Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jeszcze pytanie, o co dokładnie chodzi z tymi rodzajami np rzepak hybrydowy, populacyjny  ? Chodzi o różnice w praktyce, który na początek łatwiejszy w uprawie i moze wybaczyć jakieś drobne błędy w uprawie?

Opublikowano

jak nie da to mieszaj z kaszą jęczmienną. poznaniaka na 3.8kg populacji na każdą rurkę ustawiałem. ale mieszańca 2kg to już mieszam z kaszą i spokój, wiem że nie zabraknie i jeżdżę spokojnie

• Thanks 1
Opublikowano

w ubiegłym roku miałem 3 odmiany to każdą jednostkę "rozcieńczylem" tak, żeby ważyła 25kg, później nie musiałem wyważać za każdym razem. koszt w hurtowni znikomy a o wiele przyjemniej się sieje

Opublikowano

Nie prawda. Ten nawóz sie rozwarstwia w siewniku. Widziałem to u sąsiada. Jak musicie rozcieńczać to weźcie zwykłego rzepaku z kombajnu do piekarnika na kilka minut na 230 stopni to na pewno straci siłę kiełkowania a potem mieszajcie z oryginalnym materiałem siewnym. Nic się nie będzie rozwarstwiało i wyjdzie idealnie. ps Co do tego mieszania go 25 kg to Zigiemu wyjdzie mniej więcej dobrze w kg na ha bez znaczenia mtz rzepaku bo nie sieje punktowym tylko na wagę.

Opublikowano
krychu napisał:

Każda jednostka ważyła inaczej. Zrobiłeś wszystkie na 25 kg więc każdy miał inną obsadę. Czy jak?

jednostka siewna to 1.5 mln nasion. to że waży różnie wynika z różnego mtn. jak zrobiłem wszystkie na 25 kg to obsada i norma wysiewu były identyczne.

• Like 1
Opublikowano
90210grzesiu napisał:

Nie prawda. Ten nawóz sie rozwarstwia w siewniku. Widziałem to u sąsiada. Jak musicie rozcieńczać to weźcie zwykłego rzepaku z kombajnu do piekarnika na kilka minut na 230 stopni to na pewno straci siłę kiełkowania a potem mieszajcie z oryginalnym materiałem siewnym. Nic się nie będzie rozwarstwiało i wyjdzie idealnie. ps Co do tego mieszania go 25 kg to Zigiemu wyjdzie mniej więcej dobrze w kg na ha bez znaczenia mtz rzepaku bo nie sieje punktowym tylko na wagę.

albo ta kasza

Opublikowano

co do zabiegów w rzepaku wiosną to podstawa zrobic pierwszy zabieg skracający bądź musowo chroniący przed chorobami i drugi to płatek tzn poczatek opadania płatków (fungicyd i insektycyd, zwalczanie szkodników tj chowacz podobnik i pryszczarek kapustnik i to wtedy się je zwalcza a nie teraz lub za tydzień gdy są łuszczyny wtedy jest juz po ptakach, zwalcza się osobniki dorosłe nalatujące na plantację w momencie w którym mogą zrobic szkodę,  samica chowacza podobnika wkłuwa się w młode łuszczyny składając jaja a samica pryszczarka kapustnika również tylko że wykorzystuje już powstałe przez chowacza otwory jak się spóźnimy z zabiegiem to już musztarda po obiedzie tak samo jak z chowaczami łodygowymi tj brukwiaczkiem i czterozębnym

co do wysiewu poznaniakiem i innymi to robimy próbę do skutku a jak nadal nie wychodzi na najmniejszej regulacji ( w poznaniaku stopniowym jest to: wysiew normalny, średni i zmniejszony nazewnictwo wg. instrukcji) to wtedy prosty manewr: zamykamy co druga redlicę (i tak gęsto rozstawionych już w poznaniaku) i mamy na dzień dobry połowę normy wysiewu co mieliśmy i wtedy już napewno wyjdzie ile chcemy, siałem poznaniakiem starym poniżej 2kg, nie trzeba zbędnego balastu w nasionach

Opublikowano

są różne Poznaniaki, mój z 2011 ma tak ujowo dna i skos w skrzyni zaprojektowane, że po wsypaniu 6kg do siewnika koła by nie miały co pobrać. trzeba się zatrzymywać i ciągle podgarniac a jak wsypie 25kg to sobie jeżdżę bez spiny

Opublikowano

Rzepak dalekiego sąsiada już przestaje kwitnąć ale widać ze jechał z jakimś opryskiem ścieżki zmasakrowane lane 12 m ma jakiegoś ciąganego o niskim prześwicie. Miałem i ja w tym sezonie jechać na łuszczyny ale chyba odpuszczę bo rzepak gęsty i wyrośnięty pomimo że półkarłowy i więcej narobię szkód jak pożytku z tego oprysku będzie.

Opublikowano

Czy ta martwa mucha oznacza ze oprysk który zastosowalem 10 dni temu na płatka jeszcze działa ? 

Zaobserwowalem sporo chowaczy i nie wiem czy poprawić zabieg 

IMG_20210601_182859.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Rzepak dalekiego sąsiada już przestaje kwitnąć ale widać ze jechał z jakimś opryskiem ścieżki zmasakrowane lane 12 m ma jakiegoś ciąganego o niskim prześwicie. Miałem i ja w tym sezonie jechać na łuszczyny ale chyba odpuszczę bo rzepak gęsty i wyrośnięty pomimo że półkarłowy i więcej narobię szkód jak pożytku z tego oprysku będzie.

Ja wczoraj opryskałem na łuszczynowe , ciągnik rzepak między kołami pprzechylił ale nie  połamał więc nic mu nie będzie

Edytowane przez marulekk
Opublikowano

Przecież Poznaniak Polonez to nie jest stary sprzęt, zapewne ma skrzynię bezstopniową i koła do drobnego wysiewu. Mój z 2018r może zejść do 1,5kg ha więc Twój też zejdzie. Nie kombinuj z kaszą ani innymi pierdołami tym bardziej że robisz to pierwszy raz i szkoda zainwestować kasę i stracić bo się coś nie uda. Ja najmniej siałem 2,6kg na ha co rurkę.

Tak wyglądała obsada co rurkę, wysiew kuga 2,6kg/ha 

121047846_1679387885563272_7740358941302945295_n.jpg

Opublikowano

Siew rzepaku poznaniakiem to udręka. Ja mam z 2019 roku, zepsułem połowę siewów. Po pierwsze to jak ktoś wyżej wspomniał kąt nachylenia bocznych ścian skrzyni i umiejscowienie aparatów wysiewających... Porażka, trzeba by było zasypać z pół skrzyni żeby na górach siał dobrze. Po drugie przekładnia, 2 razy na reklamacja. W końcu wycieliśmy ten badziew i założyliśmy przekładnię z Amazone d7. Wysiew bajka, co do kilograma. 

Do rzepaku trzeba sciągnąć łańcuch z zębatki napędzającej mieszadło, żeby nie mieszało i przedzielić skrzynie na pół. Wtedy aparaty będą zasypane w całości i może zacznie to jakoś siać. 

Tak więc jakby ktoś zamierzał kupić sobie nowego poznaniaka to niech lepiej idzie i wypije flaszkę żeby o tym zapomnieć. Lepiej dopłacić do Konskilde albo gaspardo. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v