Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, KubaMF napisał:

@dami8 nie za mała dawka trochę ? pryskałeś już tak kiedyś ?

W tamtym roku dałem sama azoksystrobine w dawce 1l i było ok. Teraz jest inny rok i też myślę czy nie za mało. 

Opublikowano

No właśnie bo patrzyłem to tazer ma tak samo jak azoskar 250g azoksystrobiny, a że pogoda jest jaka jest wydaje mi się że warto walnąć trochę mocniejszą dawkę.

Opublikowano
16 minut temu, Pawel_055 napisał:

Co będzie lepszym rozwiązaniem na jeden zabieg fungicydowy pod koniec kwitnienia ?

Azoksytrobina solo czy Prochloraz z Tebukonazolem ? 

Zrób pół tak a pół tak i za trzy miesiące nam opowiesz

Opublikowano

Jest sens na słodyszka pryskać jak już zaczyna kwitnąć ? Po za tym sprawdzałem i na pąkach no kurde czysto. Moim zdaniem jak zaczyna lekko kwitnąć i chcesz jechać to albo z rańca albo koło 20

Opublikowano

Jak sporo to nie ma co czekać, jak są warunki to jedz wykonaj zabieg. Teraz ciepło to mają się dobrze i nie będę się już chować tak jak 1-2 tyg co było koło 10 stopni

Opublikowano

Co drugi tu z azoksystrobiną jedzie, a w tych badaniach mówią że nie ma nic lepszego niż prochloraz+ tebu. Według nich protio to porażka a difo bardzo dobre itd. 

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/wrazliwosc-zgnilizny-suchej-i-twardzikowej-na-fungicydy-stosowane-w-rzepaku,78229.amp#aoh=16206518382338&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=Źródło%3A %1%24s

Przed chwilą, Zapracowany napisał:

Co drugi tu z azoksystrobiną jedzie, a w tych badaniach mówią że nie ma nic lepszego niż prochloraz+ tebu. Według nich protio to porażka a difo bardzo dobre itd. 

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/wrazliwosc-zgnilizny-suchej-i-twardzikowej-na-fungicydy-stosowane-w-rzepaku,78229.amp#aoh=16206518382338&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=Źródło%3A %1%24s

Tylko farmer oczywiście

Opublikowano (edytowane)

Difenokonazol b.dobry na suchą zgniliznę kapustnych . Protiokonazol nie był badany pod kątem działanie na zgniliznę twardzikową .( tak wynika z artykułu )

Edytowane przez fezoi
Opublikowano
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

Tylko farmer oczywiście

Tilmorem nie pryskamy w fazie opadania czyli wcześniej ,wtedy zgnilizny twardzikowej nie ma

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Tilmorem nie pryskamy w fazie opadania czyli wcześniej ,wtedy zgnilizny twardzikowej nie ma

Rok temu robiłem tilmorem pod inna nazwa. Protiokonazol skuteczność na zgnilizne na poziomie pictora czy royality. 

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam rzepak któremu jeszcze daleko do kwitnienia jest w fazie zwartego zielonego pąka

Od pierwszego zabiegu będzie zaraz 3 tygodnie a do zabiegu na płatek to podejrzewam że minimum 2 lub wiecej

Czy sensowne było by go czymś zabezpieczyć w tej fazie? Ewentualnie czym i w jakich dawkach? 

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano

Acetamipryd jest w mospilanie i inazumie ale mospilan bezpieczniejszy dla pszczół podobno 

Posiada lambda-cyhalotryna przez co działa układowo mospilan systemiczne jak będziemy truć pszczoły to nie będzie miał kto tych rzepaków zapylać !

• Like 1
Opublikowano

Witam rzepak może pod koniec tygodnia zacznie kwitnąć, dziś jadę z 0,4 tazer +0,4 tebu. Czy teraz na opadanie płatka dobry będzie propulse? Czy można w takim wypadku lekko opóźnić zabieg??? Proszę o pomoc 

Opublikowano
1 minutę temu, maciekwariat9 napisał:

Witam pierwszy rok Mam rzepak. Popękały łodygi nie wiem czy od mrozu czy szybkiego wzrostu.Zgłaszać to do concordii? Dostanę coś z ubezpieczenia?

Nic nie dostaniesz

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, michalsoft napisał:

Witam rzepak może pod koniec tygodnia zacznie kwitnąć, dziś jadę z 0,4 tazer +0,4 tebu. Czy teraz na opadanie płatka dobry będzie propulse? Czy można w takim wypadku lekko opóźnić zabieg??? Proszę o pomoc 

Nie, nie można opóźnić tego zabiegu przecież już nie raz było pytane. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v