Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jest sens dawać micro plus bor na mokre rośliny? Chciałem dać osobno jeden strzał z borem ale znowu desz i nawet nie ruszyłem. W poniedziałek jak prognoza się utrzyma wleci toprex, inazuma, rapsin i może trochę boru dorzucę

Opublikowano

warto teraz dawać inazume jak nie ma nalotu przy tych temperaturach ?

Opublikowano
Aroo22 napisał:

Ja z lubelskiego jechałem toprexem tydzień temu w sobotę. Trochę za wcześnie ale z racji pogody nie chciałem czekać. Mocno zielony po zabiegu się zrobił, teraz pozostaje czekać na ciepło. 

Ja jechałem z toprexem 0.5l w poniedziałek wieczorem a od wtorku pada, masz rację rzepak robi się aż czarny. Mimo deszczu wczoraj w dzień było 13stopni w południe, dzis w nocy +9 a teraz za oknem +11 wiec zabieg trafiony super bo główny pęd stoi w miejscu a bujają boczne pedy

Riczson napisał:

inazume jest wchłaniane przez rosline i działa przez jakis czas a to ze nie ma dużego nalotu robaka to nie znaczy że go nie ma wcale i przez ten mokry tydzień nic nie je tylko siedzi schowany pod liściem?

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Riczson napisał:

IMG_20210417_161208.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, ejczbio napisał:

A fachowcy z Procamu mówią, że można, to jak to jest :D

Fachowcy z procamu to różne dziwne zabiegi zalecają . Co do rzepaku to chyba 4 zabiegi od grzyba wiosna 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, adam19750609 napisał:

Lubelskie Lch tylko nawozy dostał jak nie wieje to teraz pada...  Toprex kupiony bor mikro robak. Tylko niewiem kiedy się wjedzie...

IMG_20210417_112844.jpg

Ja to co ty masz kupione zrobilem dokładnie tydzień temu. Było ciepło w dniu zabiegu i 2 dni po. Moj rzepak na niektórych polach byl mniejszy jak Twoj.

Opublikowano

bez dobrych końcówek w dzisiejszych czasach nie idzie opryskać dobrze

Opublikowano
35 minut temu, warchest napisał:

a jak za pozno sie da caryx plus tebu na rzepak to co sie stanie  ?

Tylko nie przesadź, w zeszłym roku dałem caryx+tebu to rzepak tak trzymało ze płatek pod 360 sie rośliny nie przechyliły za mocno🤣

Opublikowano (edytowane)

do kiedy w rzepaku można stosować difenokonazol? mam kupiony porter + ambrossio (tebu) tylko że pogoda nie pozwalała na wjazd, w poniedziałek może się uda, rzepak ma 20-30 cm

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

Ale chodzi Ci że do kiedy w poniedziałek można stosować difenokonazol? Ważne żeby temperatura była odpowiadania no i suche rośliny.

Te aminokwasy z agrosorbu takie dobre że wszystkie jutubery je stosują?  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v