Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Zieleniak napisał:

Podam przyklad cropvit bor plus molibden Cena  za 5 l okolo 130 zl. Zawartosc boru 150g na litr molibdenu 6 gram na litr. Teraz monoskladnik bor zawartosc 150g na litr w cenie 60 zl za 5 litrow i molibden zawartosc 33g na litr w cenie 70 zl za 5 litrow. Na oko wychodzi podobnie jednak molibdenu dostajesz okolo 120 gram czystego skladnika za darmo. Przy zakupie opakowan 20 litrowych roznica potrojna. A niestety molibden w dawce 6g na litr to jest nic na rzepak. Okolo 40 gram skladnika na caly okres wegetacyjny jest ok. To tak przykladowo tylko. A zawsze jak cos zostanie to na przyszly rok idzie

A co to jest cropvit bor?? Jakieś pseudo micro, pozatym bor zawsze dajesz solo bo jego najwięcej rzepak potrzebuje. Zostosuj dobre gotowe micro a nie najtańsze i wtedy się wypowiedź bo tak to ja nie wiem co tu porównałes 

Nie stosuje mocznika bo większą presja patogenów już z 15 lat tego się nie praktykuje, siarczanu też nie bo uzupełniam w granuli te marko, czasami jak trzeba podratować jare zboża to daje do oprysku. 

Opublikowano
48 minut temu, Tomek90 napisał:

A co to jest cropvit bor?? Jakieś pseudo micro, pozatym bor zawsze dajesz solo bo jego najwięcej rzepak potrzebuje. Zostosuj dobre gotowe micro a nie najtańsze i wtedy się wypowiedź bo tak to ja nie wiem co tu porównałes 

Nie stosuje mocznika bo większą presja patogenów już z 15 lat tego się nie praktykuje, siarczanu też nie bo uzupełniam w granuli te marko, czasami jak trzeba podratować jare zboża to daje do oprysku. 

To podaj ten cud wielskładnikowy  i ile kosztuje 

Opublikowano

ja niestety rezygnuje za zabiegu korvetto bo już rzepak wywala miejscami pąki . Muszę sprawdzić datę ważności bo w przyszłym sezonie rzepaku nie bede miał  a on ma chyba dwa lata terminu ważności.Gdyby ktoś chciał na przyszły sezon mogę sprzedać proszę pisać priv .Mam 5 litów

Opublikowano
40 minut temu, Tomek90 napisał:

Cropvit z chemirolu tak dla jasnosci, sa rozne opcje tego preparatu z roznymi skladnikami. To byl tylko przyklad aby przestrzec przed tego typu wynalazkami niezaleznie od firmy i producenta. 

Pseudo micro? Podałem zawartosc wiec boru ma w litrze normalna zawartosc, molibdenu tyle co nic, wystarczy doczytac do końca czy jestem ZA stosowaniem takich wynalazków czy PRZECIW. 

Nie wiem jak Ty ale ja nie licze w litrach czy kilogramach na hektar tylko w gramach czystego skladnika. 

A co kto sobie kupi i czy bedzie dodawal mocznik czy siarczanu magnezu to jego indywidualna sprawa. 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Zieleniak napisał:

Cropvit z chemirolu tak dla jasnosci, sa rozne opcje tego preparatu z roznymi skladnikami. To byl tylko przyklad aby przestrzec przed tego typu wynalazkami niezaleznie od firmy i producenta. 

Pseudo micro? Podałem zawartosc wiec boru ma w litrze normalna zawartosc, molibdenu tyle co nic, wystarczy doczytac do końca czy jestem ZA stosowaniem takich wynalazków czy PRZECIW. 

Nie wiem jak Ty ale ja nie licze w litrach czy kilogramach na hektar tylko w gramach czystego skladnika. 

A co kto sobie kupi i czy bedzie dodawal mocznik czy siarczanu magnezu to jego indywidualna sprawa. 

No dobrze typowy nawóz z borem, ale dalej twoje porównanie jest bezsensowne. Porównaj mi skład i cenę z PORZĄDNYM KONKRETNYM nawozem mikroelementowym, te które podałem niżej. Zobaczymy wtedy jak to wychodzi przy danej ilości micro, a to że dajesz więcej nie zawsze musi znaczyć lepiej przecież. 

450-600g boru reszta z kompleksowego nawozu micro. Nie robię badań na micro. 

Chealty czy aminokwasy twoje micro? 

1 godzinę temu, miwigos napisał:

To podaj ten cud wielskładnikowy  i ile kosztuje 

Cena indywidualnie od ilości i promocji tego chyba przecież tobie tłumaczyć nie muszę proleaf, dr green rzepak , yara jakieś jeszcze ma brassitel moze?? I zobacz jak ci to wychodzi. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano (edytowane)

Szanowny Kolego Tomek90

Podaj mi nawoz dolistny jaki stosujesz sam sobie policze czy warto czy nie w przeliczeniu na skladniki. Bo oczywiscie tez moge sie mylic. 

Sprawdze z ciekawosci jak to wychodzi. Piszesz ze nie stosujesz azotu w formie dolistnej i siarki i magnezu tez. 

Juz sam sobie zaprzeczyles podajac z grubsza nazwy handlowe preparatow. 

4 godziny temu, mysza103 napisał:

Edytowane przez Zieleniak
Opublikowano

Podałem wyżej dobre micro, osobiście stosuje te z procam.

Nie napisałem nigdzie że nie stosuje azotu czy siarki bo wiem że te micro które leje posiada azot i potas ale to są śladowe ilości. Była mowa o konkretnych nawozach mocznik i smgo. 

Opublikowano
MarcinMadry napisał:

pytanko dla osób z doświadczeniem. Czy w rzepaku można pryskac w tym samym czasie od dwulisciennych i jednolisciennych? Macie jakiś sprawdzony środek na chabra (oprócz Korvetto?)

Na chabra chlopyralid, np. Major 300 sl.

Opublikowano
30 minut temu, Tomek90 napisał:

Podałem wyżej dobre micro, osobiście stosuje te z procam.

Nie napisałem nigdzie że nie stosuje azotu czy siarki bo wiem że te micro które leje posiada azot i potas ale to są śladowe ilości. Była mowa o konkretnych nawozach mocznik i smgo. 

Tak wiec przykladowo dr green sensowna dawka 2 kg na hektar. Koszt okolo 40 zl. Dostarczasz: 

200g boru

4 g Miedzi

100g manganu

50 g zelaza

40g cynku 

1g molibdenu 

Miedzi manganu cynku zelaza  i molibdenu stanowczo za malo jednak jak zwiekszysz dawke przekroczysz dobra dawke boru. Czyli de facto robisz prawidlowy oprysk borem. Reszta jest dawka slaba lub znikoma. 

Ale stosuj co uwazasz za stosowne. Twoje pieniadze. Pozdrawiam

Opublikowano
38 minut temu, mraukot napisał:

Na chabra chlopyralid, np. Major 300 sl.

Dokładnie, korvetto to 1liścienne, sam mam zamiar zastosować w najbliższym czasie jak pogoda pozwoli bo jednak nie dają za wygraną.

Opublikowano
6 godzin temu, Mecha napisał:

Dokładnie, korvetto to 1liścienne, sam mam zamiar zastosować w najbliższym czasie jak pogoda pozwoli bo jednak nie dają za wygraną.

od kiedy korvetto to jednoliścienne?

Opublikowano
2 godziny temu, rafal3939 napisał:

od kiedy korvetto to jednoliścienne?

Razem zmieszaj ja tak zrobię dzwoniłem do przedstawiciela żeby się upewnić. Jedziecie dziś czy czekacie do jutra?

Opublikowano
10 godzin temu, Tomek90 napisał:

Cena indywidualnie od ilości i promocji tego chyba przecież tobie tłumaczyć nie muszę proleaf, dr green rzepak , yara jakieś jeszcze ma brassitel moze?? I zobacz jak ci to wychodzi. 

Nadal nie podałeś ceny ,boisz się podać cene to zawyż 15 % będę miał orientacje, ja podaje solo składniki bor ,mangan molibden + siarczan magnezu , te co są najważniejsze w rzepaku

Opublikowano (edytowane)

Ja tydzień temu zrobiłem jednoliścienne busterem i jutro jadę z  korvetto. Chciałem połączyć je w jeden zabieg ale w chemirolu jeszcze nie mieli na stanie korvetto. 

Edytowane przez Rzepakowiec
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Zieleniak napisał:

Tak wiec przykladowo dr green sensowna dawka 2 kg na hektar. Koszt okolo 40 zl. Dostarczasz: 

200g boru

4 g Miedzi

100g manganu

50 g zelaza

40g cynku 

1g molibdenu 

Miedzi manganu cynku zelaza  i molibdenu stanowczo za malo jednak jak zwiekszysz dawke przekroczysz dobra dawke boru. Czyli de facto robisz prawidlowy oprysk borem. Reszta jest dawka slaba lub znikoma. 

Ale stosuj co uwazasz za stosowne. Twoje pieniadze. Pozdrawiam

Kolego 200g boru to ja robię za 8zl od ADOB

Za 80zl robie

48 N

308,4 K

58,4 Cu 

202 Mn

10,8 Mo

85,2 Zn 

Micro 100% chealt, do tego stabilizator ph. 

Dalej nie powiedziałeś jakie micro i w jakich dawkach. Pochwal się może zmienię zdanie. 

11 minut temu, miwigos napisał:

Nadal nie podałeś ceny ,boisz się podać cene to zawyż 15 % będę miał orientacje, ja podaje solo składniki bor ,mangan molibden + siarczan magnezu , te co są najważniejsze w rzepaku

180zl za 20l proleaf, bor tak samo. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
9 minut temu, Rzepakowiec napisał:

Ja tydzień temu zrobiłem jednoliścienne busterem i jutro jadę z  korvetto. Chciałem połączyć je w jeden zabieg ale w chemirolu jeszcze nie mieli na stanie korvetto. 

A co polecacie na późniejsze zabiegi w późniejszych fazach?

Opublikowano
3 godziny temu, mathewc385 napisał:

Ma ktoś rozpiskę ile mickro potrzebuje rzepak w okresie wegetacyjnym, bądź na tone nasion?

Rzepak do wytworzenia 1 000 kg nasion i odpowiedniej masy słomy potrzebuje ok.: 60 g boru, 10-40 g miedzi, 100 g manganu, 60-150 g cynku i 1-2 g molibdenu.

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano

Tak mało boru? To po co ja leje 450g?
Teraz przy regulacji dałem

Bormax Turbo 1l + AU Mn - 0,6kg (max) + Mgs 5kg + AU Zn 0,3 + Tytanit 0,2, czyli odpowiednio: bor 150g, mangan - 130g, cynk - 70g, 

Ale to tylko jeden z 5 zabiegów mikro w tym roku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v