Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kacperb10 ja nie sprawdzając ostatnio etykiety wyspałem inazume do opryskiwacza.. myślę że rzepak był max 3 liść a niektóry dopiero wschodził i go nie uszkodziło. Nie było negatywnych skutków. Tylko dzisiaj już pojawia się śmietka. 6 dni minęło jakoś od zabiegu ale dobre i to..

Opublikowano

Plonvit (mam opcje na zakup w promce dlatego o ten srodek pytam) 3l na ha daje wedlug etykiety 18.6g Boru.

Wedlug neta rzepak potrzebuje 200. Czyli połaczyc z np Adobe Bor 1,5l/ha? Czy dobrze rozumuje?

Czy ewentualnie moze ktoś mnie poprawic?

Czy lepiej odpuscic jednak i dać Adob Mikro Rzepak - 2kg ha przy zawartosci Boru 10% daje 200g/ha, Tyle ze miej N niz Plonvit.

Z góry dziękuje za porady!

Ogólnie znalazłem jeszcze cos takiego - ma to sens - to jakas strategia nawozenia?
 Plonvit Rzepak (3 l/ha), uzupełnić o Bormax będący źródłem boru (1-1,5 l/ha) + Mikrovit Mangan (1-2 l/ha) + Mikrovit Molibden (0,5-1 l/ha) + siedmiowodny siarczan magnezu (10-15 kg/ha).

Opublikowano

Witam. Zamierzam w tym roku zastosować moluskocyd przeciw ślimakom. Pytanie czy wystarczy tylko obsiać obrzeża, czy lepiej na całym polu?

Opublikowano

Ja jutro mam zamiar fulsilade forte 150 na samosiewy. Na dwuliścienne za jakieś trzy dni. Rzepak dwa liście właściwe i dwa liścienie w zasadzie wszędzie. Na kilkunastu m2 znaleziona jedna roślinka z dwiema dziurkami.

Opublikowano
42 minuty temu, Piffpaff napisał:

czyli można pryskac na samosiewy zboz od drugiego liścia?

właściwego?

Pryskałem Perenalem w fazie liścieni i rzepakowi nic nie jest a samosiewy żółte. Dzisiaj w fazie 3-4 liści poszedł Navigator z Metazanexem i odchwaszczanie uważam za zakończone.

• Root Admin
Opublikowano

w facelii ze słonecznikiem stosowałem jak jedno i drugie było maluteńkie. Zero problemów. Rzepak 2-4 liści tez poszła dawka perzowa i nic nie jest

Opublikowano

Byłem przed chwilą na rzepaku , zobaczyć czy czasami nie ma ślimaków ( brak) i takie pytanie czy pchełka rzepakowa mogła by zjeść w taki sposób liście jak na na zdjęciach czy to również coś innego . A pchełka jak widać na 2 zdjęciu jest 

IMG_20210914_115513.jpg

IMG_20210914_201733.jpg

Opublikowano
6 godzin temu, Cheesburger napisał:

Plonvit (mam opcje na zakup w promce dlatego o ten srodek pytam) 3l na ha daje wedlug etykiety 18.6g Boru.

Wedlug neta rzepak potrzebuje 200. Czyli połaczyc z np Adobe Bor 1,5l/ha? Czy dobrze rozumuje?

Czy lepiej odpuscic jednak i dać Adob Mikro Rzepak - 2kg ha przy zawartosci Boru 10% daje 200g/ha, Tyle ze miej N niz Plonvit.

Ogólnie znalazłem jeszcze cos takiego - ma to sens - to jakas strategia nawozenia?
 Plonvit Rzepak (3 l/ha), uzupełnić o Bormax będący źródłem boru (1-1,5 l/ha) + Mikrovit Mangan (1-2 l/ha) + Mikrovit Molibden (0,5-1 l/ha) + siedmiowodny siarczan magnezu (10-15 kg/ha).

A cenowo jak? Adob jak dla mnie najwyższa półka 🙋‍♂️

Jak mieszać plonvit to tylko z ich produktami. 

Opublikowano
20 minut temu, mysza103 napisał:

Byłem przed chwilą na rzepaku , zobaczyć czy czasami nie ma ślimaków ( brak) i takie pytanie czy pchełka rzepakowa mogła by zjeść w taki sposób liście jak na na zdjęciach czy to również coś innego . A pchełka jak widać na 2 zdjęciu jest 

IMG_20210914_115513.jpg

IMG_20210914_201733.jpg

U mnie tez tak coś opierdoliło rzepak, myślałem że ślimaki. Zostały same łodygi, i nic nie puszcza na nowo od trzech dni. Ale obrzeża całe, środek pola wpierdzielony. Posypałem na ślimaki, ale nie widać poprawy. Obstawiam, że to był gnatarz. Chyba do likwidacji.

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy 4 dni odstępu wystarczy miedzy zabiegami odchwaszczania  (Belkar Kliper) a regulacją (Toprex)???

Z reguły robiłem 3 dni odstępu ale spotkałem się z opinia że po mieszance Belkar Kliper to kolejny zabieg najwcześniej na piaty dzień

Niestety od od czwartku ma psuć sie u mnie pogoda (Lubelskie) a w przyszłym tygodniu zimne noce z możliwymi przymrozkami

obecnie rzepaki w 70% faza 4 liscia

czy kiedyś Toprex nie był zalecany od 3 liści??

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano

U mnie tak żeby było zjedzone za koleją to nie ma , po prostu zrobiłem zdjęcia tych roślin które są obgryzione . ślimak gdyby był to o godz 20.30 już powinien chyba być zauważalny , a tylko te pchełki rzuciły mi się w oko , a w południe też ich nie było. @hubertuss może i masz racje z tą zwierzyna , trzeba by na to zwrócić uwagę , ale oprysk na pchełki trzeba raczej szykować bo trafia się sporo , a od razu inne badziewie się zlikwiduje jak jakieś będzie

Opublikowano

tak, robota pchełek. ślimak którego widać, nie jest bardzo grożny, wiadomo kiedy zwalczać, ale na mokrych polach są takie których nie widać, w ziemi, pod grudą, a rośliny znikają.

A z sarnami odgyzającymi liścienie to niezły żart.

• Like 1
Opublikowano

u mnie na wschodzie Lubelskie k. Chełma to kto siał w optymalnych terminach rzepaki wyglądają dobrze - reszta mizernie

uraczy mnie ktoś jakąłś opinia czy 4 dni odstępu wystarczy miedzy zabiegami odchwaszczania  (Belkar Kliper) a regulacją (Toprex)???

od czwartku ma psuć sie u mnie pogoda a w przyszłym tygodniu zimne noce z możliwymi przymrozkami

Opublikowano
7 godzin temu, aletes napisał:

Witam. Zamierzam w tym roku zastosować moluskocyd przeciw ślimakom. Pytanie czy wystarczy tylko obsiać obrzeża, czy lepiej na całym polu?

To nie ja. 

Opublikowano
31 minut temu, Jarek22B napisał:

u mnie na wschodzie Lubelskie k. Chełma to kto siał w optymalnych terminach rzepaki wyglądają dobrze - reszta mizernie

uraczy mnie ktoś jakąłś opinia czy 4 dni odstępu wystarczy miedzy zabiegami odchwaszczania  (Belkar Kliper) a regulacją (Toprex)???

od czwartku ma psuć sie u mnie pogoda a w przyszłym tygodniu zimne noce z możliwymi przymrozkami

Kolego , wal po 3 czy tam 4 dniach normalnie. Ja dzisiaj jechałem belkar+ kliper a czwartek chce jechać regulacje + robal+ micro (metkonazol+chlorek mepikwatu). Jutro może samosiewy wcisne w to bo też powiat Chełm i nadają właśnie ochłodzenie , 2 stopnie C w nocy. Mam nadzieję że to się mocno nie odbije negatywnie na rzepaku.

8 godzin temu, Cheesburger napisał:

Żadne źródło nie podaje Azotu jako ważnego elementu dożywiania micro w rzepaku jesienią więc na azot nawet nie patrz. Zwróć uwagę na cynk, miedź, molibden, bor, mangan itd czyli te wszystkie pierwiastki które są istotne. Ja w tym roku próbuje dr. Green ale zazwyczaj szedł Maximus amino micro Rzepak. A jak chcesz naprawdę dobrze to ADOB , Yara itp. 

Ten plonvit to taki sobie.

Opublikowano

A ja powiem tak ten rok jest specyficzny kto sial zwykłym siewniki solo po bronce  lub agregaciku wschody ok a kto agregatem uprawowo siewny z wałem typu gumowy packer i redlicami na docisku kulkowym  ma problem bo mokrej ziemi się nie ugniata  tylko suszy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v