Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Czy po 0,65l Caryxu i 0,6l tebu i mogą być takie efekty? Dodatkowo po zabiegu ciągle chłody do 8-10st, a nocami 2-3, nawet niekiedy przymrozki.
Tak wygląda dwa tygodnie po oprysku. Widać że coś go trzyma. Mocno wyhamował z rośnięciem, łodygę trochę pokręciło i nabrała fioletowego koloru.
Boczne pędy bez większych przebarwień i chyba lepiej rosną jak pęd główny. Starsze liście mocno zielone.
Pozostałości po herbi raczej wykluczam bo tak wygląda na dwóch działkach robionych z 10-cio dniowym odstępem międzyczasie pryskając zboża fungicydami. Po tych zabiegach również był płukany.

087ed9b7c2f0d.jpg

0cc10f9eb1cdb.jpg

Czy to efekt przeholowania z dawkami fungicydów w połączeniu z chłodami? Szczerze to nie mam innej teorii.

@yacenty gdzieś czytałem że po tebukonazolu też miałeś podobne przebarwienia.

Opublikowano
11 godzin temu, Andpol napisał:

@proxy8441 Po 3 razach ile Ci wyszło w sumie % szkód?

3 chyba nie, chyba 2x szacowałem przymrozki, jakoś 20% w sumie, potem jeszcze grad na łuszczyny spadł w jednej miejscowości, w ub.r. to był dramat w rzepaku u mnie, susza marcowo kwietniowa, wiatry zimne suche, przymrozki, grad itp

Opublikowano

Jacku nie kop leżącego ;) Po tym rzepaku jestem i tak na maksa przybity.

Myślisz że pozbiera się jak chemia troche przestanie działać? Ile mu jeszcze potrzeba by to przetrawił?

• Root Admin
Opublikowano

Dwa przymrozki i go dowali na maxa, a później suchy maj i zbierzerzesz 1800kg :P taka zabawa w firmę pod chmurką a na dodatek w żniwa wcale nie bedzie po 2200zł tylko po 1600

Opublikowano

Ale u mnie łodygi całe, żadnych pęknięć.
Teraz po dwóch tygodniach chyba środka w nim już coraz mniej więc może obecne ochłodzenie go aż tak nie dowali.
A w środe zapowiadają już ocieplenie i na czwartek deszcz.
Myślę podać mu jakieś Asahi tylko czy to polepszy sytuację?

Opublikowano

Ja też miałem w zeszłym roku łodygi roztrzaskane mrozem ale to było przed kwitnieniem, długo po wiosennej regulacji.
Tu jest problem innej natury. Rośliny nie pękają bo az tak nie mrozi. Męczy je chemia połączona z niską temperaturą.
Dodam że krzewi się ładnie tylko ten pęd główny dostał..

Opublikowano

ja również się dziwię skąd naleciało 3t Derricka mi, był na 4t w marcu potem jak rozerwało łodygi to już wiedziałem że po plonie, dobrze że miałem ubezpieczony tez ponad tysiąc miałem do hektara ale wolałbym plon niż użerkę z towarzystwem i udowadnianie

Opublikowano
Dnia 25.04.2021 o 20:15, metrax12 napisał:

Przecież Polifoska jest oparta na fosforze z Polidapu. Czy jest jeszcze lepszy fosfor niż ten z tych 2 nawozów. TAK, ale jest to fosfor z nawozów dolistnych (Yara Folicare 12-46-8)

i w bezchlorkowym wieloskładniku - Yara Mila Complex .

Namówiłem kolegę żeby w podsiewacz pod qq spróbował

Opublikowano

Dwa tygodnie temu poszlo 0,5l Artemid (protiokonazol i tebukonazol ) i 0,5 l caramby (metkonazol). Co można teraz zastosować żeby wzmocnić ochronę a nie działać regulująco??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v