Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

I bardzo dobrze robisz, tylko pod orkę, ja też parę lat tak a gleby lekkie i ciężkie. 

Jak u mnie pod rzepak idzie obornik to lepiej po orce nawóz niż orać go razem z obornikiem?

Dzisiaj kolejne 8ha zawiezione obornikiem z czego 3 ha już zaorane

IMG_20210818_093448_1.jpg

1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

I bardzo dobrze robisz, tylko pod orkę, ja też parę lat tak a gleby lekkie i ciężkie. 

Jak u mnie pod rzepak idzie obornik to lepiej po orce nawóz niż orać go razem z obornikiem?

Opublikowano

Na glinie to trzeba robić bezorkowo, jak skibę odwróci to wirnik na 1000e nie rozbije 🤷‍♂️

1 minutę temu, Daro20 napisał:

IMG_20210818_093448_1.jpg

A po co ten nawóz jak obornik dajesz? Jaki obornik? Może wystarczy potas wiosna? 

Opublikowano
14 godzin temu, jahooo napisał:

Ktoś pisał o sianiu na większą głębokość - będą słabsze i dłuższe wschody, większa presja chwastów. Przy niekorzystnym układzie pogody taki rzepak ma taki sam potencjał, co posiany 2 tygodnie później.

Z 2,5 do 3,5 cm rzepak wychodzi 5 dni , u mnie nie pada często żeby miało zaklepać ,zresztą już zasiany do niedzieli powschodzi, potem niech pada 

Opublikowano

Panowie, mam okazję tanio kupić gnojowice świńska pod rzepak ale pytanie ile tego wylać, gospodarz od którego będę bral mówi że spokojnie 50- 60tys można lac, praktykował ktoś takie ilości?

Opublikowano

@tomek widzę że jesteś ogarnięty w temacie. Mógłbyś podać przykładowe nazwy środków do zwalczania chwastów doglebowo. I później czym można by opryskać powsxhodowo perz ( wywaliło mi przy miedzach a nie ma czasu na glofosat )

Opublikowano
7 godzin temu, Tomek90 napisał:

Na glinie to trzeba robić bezorkowo, jak skibę odwróci to wirnik na 1000e nie rozbije 🤷‍♂️

A po co ten nawóz jak obornik dajesz? Jaki obornik? Może wystarczy potas wiosna? 

Na samym oborniku? Bydlęcy

Opublikowano
jahooo napisał:

masz tylko takie wrażenie, przecież nie orzesz klepiska, tylko po podorywce lub talerzówce

ja też mam rędzinę i staram się nie orać na mokro, nawet w tym roku jest raczej wilgotno

może i masz racje u mnie pod pług poszedl obornik a na wieszk ultra 8 ok 300 kg do doglebowki dodam z 70 kg mocznika i 30 kg saletry i powinno byc dobrze

Opublikowano

Ja kurzaka dałem pod talerzówkę 13 t i na wiosnę potasu dorzucę tak planuje ale pierwszy raz mam kurzaka i jeszcze doświadczonych się popytam z okolicy dzisiaj wracam z morza i chcę trochę zaorać reszta jutro a w sobotę siew tylko od poniedziałku kilka dni deszczu i nie wiem jak to będzie ze wschodami trochę mam dylemat z siewem tylko że później zasieje dopiero za tydzień jak pogoda się nie zmieni 🤔

Opublikowano (edytowane)

Panowie rzepak invigor 1165, jednostka waży 12kg, 1.5 mln. nasion, logicznie rzecz biorąc wysiewając 3.5 kg obsada będzie równa 43 rośliny na metrze, ale na odwrocie worka znajduje się taka tabela. Podpowie ktoś o co chodzi z tymi numerami 3,4,5... w wierszu?

IMG_20210819_090144.jpg

Edytowane przez Hubert10624
Opublikowano
11 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

@tomek widzę że jesteś ogarnięty w temacie. Mógłbyś podać przykładowe nazwy środków do zwalczania chwastów doglebowo. I później czym można by opryskać powsxhodowo perz ( wywaliło mi przy miedzach a nie ma czasu na glofosat )

Nazwy nic nie dadza bo dane środki możesz mieć niedostępne. 

Chlomazon + metazachlor + pendimetalina jak niemasz problemu z chabrem to będzie czysto.  Na Perz to dawka przy jednoliciennych razy 2 albo 3, na etykiecie będzie podane bo zależy od środka. 

• Root Admin
Opublikowano
Tomek90 napisał:

11 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

Nazwy nic nie dadza bo dane środki możesz mieć niedostępne. 

Chlomazon + metazachlor + pendimetalina jak niemasz problemu z chabrem to będzie czysto.  Na Perz to dawka przy jednoliciennych razy 2 albo 3, na etykiecie będzie podane bo zależy od środka. 

to jednak 3 substancje? chwilę wcześniej pisałeś o 2. ile pendimetalina? ja zakładam chlomazon 480 - 0.2l, metazachlor 500-1.8l. plus rsm plus adiuwant

Opublikowano

to ja jako amator i człowiek który zbyt się przejmuje nie wiem czy powinienem go stosować 😂 a ogólnie jest jakiś podział na środki które niszczą jednoliścienne i drugie które kasują dwuliścienne. Tak jak to jest w zbożu.

Opublikowano
to ten chlomazon i metachlozor są od dwuliściennych ? po co w takim razie dublować środki ?
to ten chlomazon i metachlozor są od dwuliściennych ? po co w takim razie dublować środki ?
Opublikowano
a co myślisz jakbym teraz doglebowo wybrał środek na same dwuliścienne. a po wschodach w odpowiednim terminie zwalczyć perz i inne jednoliścienne ? a i ile czasu musi minąć od oprolysku na chwast do regulacji. bo regulację też się wykonuje na 4 liść ?
  • Root Admin
Opublikowano

Dużo pytań na raz, odpowiem to na swoim przykładzie.

Siew planuje na poniedziałek wtorek, od razu po siewie doglebowka na dwuliścienne.

Po ok 2-3 tygodniach powinna podchodzić pszenica to wtedy pojadę ją na jednoliścienne.

Regulacja na 4-5 liść, niezależnie kiedy chwasty były robione. Byle było 3 dni przerwy między regulacja a chwastami

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v