Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, kamil2963 napisał:

Siew rzepaku poznaniakiem to udręka. Ja mam z 2019 roku, zepsułem połowę siewów. Po pierwsze to jak ktoś wyżej wspomniał kąt nachylenia bocznych ścian skrzyni i umiejscowienie aparatów wysiewających... Porażka, trzeba by było zasypać z pół skrzyni żeby na górach siał dobrze. Po drugie przekładnia, 2 razy na reklamacja. W końcu wycieliśmy ten badziew i założyliśmy przekładnię z Amazone d7. Wysiew bajka, co do kilograma. 

Do rzepaku trzeba sciągnąć łańcuch z zębatki napędzającej mieszadło, żeby nie mieszało i przedzielić skrzynie na pół. Wtedy aparaty będą zasypane w całości i może zacznie to jakoś siać. 

Tak więc jakby ktoś zamierzał kupić sobie nowego poznaniaka to niech lepiej idzie i wypije flaszkę żeby o tym zapomnieć. Lepiej dopłacić do Konskilde albo gaspardo. 

Najwidoczniej Poznaniak 330/2.5D ma inną pakę jak Polonez, mi ściąga do końca. Skrzynię też miałem reklamowaną od razu po zakupie i nie ma problemu może też kwestia  redlic 2 talerzowych i kółek dociskowych. Ja ogólne polecam.

Opublikowano

ostatnio oglądałem nowe Poznaniaki, chyba zmienili w nich kąt nachylenia przedniej ściany w zbiorniku, jakoś lepiej to wygląda. sąsiad się kiedyś ze mnie śmiał, że jego meprozet tyle tańszy a wybiera do grama 😬 pod innymi względami jest bardzo dobry, z wysiewem nigdy nie miałem problemu

Opublikowano

właśnie boję się o to wybieranie do końca , bo jak wsypie 3 kg nasion to nawet aparaty się nie zakryja 😃 i może być tak że z początku będzie sial ładnie a jak już coś ubędzie to zacznie niedosiewać . czy polonez i poznaniak ma tak samo ściany to nie wiem , nie miałem jak porównać.

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil2963 napisał:

Siew rzepaku poznaniakiem to udręka. Ja mam z 2019 roku, zepsułem połowę siewów. Po pierwsze to jak ktoś wyżej wspomniał kąt nachylenia bocznych ścian skrzyni i umiejscowienie aparatów wysiewających... Porażka, trzeba by było zasypać z pół skrzyni żeby na górach siał dobrze. Po drugie przekładnia, 2 razy na reklamacja. W końcu wycieliśmy ten badziew i założyliśmy przekładnię z Amazone d7. Wysiew bajka, co do kilograma. 

Do rzepaku trzeba sciągnąć łańcuch z zębatki napędzającej mieszadło, żeby nie mieszało i przedzielić skrzynie na pół. Wtedy aparaty będą zasypane w całości i może zacznie to jakoś siać. 

Tak więc jakby ktoś zamierzał kupić sobie nowego poznaniaka to niech lepiej idzie i wypije flaszkę żeby o tym zapomnieć. Lepiej dopłacić do Konskilde albo gaspardo. 

jeśli chodzi o kat skrzyni nasiennej to masz racje przedzielenie rozwiąże problem, ja tam siałem z 88r i nie narzekałem zawsze więcej nasion trzeba mieć jako "balast" i się siało dobrze przedewszystkim dokładnie mi wysiewał na skrzyni stopniowej zmieniłem go tylko dlatego że redlice były ciasno ustawione te nowsze poznaniaki już mają rzadziej i rzędy redlic też większy odstęp mają i lepiej resztki pożniwne przelatują

Opublikowano

Musisz się liczyć z tym że nie wysieje Ci wszystkiego. Musisz mieć towar na zasypanie i na siew. Ja z niczym nie mieszam typu kasza. Po prostu nam zawsze zapas rzepaku. Jak już chce wysiać resztę to musi ktoś pędzelkiem nagarnac. Czy to stary poznaniak czy nowy agromasz. Z tym że agromasz ma takie piramidki plastikowe na dnie.

• Root Admin
Opublikowano

i tu jest wielki plus siewnika pnuematycznego. W mechanicznym - choćbym sie starał nie wiem jak to z 5kg zostawało. W pneumatyku może zostać 10 dkg, bo jest tylko 1 rynienka do zsypu.

Ale w mechaniku zawsze łatwiej posiać co 2 czy nawet co 3 lejek.

Opublikowano

Znajomy mi sieje co 2 leja 120 zł. za ha jakimś germancem ścieżki robi i największa słoma to nie zapycha ale chyba spróbuje ustawić swego wiekowego Poznaniaka bo co rok sieje więcej rzepaku to trochę zaoszczędzę.

Opublikowano

będę kombinował , jak się uda to będę sial solo , jak nie to sobie domieszam żeby więcej było zasypu i to wysieje

moja okolica i strip tril , nie ma czegoś takiego , mam najnowszy siewnik w okolicy , wszystko sieje starymi poznaniakami albo jakimiś innymi wynalazkami

Opublikowano

Mam równy hektar pola zasianego rzepakiem po skoszeniu i uprawie talerzówką zasieje rzepakiem z tego pola zobaczę ile wysiałem strace najwyżej 5kg.rzepaku+paliwo.

6 minut temu, rafal3939 napisał:

Nie lepiej wziąć kogoś ze striptilem i zasiać bezpośrednio, orka agregat nawozy itp a stip w jednym przejeździe i z głowy

Można 400 zł. za ha w ubiegłym sezonie było tylko trzeba mieć konkretne pola bo na małych działkach to trochę nie za bardzo.

Opublikowano
4 godziny temu, Sems napisał:

Czy ta martwa mucha oznacza ze oprysk który zastosowalem 10 dni temu na płatka jeszcze działa ? 

Zaobserwowalem sporo chowaczy i nie wiem czy poprawić zabieg 

IMG_20210601_182859.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

będę kombinował , jak się uda to będę sial solo , jak nie to sobie domieszam żeby więcej było zasypu i to wysieje

moja okolica i strip tril , nie ma czegoś takiego , mam najnowszy siewnik w okolicy , wszystko sieje starymi poznaniakami albo jakimiś innymi wynalazkami

To masz fanie bo konkurencja nie za bogata to pewnie i pole łatwiej kupić :)

Opublikowano

panowie chciałbym zrobić grzybowke bo ostatnie kwiatki opadają, słyszałem że prochloraz z tebukonazolem wychodzi dość fajnie, stosował ktoś jeśli tak to w jakich dawkach?

fajnym patentem jest mieszanie nasion z nawozem https://agrotechnik.pl/produkt/nawoz-starter-physiostart-timac-25kg/ w zeszłym roku pierwszy raz stosowałem, norma wysiewu wyszła 2.3kg samych nasion wymieszałem z nawozem w betoniarce i taki miks wyszedl ok 6kg i taka ilość spokojnie poznaniak wysieje a dodatkowo mamy super nawoz pod korzen

Opublikowano
robercikj100 napisał:

1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

To masz fanie bo konkurencja nie za bogata to pewnie i pole łatwiej kupić :)

pole wykupuje milioner pieczarkarz jak jakieś jest i płaci kto ile chce

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, Andpol napisał:

Mam równy hektar pola zasianego rzepakiem po skoszeniu i uprawie talerzówką zasieje rzepakiem z tego pola zobaczę ile wysiałem strace najwyżej 5kg.rzepaku+paliwo.

Można 400 zł. za ha w ubiegłym sezonie było tylko trzeba mieć konkretne pola bo na małych działkach to trochę nie za bardzo.

No to u mnie mniej za ha i nie ma problemu nawet na małe kawałki pojedzie tylko nie jakiś Czajkowski itp bo takich w okolicy brak

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v