica - z jednej strony w maju spadło 110l, z drugiej 60

• Root Admin
Opublikowano

nie, ale tak się składa, że mam jeden na gospodarstwie a na drugiej wiosce ma kolega i taki mieliśmy rozrzut dla maja. U nich po prostu jednego dnia była mega burza, a u nas tylko porosiło.

Opublikowano

Taką samą odmianę miał znajomy 1500 m dalej, deszcz taki sam, nawożenie podobne,  jedna tona więcej. Miałem 2 pola, jedno gdzie rzepaku nigdy nie było, a drugie gdzie był już kolejny raz, może 3-4, wszystko tak samo robione, a różnica 500 kg.  Oczywiście, udowodnić się tego nie da, ale nie o to mi chodzi. Piszę na tym forum nie dlatego, by kogoś przekonać, nie zależy mi na tym, opisuje przypadek, a ktoś chce lub nie wyciągnąć z tego wnioski. Jeśli ktoś z Państwa uważa, że bez fungicydu stosowanego w okresie kwitnienia da radę uzyskać przyzwoity plon, chętnie posłucham. Natomiast ja będę szukał fungicydu do zastosowania na luźny zielony pąk, być może ktoś mi w tym pomoże.

Opublikowano

Takie doświadczenie to się robi na jednym równym polu dzieli na dwie części ,wtedy wynik miarodajny ,zawsze stosuje jeden zabieg jak zaczynają opadać płatki, więcej niema sensu ,może u was gdzie dużo pada 

Opublikowano

Zgadzam się, pogoda jest czynnikiem wpływającym na zdrowotność, ale również zmianowanie i intensywność siewu rzepaku. To były pola takie same w odległości 200 m, ale na jednym rzepaku nigdy nie było. W naszej okolicy wiosną jest żółto, pszczoły i inne owady, wiatr to wektory wielu chorób, tu upatruje wielkich problemów w uprawie. Wydaje mi się również, że jeśli miałbym do dyspozycji tylko jeden zabieg fungicydowy, wykonałbym go w początkowym okresie kwitnienia.

Opublikowano (edytowane)

Jednego roku skusiłem się na trójzabiegowy plan ochrony i byłem zadowolony z racji tego, że szły 3 zabiegi to substancje grzybobójcze były tańsze t1- tebu t2- yamato t3- tebu to dokładając do każdego robaka fajnie to wychodzi. 

@Tomek90 co do boskalidu to przymierzałem się użyć 0,3-0,4 bellis 38wg lub singnum 33wg z racji tego, że używam ich w sadzie. Delaro też fajna propozycja.

Jak sobie radzi difenokonazol na t3?

Edytowane przez Artis
Opublikowano
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

Taką samą odmianę miał znajomy 1500 m dalej, deszcz taki sam, nawożenie podobne,  jedna tona więcej. Miałem 2 pola, jedno gdzie rzepaku nigdy nie było, a drugie gdzie był już kolejny raz, może 3-4, wszystko tak samo robione, a różnica 500 kg.  Oczywiście, udowodnić się tego nie da, ale nie o to mi chodzi. Piszę na tym forum nie dlatego, by kogoś przekonać, nie zależy mi na tym, opisuje przypadek, a ktoś chce lub nie wyciągnąć z tego wnioski. Jeśli ktoś z Państwa uważa, że bez fungicydu stosowanego w okresie kwitnienia da radę uzyskać przyzwoity plon, chętnie posłucham. Natomiast ja będę szukał fungicydu do zastosowania na luźny zielony pąk, być może ktoś mi w tym pomoże.

ja robilem duzo wczesniej zabieg grzybowy gdy łodygi popekały i pak był zielony , i pozniej wcale zabiegu a z rzepaku jestem bardzo zadowolony z plonu , a pozniej jakbym dał na opadanie płatka to by ten rzepak długo zielony był i nie moglbym go sciac , co niektorzy zboza poscinali a pozniej dopiero rzepak , a jak ktos odrazu rzepak sprzedaje z pola to kto pierwszy zetnie ten ma cene dobra a pozniej na koniec kto scina i sprzedaje to juz spory spadek jest , dlatego jednemu tak siekalkuluje innemu tak , nieraz lata były ze lepiej było juz na opadanie płatka nie dac zabiegu i było ok 

Opublikowano

A co to za teoria że kto pierwszy ten lepszy w cenie? Bo wcale tak nie jest. 

29 minut temu, Artis napisał:

Jednego roku skusiłem się na trójzabiegowy plan ochrony i byłem zadowolony z racji tego, że szły 3 zabiegi to substancje grzybobójcze były tańsze t1- tebu t2- yamato t3- tebu to dokładając do każdego robaka fajnie to wychodzi. 

@Tomek90 co do boskalidu to przymierzałem się użyć 0,3-0,4 bellis 38wg lub singnum 33wg z racji tego, że używam ich w sadzie. Delaro też fajna propozycja.

Jak sobie radzi difenokonazol na t3?

No bo belis czy Signum to taniej wyjdzie. 

Opublikowano

u nas tak jest jak mało kto kosi cena wyzsza , jak juz zsypuja mocno skup automatycznie z dnia na dzien spada cena , ze zbozami jest tak samo zazwyczaj ale zboza to w miare mozliwosci sypie sie do siebie , a jakies koncowki sprzedaje co nie idzie zmagazynowac itd 

Opublikowano

Boskalid masz w emot i ma rejestrację w rzepaku

Rok temu stosowałem i spoko było

Opublikowano
4 minuty temu, poderwa napisał:

Temat o rzepaku ,a nie o cenach pszenicy-

Łubu dubu zapomniałeś dodać

Opublikowano

Uprawiacie rzepak na glebach Ciężkich/Średnia węglanowa gdzie PH nie schodzi poniżej 7, borowina magiel 80% powierzchni i nie wiem czy rzepakowi będzie odpowiadać takie stanowisko a dopiero pierwszy raz w tym sezonie zasialem rzepak i zastanawiam się czy w tym roku zasiać na stanowisku które opisałem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v