Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tak , ale to mniejsze zło dla rodziny pszczelej. Gorszą sprawą jest, gdy pszczoły przynoszą pyłek 'zaprawiony' chemią bardziej toksyczną dla czerwi na przykład. Dlatego w czasie kwitnienia lepiej dać czysty acetamipryd czyli mospilan niż Inazume. 

@tobago jeśli mamy na myśli dobro zapylaczy to lepiej wcześniej inazume zastosować a mospilan w czasie kwitnienia. idealnie na pryszczarki i chowacze nie będzie , ale coś za coś. 😏 

Opublikowano
42 minuty temu, mathewc385 napisał:

Na opadanie pójdzie Inazuma,W dawce 0,35 kg. Trebonu nie ma w okolicznych sklepach, także jak dobrze wiemy "nie ma z czego strzelać"

Chcesz dać  prawie podwojoną dozwolona dawkę,  jaki w tym sens oprócz pustki w portfelu ?

Opublikowano (edytowane)

@tobagoObecnie to zachowawcze i nakazane pośrednio po wycofaniu chociażby tiachloprydu(proteus), czytaj brak możliwości naprzemiennego stosowania systemicznych insektycydów. 

Będziesz miał przedłużone działanie systemiczne w roślinie. 

Edytowane przez Broody
Opublikowano
4 godziny temu, mraukot napisał:

Weźcie ku.wa na wstrzymanie... Ile razy te rzepaki chcecie yebać tymi fungi ? co tydzień zabieg ! Gdzie logika ??

Niema jutub myśli za niektórych 😜

Opublikowano

A tak od technicznej strony...robicie coś teraz w polach opryskiwaczem jak na zewnątrz ostre słonce i 28-29st? U mnie sporo opryskiwaczy w polach w środku dnia 😮

Opublikowano

lux pogoda a potem wrzucają zdjecie typu zakwitnie czy nie, popalone liście w zbożach -panowie czym ratować itp itd do tego mixtury w opryskiwaczach jak małe bomby atomowe i takie efekty potem, nikt normalny w temp -pod 30 nie jedzie w pole w południe

Opublikowano
1 godzinę temu, Broody napisał:

Dlatego w czasie kwitnienia lepiej dać czysty acetamipryd czyli mospilan niż Inazume. 

@tobago jeśli mamy na myśli dobro zapylaczy to lepiej wcześniej inazume zastosować a mospilan w czasie kwitnienia. idealnie na pryszczarki i chowacze nie będzie , ale coś za coś. 😏 

Apis 200 SC może być?

Opublikowano
1 godzinę temu, mathewc385 napisał:

Na opadanie pójdzie Inazuma,W dawce 0,35 kg. Trebonu nie ma w okolicznych sklepach, także jak dobrze wiemy "nie ma z czego strzelać"

w procamie jest trebon

Opublikowano
41 minut temu, Andpol napisał:

Apis 200 SC może być?

Może być. 

43 minuty temu, jarecki7745 napisał:

lux pogoda a potem wrzucają zdjecie typu zakwitnie czy nie, popalone liście w zbożach -panowie czym ratować itp itd do tego mixtury w opryskiwaczach jak małe bomby atomowe i takie efekty potem, nikt normalny w temp -pod 30 nie jedzie w pole w południe

Niektórym to bije coś na łeb w tym roku, dziś wiatr porywisty 14m/s południe , obok ciek wodny i kwitnący sad a gość opryskiwał zboże i to taki z tych świętojebliwych 🙄 tacy tylko szkodzą środowisku i wizerunkowi rolników. I jak potem nie ma być ataków na rolników, że trujemy 😠

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
15 minut temu, Broody napisał:

Niektórym to bije coś na łeb w tym roku, dziś wiatr porywisty 14m/s południe , obok ciek wodny i kwitnący sad a gość opryskiwał zboże i to taki z tych świętojebliwych 🙄 tacy tylko szkodzą środowisku i wizerunkowi rolników. I jak potem nie ma być ataków na rolników, że trujemy 😠

Ostatnio widziałem jak gość o 13 kwitnący rzepak walił i to nie jakiś dziad strupiałym sprzętem, tylko piękny nowy ciągnik i jeszcze piękniejszy opryskiwacz.

MASAKRA!!!

• Confused 2
Opublikowano

Nie dziwne, ja dzisiaj zachodzę na pole a tam pszczół nie ma. Nie zdziwie się jak za niedługo nie będzie miał kto ten rzepak zapylić, w zasadzie nie tylko rzepak. Głupota ludzka nie zna granic ... A potem będzie gadanie ale co ja żem zle robił przecież ino żem rzepak pryskał. Mój znajomy to np. pryskał soje na chwasty i był wiatr 4m moje pszenicy spalone, pogratulować tylko mu

Opublikowano (edytowane)

Na Pomorzu pszczoły obsiadają już pierwsze pojawiające się kwiatki w rzepaku. 

Mocno przykładać się do płukania opryskiwacza po Moddusie gdy planuje jechać w rzepak? 🤔

Moze nie w tej fazie ale w etykiecie trineksapak etylu jest dla rzepaku w dawce 1,5l/ha wiec ewentualnie niedopłukany opryskiwacz raczej toksyczny teraz nie będzie. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
Przed chwilą, tobago napisał:

Na Pomorzu pszczoły obsiadają już pierwsze pojawiające się kwiatki w rzepaku. 

Mocno przykładać się do płukania opryskiwacza po Moddusie gdy planuje jechać w rzepak? 🤔

Moze nie w tej fazie ale w etykiecie trineksapak etylu jest dla rzepaku w dawce 1,5l/ha wiec ewentualnie niedopłukany opryskiwacz raczej toksyczny teraz nie będzie. 

Plynu nie trzeba woda wystarczy jak po moddusie i grzybowkach..

Opublikowano
16 minut temu, Kubawww napisał:

U mnie poje* sadownik między drzewkami kwitnace mlecze i inne trawy roundapem w najgorsze poludnie 🤦‍♀️

Takiego bez skrupułów do piorinu zglaszaj, potem ludzie patrzą na nas jak na debili i ciemnotę przez takich jak on i afery z potrutymi pszczołami.

Opublikowano
1 godzinę temu, KubaMF napisał:

Nie dziwne, ja dzisiaj zachodzę na pole a tam pszczół nie ma. Nie zdziwie się jak za niedługo nie będzie miał kto ten rzepak zapylić, w zasadzie nie tylko rzepak. Głupota ludzka nie zna granic ... A potem będzie gadanie ale co ja żem zle robił przecież ino żem rzepak pryskał. Mój znajomy to np. pryskał soje na chwasty i był wiatr 4m moje pszenicy spalone, pogratulować tylko mu

Chlomazon przypalił? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v