Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Unikam gotowych mieszanek. Siarczan magnezu daje postypowo wiec do opryskiwacza nie daje. Ja leje wszystko w pojedynczych składnikach, sam daje ile tam potrzeba. 

W tym toku 1 działkę robie tylko i wyłącznie na dr green dla porównania

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Podziel się kiedy i jakie micro? DR wychodzi drożej od proleaf i za duzo miedzi jak dla mnie. 

Po ruszeniu wegetacji i jak odbuduje liście to wjeżdżam z bor, mangan i molibden, plus mocznik był do oprysku. 
przy robaku bor, i pozniej na płatek bor. 500g wiosna. Z Adob daje bor płynny. 

Opublikowano
19 godzin temu, yacenty napisał:

caryx, siarczan magnezu, bor i jakies pakiet mikro - czy to proszek osd rzepak, czy plonvit rzepak bez problemu, do tego czesto jeszcze idzie coś na robaka, czasem jakiś optysil czy inny tytanit i zero problemów. U mnie bardzo czesto idzie po 8-10 składników do opryskiwacza i ostatni raz kiedy zatkałem opryskiwacz był bardzo dawno temu, ale to na własne życzenie, bo zostało 30-50l cieczy po pryskaniu zbóż.

A co do boru to u nas jesienią idzie 2x150g i wiosną 3x150g

U mnie już nie ryzykuje teraz jadę bez siarczanu, na szczęście nie było to mocne zalepianie bo wychodziło 1 końcówka na ha. 

Kiedyś miałem jeszcze problem z wuxalem fosfor, tam gdzie go nie dalem nie było przypaleń na rzepaku. 

A w opryskiwacz też daje różne mixy niekiedy 10 składników. 

• Root Admin
Opublikowano

ja sobie zrobiłem taką bubę ze po przejechaniu 400m czyli 60 ar miałem totalnie zaklejony filtr główny i sekcyjne. A że zrobiłem zupę na 6ha i wartość była znacząca, to poprosiłem brata żeby mi przywiózł trzy kanistry gorącej wody i za każdym razem jak komp piszczał o spadku wydatku to byłem filtr w ciepłej wodzie i dalej do przodu.

Jak przyjechałem do domu zrobiłem eksperyment - który środek to spowodował. Jak się okazało żaden. Mówię niemożliwe, pytam ojca czy opryskiwacz był czysty. Niestety nie. Wcześniej pryskał pszenice regulatorem. Do mojego eksperymentu, który był w 2l słoiku wlałem łyżeczkę od herbaty regulatora wzorstu. Nic się nie zadziało. Ale po 10 minutach pojawiły gluty

• Thanks 1
Opublikowano

Jako to regulator? 

33 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Po ruszeniu wegetacji i jak odbuduje liście to wjeżdżam z bor, mangan i molibden, plus mocznik był do oprysku. 
przy robaku bor, i pozniej na płatek bor. 500g wiosna. Z Adob daje bor płynny. 

Po ile gram manganu i molibdenu? Ja bym bazował na Adob bo wiem że najwyższa półka. 

Opublikowano
57 minut temu, Tomek90 napisał:

Jako to regulator? 

Po ile gram manganu i molibdenu? Ja bym bazował na Adob bo wiem że najwyższa półka. 

Jakoś Adob mi pasuje. Nigdy sie nic nie zakleiło, żadnych glutów itp. Mangan wiosna około 120g a molibden około 50g

Opublikowano
17 minut temu, przemek28_28 napisał:

Jakoś Adob mi pasuje. Nigdy sie nic nie zakleiło, żadnych glutów itp. Mangan wiosna około 120g a molibden około 50g

To z jakiej firmy bierzesz mikro elementy? 

Patrzyłem na dr to uzupełnimy bor ale manganu malo. 

Też jesteś z tych co 10g molibdenu na 1t?

Opublikowano
48 minut temu, Tomek90 napisał:

Adob. Kupuje oddzielnie, a w domku sam sobie mieszaniny robie. Plus nieraz aminokwasy z Adob.

Opublikowano
Tomek90 napisał:

300g jesień przy regulacji i 300g wiosna przy regulacji i 2l proleaf jesień wiosna, ale teraz chce bez miedzi i cynku, i mniej boru a częściej. 

Nie za dużo molibdenu?? 10g powinno zaopatrzyć rzepak plonujący pod 5t, 2g na każdą tone nasion bodajże. 

rozumiem że bor na 2 razy tak? i proleaf na raz czy na 2? I tylko 2 litry wiosną i to koniec nic więcej odżywek?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Przy 2 kg greenu masz 200 g boru to czy ja wiem czy potrzebna na raz więcej.. niemieckie badania mowia, że dawki powyżej 200 g są nie przyswajalne

49 minut temu, MaXtzTS napisał:

rozumiem że bor na 2 razy tak? i proleaf na raz czy na 2? I tylko 2 litry wiosną i to koniec nic więcej odżywek?

Ja zawsze stosuje wiosna 2 razy po 200 g. Jak badyl od mrozu peknie to nie ma nic lepszego od boru 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
8 minut temu, Kubawww napisał:

Przy 2 kg greenu masz 200 g boru to czy ja wiem czy potrzebna na raz więcej.. niemieckie badania mowia, że dawki powyżej 200 g są nie przyswajalne

Ja zawsze stosuje 2 razy po 200 g. Jak badyl od mrozu peknie to nie ma nic lepszego od boru 

No ja nie mówię że za mało boru, także myślę że ok. 

36 minut temu, MaXtzTS napisał:

2l proleaf 2l bor jesień na raz, 2l proleaf 2l bor wiosna też na raz. 

Opublikowano
18 godzin temu, Cheesburger napisał:

Po ile kg siarczanu na te zabiegi?

Standartowo 5% czyli 10 kg/ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v