Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie mam takei pytanie rzepak został pryskany metazanex 2l/ha i kalif 0.15l/ha a, rzepak nie wygląda za ciekawie i mam pytanie po jakim czasie opryska rozkłada się i można probiwac siewu pszenicy? Czy lepiej nie ryzykować na, jesieni? 

Opublikowano
12 godzin temu, Zapracowany napisał:

A dlaczego 3-4 liść to najlepszy moment? Nawigator do 4 liścia a metazanex to substancja głównie doglebowa czyli czym wcześniej zastosowana to lepiej, więc dlaczego nie na 3 liść?

Wcześniej ten post brzmiał inaczej. Pisał że ma 3 liście a wyżej post był ze to najlepszy moment 3-4 liście. 

Dopiero potem napisał że ma 2 liście 

Opublikowano
rafaello5579 napisał:

Panowie mam takei pytanie rzepak został pryskany metazanex 2l/ha i kalif 0.15l/ha a, rzepak nie wygląda za ciekawie i mam pytanie po jakim czasie opryska rozkłada się i można probiwac siewu pszenicy? Czy lepiej nie ryzykować na, jesieni? 

Przeczytaj etykietę. Napisane jest ze po głębokiej orce na 25 cm można siać pszenice ozima. Ale osobiście nie słyszałem żeby ktoś tak robil

• Root Admin
Opublikowano

Rzepaku się nie przesiewa jesienią. Jak już zajdzie taka potrzeba to tylko wiosną.

Miałem już brzydkie rzepaki we wrześniu. Trafiała się fajna pogoda w październiku i listopadzie i finalnie w marcu rzepak był bardzo spoko, wtedy mocny strzał azotem i wio.

Ale bywało i tak, że 1 marca talerzówka i zaraz siew jęczmienia jarego :(

Opublikowano
Przed chwilą, yacenty napisał:

Rzepaku się nie przesiewa jesienią. Jak już zajdzie taka potrzeba to tylko wiosną.

Miałem już brzydkie rzepaki we wrześniu. Trafiała się fajna pogoda w październiku i listopadzie i finalnie w marcu rzepak był bardzo spoko, wtedy mocny strzał azotem i wio.

Ale bywało i tak, że 1 marca talerzówka i zaraz siew jęczmienia jarego :(

Co będzie lepszę na pchełkę cyperkill czy decis ?

Opublikowano
1 godzinę temu, rafaello5579 napisał:

Kilka lat temu przesiałem bez orki tylko agregat 1,3 ha nauczka na całe życie ale pszenica była rzadka ale była.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym już przy tym późnym przesiewanie chlomazonu nie używał. Ale to tylko moje zdanie.

Macie już jakaś strategie na regulację i ochronę ? 3 do 5 liści się kłania 

Edytowane przez disel16v
Opublikowano

W tamtym roku dawałem bagier i było spoko. 

Jeżeli chodzi o plonvit to indywidualna sprawa zleży od wielu czynników ale ziemi nie oszuka. Chodzi w sumie że wszystkie nalistne dokarmianie wspomaga ale w glebie zasobności też muszą być. 

Opublikowano
3 godziny temu, disel16v napisał:

Ja bym już przy tym późnym przesiewanie chlomazonu nie używał. Ale to tylko moje zdanie.

Macie już jakaś strategie na regulację i ochronę ? 3 do 5 liści się kłania 

Pierwszy raz siejesz rzepak

Opublikowano
3 godziny temu, disel16v napisał:

Jakieś przeciwskazania do połączenia belkar kliper + agil?

jak rozmawiałem z przedstawicielem producenta to mówił mi aby tej mieszanki z niczym nie łączyć

u mnie belkar kliper poszedł tylko z cyperkilem

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, cris10 napisał:

rzepak w fazie 2 liścieni , pchełka już żre , zaprawiany buteo , jutro czas lecieć z cyperkilem

Też pryskałem, miejscami zjadły do zera. Tylko na jednej działce, po gryce. Ale myślę że to dlatego że sąsiad samosiewy po rzepaku ztalerzował i to przeleciało.

Opublikowano

myślę że to sprawa pola obok , rzepaczysko całe zielone . Chociaż z drugiej strony gdy był cruiser nigdy nie miałem takiego problemu w tej fazie . Na innym polu wychodzi Derrick bez zaprawy producenta , tylko sam zaprawialem insektycydem , zobaczymy co z nim będzie

Opublikowano

Ale u mnie przez drogę ta sama odmiana tak samo zaprawiana tylko po pszenicy i nawet ugryzienia nie ma, nie wiem co im tu tak posmakowało

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v