Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kilka lat wstecz miałem rzepak i kosilem na końcu żniw jak większość zboża jusz zeszła ,brak dojazdu i z tej działki 1,20 ha nalecialo 4600 kg ale troche stresa bylo nie palony nie sklejany odmiana murfy czy jakoś tak

Opublikowano
yacenty napisał:

u mnie ziarenka kompletnie zielone. Jakbym dziś opryskał to może bym zebrał z 10-15% plonu

No przecież desykacji nie robi się w takiej fazie.. To chyba oczywiste 🤔

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, XTRO napisał:

U mnie teraz jest mega dużo czerni krzyżowej na luszczynach. W przyszłym roku zmieniam pictora i zrobię ochronę trochę inaczej 

Zapytaj kolegę tu na forum, który twierdzi ze pictor jest najlepszy i jeśli masz problem z grzybem to jesteś dupa, a nie rolnik, bo nie potrafisz dobrze zaaplikować pictora.

Tzn. tak mówił jeszcze miesiąc temu, bo ostatnio widziałem ze mu się wyrwało, że wygrali ci co robili ochronę łuszczyn na 2x.

Żeby nie było - Pictor to bardzo dobry środek, też go stosowałem wielokrotnie, ale przy ostatniej pogodzie warto pomyśleć o czymś później. W tym roku dałem tebu + prochloraz, 4 tygodnie po pictorze.

Opublikowano
gustaww napisał:

I to jest powód by mieć własny sprzęt. 45km to kup coś to 60k i jeździ na zarobek.

na jaki zarobek? poza moim rzepakiem to nie wiem czy bym znalazł 10ha w okolicy. do zbóż jest pełno kombajnów więc kosiłbym niewiele. za kombajn nadający się do pracy trzeba dać 150-200 tysięcy, na moich 30 ha się nie zwróci

• Root Admin
Opublikowano
Przed chwilą, XTRO napisał:

Dobry to wiem. Ale miesiąc wytrzyma i to Max a u mnie zaraz będzie 2. Więc za rok delikatnie zmienię ochronę

Znasz jakiś fungicyd co trzyma dłużej jak miesiąc?

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

Zapytaj kolegę tu na forum, który twierdzi ze pictor jest najlepszy i jeśli masz problem z grzybem to jesteś d*pa, a nie rolnik, bo nie potrafisz dobrze zaaplikować pictora.

Tzn. tak mówił jeszcze miesiąc temu, bo ostatnio widziałem ze mu się wyrwało, że wygrali ci co robili ochronę łuszczyn na 2x.

Żeby nie było - Pictor to bardzo dobry środek, też go stosowałem wielokrotnie, ale przy ostatniej pogodzie warto pomyśleć o czymś później. W tym roku dałem tebu + prochloraz, 4 tygodnie po pictorze.

Naucz się czytać ze zrozumieniem pisałem o 2 x razy robalu jeśli masz na myśli mnie ;)

Opublikowano

No a później idzie się do sklepu, fryzjera czy gdzie tam i kobitki miastowe gadają że wszystko glifostatem pryskane łącznie ze zbożami. Sam byłem  świadkiem takiego najazdu na rolnika. Sami sobie bruździmy zbędnie pryskając a później lamenty bo środki wycofane...

Opublikowano

Panowie pytałem kilka stron wcześniej ale nie było konkretnych odpowiedzi. Szukam odmiany rzepaku dla początkujących, będę siał pierwszy raz. Odmiana nie za wysoka, tak żeby ilość zabiegów mógł ograniczyć do minimum bo dopiero będę się uczył

Opublikowano
6 minut temu, Papkin napisał:

Panowie pytałem kilka stron wcześniej ale nie było konkretnych odpowiedzi. Szukam odmiany rzepaku dla początkujących, będę siał pierwszy raz. Odmiana nie za wysoka, tak żeby ilość zabiegów mógł ograniczyć do minimum bo dopiero będę się uczył

Półkarły z Pioneera skracać nie trzeba.

Opublikowano

Panowie wujek ma problem bo zasiał rzepak na polu gdzie jest sporo rzepaku głuchego/dzikiego, jakiegoś rzepakochwastu, którego oprysk na chwasty nie wziął. i to przy koszeniu będzie to zielone, na pewno sporo podbije wilgotność i będzie mocno zanieczyszczał rzepak i konieczna będzie desykacja. Ja nigdy w temacie desykacji nie siedziałem bo nie było mi to nigdy potrzebne. Kiedy mniej więcej wykonać desykację i w jakiej dawce Randup czy jakiś inny zamiennik zastosować.

Opublikowano
44 minuty temu, Papkin napisał:

Astana, zdrowa, niska, jak coś przegapisz to ci w pewnym stopniu wybaczy

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, yacenty napisał:

Znasz jakiś fungicyd co trzyma dłużej jak miesiąc?

szczerze? kiedyś Amistar Xtra w dawce 1l utrzymał mi w pełnej zieloności aż do końca lipca. plon średni z 20 ha 5t.

Za rok chyba wrócę do Amistaru bo ta oryginalna azoksy robi pewnie robotę 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, yacenty napisał:

taki amistar podany klasycznie na pierwsze opadające płatki?

pryskałem wtedy w pełni kwitnienia 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

Z tego co wiem to desykacje glifosadem stosuje się 2-3 tyg przed koszeniem, u mnie zazwyczaj 17 lipca wjeżdża się w rzepak teraz się opóźni około 2 tyg ale, mój już aganos się barwi, z chwastami doglebowo i nalistnie walczyłem z mietłą, przytulią, rumianem nie wygrałem więc desykował będę ale pytam o dogodny termin, może macie rację żeby jeszcze poczekać a w rzepak koło 30 wjechać nie ma takiej opcji żeby latać za kombajnami 2 razy bo ścieżki nie doszły 😅, jaki odpowiedni termin waszym zdaniem jest dobry  na desykacje?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v