Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

LJA czyli wschód, popular- pojawiają się już pierwsze kwiatki, pt264- za 2 dni będą się żółcić pąki i myślę po połowie przyszłego tygodnia zacznie kwitnąć ,tyle to wiem z nazw odmian, reszta rzepaków też powoli ku kwitnięciu się ma. 

Kurka myśle jak to będzie opryskać rzepak z turem na ciapku gdzie prześwitu mało co, może jaką folię by puścił pod spodem?

Opublikowano (edytowane)

Słuchajcie dzisiaj w sklepie z śor usłyszałem coś takiego od doradcy. Żeby do zabiegu na opadanie płatka dać 0,25l Tytanitu. Zapytałem w jakim celu.  A doradca na to, że w celu pogrubienia ścianek łuszczyn, że chowacz jak będzie próbował przegryźć łuszczycę to będzie miał ciężej. Co o tym myślicie? Pierwsze słyszę o czymś takim, ale pomysł wydał mi się "teoretycznie" logiczny.

Edytowane przez mathewc385
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, mraukot napisał:

Rzepak to nie pszenica. Tymbardziej, że dostał. 200 N. A tak nawiasem, ile poszło wiosną S ?

Poszło 360kg Saletrosanu i 130kg Kizerytu. Wydaje się dosyć siarki. 

Na Pomorzu pojedyncze kwiaty już się pokazują. Sam mam jeden kawałek gdzie wyglada jakby głodował ale liczę mu azot to koło 190kg dostał w azotowych i około 40kg w polifosce łącznie jesienią i zimą. A gdzie jeszcze azot mineralny.. Obstawiam ze chłód i susza zablokowały pobieranie i trzeba czekać na poprawę warunków. Dosypywanie już niewiele zmieni. 

Sąsiad usłyszał ze kontrakty na żniwa po 2600 netto/t i dziś lata rozsiewaczem po polach. Szkoda ze nie ma tu konta bo po żniwach pewnie pisałby ze zebrał 6t/ ha. 😆

Edytowane przez tobago
  • Haha 1
Opublikowano

Koszt nie duży czy pomoże ale na pewno nie zaszkodzi.

4 minuty temu, mathewc385 napisał:

Słuchajcie dzisiaj w sklepie z śor usłyszałem coś takiego od doradcy. Żeby do zabiegu na opadanie płatka dać 0,25l Tytanitu. Zapytałem w jakim celu.  A doradca na to, że w celu pogrubienia ścianek łuszczyn, że chowacz jak będzie próbował przegryźć łuszczycę to będzie miał ciężej. Co o tym myślicie? Pierwsze słyszę o czymś takim, ale pomysł wydał mi się "teoretycznie" logiczny.

Opublikowano
mathewc385 napisał:

Dobry sprzedawca, idealny do handlu 😁

tobago napisał:

Poszło 360kg Saletrosanu i 130kg Kizerytu. Wydaje się dosyć siarki.    Na Pomorzu pojedyncze kwiaty już się pokazują. Sam mam jeden kawałek gdzie wyglada jakby głodował ale liczę mu azot to koło 190kg dostał w azotowych i około 40kg w polifosce łącznie jesienią i zimą. A gdzie jeszcze azot mineralny.. Obstawiam ze chłód i susza zablokowały pobieranie i trzeba czekać na poprawę warunków. Dosypywanie już niewiele zmieni.

To S ma pod dostatkiem. A może rzepak jest "bogaty", tylko Kolega doszukuje się jakichś niedoborów ? 🤔 Czy aż taka susza wystąpiła w tym roku, żeby roślina miała problem z pobraniem N ?? Tak czy inaczej, podawanie N doglebowo na krótko przed kwitnieniem, wydaje się być bezcelowe..

Opublikowano

Mój wuja jednego roku na działce 5ha zrobił sobie test, w czasie pierwszych kwiatków podał 150kg saletry, jak z nim gadałem to stwierdził ze poza tym ze dłużej kwitł, pozniej dojrzewał to w zbiorniku różnic nie zauważył. 
Pozostałe zabiegi wszystkie takie same. 

Opublikowano

Dobrze że ja mam kilka skupów do wyboru i nawet z przytulą nie miałem problemu sprzedać. Niektóre skupy przyjmują rzepak i pszenicę jednocześnie.

6 minut temu, matek89121 napisał:

wszystko kwestia terminu  stosowania azotu i jego formy 

w tym roku skupy które kończyły skup rzepaku w momencie dużych żniw zapewne będą skupować rzepak dużo dłużej 

Opublikowano

Rzepak jak zaczyna kwitnąć to już nie pobiera składników z ziemi, tyle wałkowane co roku azot do końca marca ,jeszcze lepiej do połowy marca

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Rzepak jak zaczyna kwitnąć to już nie pobiera składników z ziemi, tyle wałkowane co roku azot do końca marca ,jeszcze lepiej do połowy marca

Nie powinien pobierać , bo jak rzepak kwitnie to azotu z gleby powinno już być resztki , ale jak mu ktoś da asa przed samym kwitnieniem , to ten rzepak dalej będzie pobierał azot , skoro będzie miał go pod dostatkiem . Efektem tego , a raczej skutek uboczny , bo rzepak się bedzie ciągle odnawiał  .

Opublikowano

Mam rzepak zasilany ponad 200kg N w jednej dawce 18 marca i 12 kwietnia na jednej działce - obecnie bez różnicy zobaczymy co pokaze w żniwa czy jest sens się spinać i ryc koleiny 😅

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

20 pędów bocznych z pączkami

20210508_132543_res.jpg

albo rzepak wyrósł, albo....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v