Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

JA wszystko rozumiem. Ale niech nikt nie mówi że nie wolno mieszać pyretroidów bo może właśnie tak powstaje Karate od wszystkiego. Zapraszam do napisania wzoru chemicznego związku pyretroidów. 1+1 = 2 .

A uprzedzając wybrać pyretriod właściwy do szkodników. Nie pierwszy lepszy z brzegu i najtańszy.

Opublikowano (edytowane)

Dla niektórych nie liczy się skład , tylko cena . Dla porównania w ultra10 jest fosforu 26% , rozpuszczalnego w wodzie 24 , czyli ok 93% fosforu jest dostępnego . A w nawozie powyżej fosforu dostępnego jest zaledwie 27%  , tak że @monster różnica jest chyba widoczna.

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Temat Tarnogranu zamknięty. Proszę.

42 minuty temu, mysza103 napisał:

Dla niektórych nie liczy się skład , tylko cena . Dla porównania w ultra10 jest fosforu 26% , rozpuszczalnego w wodzie 24 , czyli ok 93% fosforu jest dostępnego . A w nawozie powyżej fosforu dostępnego jest zaledwie 27%  , tak że @monster różnica jest chyba widoczna

To poproszę o rozbicie fosforu znajdującego się w Tarbogranie R wg twojej obcji. Obiecuję Ci że sprawdzę to u chemików co najmniej niezależnych.!!!!!!!!!!!!!!

• Haha 2
Opublikowano

Co na płatek innego niż pictor , propulse i amistar ? Moze coś bardziej budżetowego? Z rzepaku raczej 5 t nie wyciągne ale jest ładny. W tym tygodniu poszedł toprex+ micro. Narazie bez insektycydów bo ich nie było. Mogą być mieszaniny. Szukam nowego pomysłu.

Opublikowano
3 minuty temu, slawek2209 napisał:

Prochloraz z tebukonazolem .Amistar szału nie robi.Słaby na twardzikową

W jakich dawkach kolego? Czy stosuje wiecej niż raz INAZUMĘ na wiosne? Jeśli nie to co dodajecie na płatek do zabiegu? U mnie jeszcze lezy zapas ale ruszy ciepło i ją napewno zużyje i tak mysle powoli co dodać na opadanie.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, monstrer napisał:

To poproszę o rozbicie fosforu znajdującego się w Tarbogranie R wg twojej obcji. Obiecuję Ci że sprawdzę to u chemików co najmniej niezależnych.!!!!!!!!!!!!!!

W tym poście do którego się odniosłeś  było właśnie porównanie ultry 10 i tarnogramu   w dostępny dla roślin fosfor . Dostępny fosfor musi rozpuszczać się w wodzie , ten rozpuszczalny w kwasie i w cytrynianie częściowo może będzie dostępny w perspektywie 5 -10 lat . A może być tak że nie będzie dostępny w ogóle 

I nic nie trzeba rozbijać . Wszystko masz napisane na opakowaniu ile % składnika jest w czym rozpuszczalna , sam wstawiłeś etykietę tarnogramu  , ile czego jest i w czym się rozpuszcza 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, disel16v napisał:

W jakich dawkach kolego? Czy stosuje wiecej niż raz INAZUMĘ na wiosne? Jeśli nie to co dodajecie na płatek do zabiegu? U mnie jeszcze lezy zapas ale ruszy ciepło i ją napewno zużyje i tak mysle powoli co dodać na opadanie.

Tebu i  Mondatak po 0.8 l.Możesz dać Inazumę.To prawie jak mospilan.Wyboru nie ma już .Ewentualnie mospilan z decisem

Opublikowano
4 minuty temu, monstrer napisał:

gdybyś czytał w miarę wszystkie posty to doczytałbyś że stosuje Tarnogran od około 10 lat !!! I nie odnosiłem się od tego postu. Szkoda dalszej rozmowy.

Tak czy siak to kiepski nawóz

Opublikowano

Dla niektórych nie liczy się skład , tylko cena . Dla porównania w ultra10 jest fosforu 26% , rozpuszczalnego w wodzie 24 , czyli ok 93% fosforu jest dostępnego . A w nawozie powyżej fosforu dostępnego jest zaledwie 27%  , tak że @monster różnica jest chyba widoczna

odniosłeś się do tego posta , a przynajmniej komentarz napisałeś pod nim żebym ci rozbił tarnogram na dostępny fosfor , więc nie wiem co masz na myśli że do tego się nie odniosłeś

Opublikowano

Być może tak jest jak mówisz skoro brniesz w zaparte dalej mimo najprostszego tłumaczenia, zostało już tylko pokazać to na zapałkach tobie 🤷‍♂️

Podaj cenę tego nawozu, za darmo nikt nie daje i tak. 

Opublikowano
3 godziny temu, piotrek12413 napisał:

Będzie ktoś stosowała ochronę dwuzabiegowa na opadanie? Odmiana Ilona, 240kg N, na początku kwitnienia chce dać 150 strobi+360prochlorazu+0.2 Inazuma+5l rsm i pod koniec kwitnienia 250g tebu. Cena wyjdzie mniej niż przereklamowany pictor a ochrona myśle, ze lepsza i dłuższa. Co o tym sądzicie? 

Pictor może i jest trochę przereklamowany, ale ten powyższy wariant to taki sobie. Pryskanie pod koniec kwitnienia tebukonazolem (na łuszczynę?) jest bez sensu. Na początku kwitnienia tylko 150 g strobi nie zapewni ochrony do zbioru. Sam mam w planach zrobić zabieg (przed kwitnieniem) pomiędzy regulacją a Propulse. I prawdopodobnie będzie to 100 g strobi.

Opublikowano
46 minut temu, monstrer napisał:

Cena dla Ciebie za wysoka bo liczenie na zapałkach to tak do 10. Nie ten poziom.

Skończ Ty juz czlowieku  temat, bo dzis Cię chyba fantastyka poniosła.

Opublikowano

Wczoraj w źółtej balijce 2 słodyszki, dzisiaj żadnego. Chowaczy brak.. Wczoraj poszedł sam tebu 275g. + 150 bor. Jak tak dalej będzie, to "płatka" w czerwcu może da radę zrobić 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v