Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Rzepak pryskalem dlugi czas 330 i zawsze po oprysku wstal. Ten rok dopiero wiekszy zestaw. Pewnie rzepak za gesto zasiany cienka lodyga i sie kladzie. U siebie zauwazylem tam gdzie nakladka i gestszy polozyl sie i ma ciezko wstac.

Opublikowano

Łuszczyn jest dużo, teraz kwestia ilości nasion i ich masy. Liczyliście łuszczyny kiedyś?

Opublikowano
33 minuty temu, krychu napisał:

Rzepak opryskany na płatka ale niestety C330 jest dość niska przez co dość mocno uszkadza rzepak na ścieżkach. Jest jakaś możliwość na zwiększenie prześwitu w C330?

zmiana kół, przód 7,50-20 (od ursusa 912) i tył 9,5-36 (mieszczą się pod błotniki)

Opublikowano
4 godziny temu, dżordż2 napisał:

Rzepak w fazie bbch 67 są robaki warto zrobić zabieg z na robaka czy dorzucić prochloraz. Nie chcę też kosic po przenicy rzepaku. 2 tyg temu robiony robak plus azoksystrobina 100g i protiokonazol 120g

Opublikowano
3 godziny temu, krychu napisał:

Rzepak opryskany na płatka ale niestety C330 jest dość niska przez co dość mocno uszkadza rzepak na ścieżkach. Jest jakaś możliwość na zwiększenie prześwitu w C330?

Przestaw o jedną śrube w dół zwolennice , pół godziny roboty 

Opublikowano
3 godziny temu, tobago napisał:

Mocno płukać opryskiwacz po Moddusie planując wjazd w rzepak? Moze nie w tej fazie ale Moddus ma w etykiecie rzepak w dawce 1,4l/ha. 

Z T1 w zbożu zostało 50l i nawet tego nie zlewałem tylko dolałem wrzuciłem środki i pojechałem w rzepak. Beczka 3500

Opublikowano

Ale jak było T1 to rzepak był w fazie w której nawet etykieta pozwala stosować Moddus. 
Teraz jest kwitnienie wiec może mieć inną wrażliwość. Aczkolwiek może dawać tu znać moja nerwica natręctw i przesadne płukanie opryskiwacza przed każdym wjazdem w rzepak. 
Dla spokojności beczkę 1500l przelałem ok 800l wody w czterech cyklach. 

Opublikowano

witam mam rzepak sherlock i niepokoi mnie że bardzo szybko skończył kwitnienie .na pedzie głównym nie uswiadczy juz kwiatka kwitna jeszcze troche rozgałęzienia.na polach w okolicy żółto a u mnie juz zielono i tu mam pytanie to taka cecha odmianowa czy coś poszlo nie tak z opryskiem na platka? poszedł pictor i proteus. ile leszczyn na pedzie maja wasze rzepaki? może to zasługa pszczół ? bo pszczelarz przywiózł kilka uli. dużo pytań bo rzepak mam pierwszy raz

łuszczyn

Opublikowano
58 minut temu, tobago napisał:

Ale jak było T1 to rzepak był w fazie w której nawet etykieta pozwala stosować Moddus. 
Teraz jest kwitnienie wiec może mieć inną wrażliwość. Aczkolwiek może dawać tu znać moja nerwica natręctw i przesadne płukanie opryskiwacza przed każdym wjazdem w rzepak. 
Dla spokojności beczkę 1500l przelałem ok 800l wody w czterech cyklach. 

No jak inna faza jak pryskalem na opadające płatki. 

Opublikowano

Szybkie pytanko, wpadła mi w tym roku dzierżawa 4,3ha, zasiałem na szybko grykę, jak na razie rośnie. Zrobiłem próby gleby i ph wyszło 4,2 - 4,6. Chciałbym po gryce zasiać tam rzepak. I tu jest pytanko: jakie wapno i ile kg/ha dać przed siewem tak by było dostępne dla tego rzepaku? Myślałem nad Dobromir tlenek 300-400kg/ha (zawartość tlenku wapnia (CaO) min. 90%). Nie chodzi mi o podniesienie ph na dłużej bo na razie dzierżawa na dwa lata, więc nie będę komuś wapnował pola bo nie wiadomo co będzie po tych dwóch latach.

Opublikowano
54 minuty temu, robi57362 napisał:

witam mam rzepak sherlock i niepokoi mnie że bardzo szybko skończył kwitnienie .na pedzie głównym nie uswiadczy juz kwiatka kwitna jeszcze troche rozgałęzienia.na polach w okolicy żółto a u mnie juz zielono i tu mam pytanie to taka cecha odmianowa czy coś poszlo nie tak z opryskiem na platka? poszedł pictor i proteus. ile leszczyn na pedzie maja wasze rzepaki? może to zasługa pszczół ? bo pszczelarz przywiózł kilka uli. dużo pytań bo rzepak mam pierwszy raz

łuszczyn

Czym krócej kwitnie tym lepiej, dla spokojności policz łuszczyny.

8 minut temu, azzadek napisał:

Szybkie pytanko, wpadła mi w tym roku dzierżawa 4,3ha, zasiałem na szybko grykę, jak na razie rośnie. Zrobiłem próby gleby i ph wyszło 4,2 - 4,6. Chciałbym po gryce zasiać tam rzepak. I tu jest pytanko: jakie wapno i ile kg/ha dać przed siewem tak by było dostępne dla tego rzepaku? Myślałem nad Dobromir tlenek 300-400kg/ha (zawartość tlenku wapnia (CaO) min. 90%). Nie chodzi mi o podniesienie ph na dłużej bo na razie dzierżawa na dwa lata, więc nie będę komuś wapnował pola bo nie wiadomo co będzie po tych dwóch latach.

Dobrze myślisz tylko daj tego wapna więcej, uruchomi fosfor, azot będzie działał. Taniej wyjdzie niż inne nawozy sypać

Opublikowano (edytowane)

Jak tak czytam ile wody zużywają niektórzy na płukania opryskiwacza , to ja tyle wody może nie zużywam do oprysków  co wy macie tych popłuczyn . Przecież to jest śmieszne żeby opryskiwacz płukać po oprysku pszenicy na grzyba , a przed odpryskiem czegoś innego . Jedynie po czym płucze to randap , i to raczej żeby zeszło z węży . Jakoś przez 25 lat jeszcze sobie żadnych upraw nie spaliłem .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

łuszczyn

Sherlock tak ma 

Opublikowano
tommy66692 napisał:

1 godzinę temu, robi57362 napisał:

łuszczyn

Sherlock tak ma 

odetchnelem

Zapracowany napisał:

54 minuty temu, robi57362 napisał: witam mam rzepak sherlock i niepokoi mnie że bardzo szybko skończył kwitnienie .na pedzie głównym nie uswiadczy juz kwiatka kwitna jeszcze troche rozgałęzienia.na polach w okolicy żółto a u mnie juz zielono i tu mam pytanie to taka cecha odmianowa czy coś poszlo nie tak z opryskiem na platka? poszedł pictor i proteus. ile leszczyn na pedzie maja wasze rzepaki? może to zasługa pszczół ? bo pszczelarz przywiózł kilka uli. dużo pytań bo rzepak mam pierwszy raz   łuszczyn   Czym krócej kwitnie tym lepiej, dla spokojności policz łuszczyny.  

a wiec tak pęd główny ok 80 łuszczyn i do tego 7 bocznych po ok 45 łuszczyn co daje jakies 380 łuszczyn na roslinie siane ok 55 szt/m2 i tyle jest

Opublikowano
21 minut temu, mysza103 napisał:

Jak tak czytam ile wody zużywają niektórzy na płukania opryskiwacza , to ja tyle wody może nie zużywam do oprysków  co wy macie tych popłuczyn . Przecież to jest śmieszne żeby opryskiwacz płukać po oprysku pszenicy na grzyba , a przed odpryskiem czegoś innego . Jedynie po czym płucze to randap , i to raczej żeby zeszło z węży . Jakoś przez 25 lat jeszcze sobie żadnych upraw nie spaliłem .

Po chlomazonie płukałem opryskiwacz 5 razy, w tym 1 raz chemia do mycia opryskiwaczy. Duże filtry myte, małych przy rozpylaczach nie ruszałem i tam gdzie zaczynałem oprysk kwiaty rzepaku białe. 

Opublikowano

Comandem pryskam po siewie rzepak , następny oprysk również rzepak na 4-6 liść . Nic nie myje , ani nie płukam  , ewentualnie nim ruszę opryskiwaczem to parę sekund poczekam aż resztki comandu spłyną z węży . A filtr główny to myję , a raczej pukam jak jest zapchany . Tak samo z filterkami przy dyszach . Jak mam obecny opryskiwacz 10 lat , to niektóre filterki pewnie jeszcze nie były wyjmowane 

• Like 1
Opublikowano

noi w koncu na rzepak poszedł 2 zabieg na płatka na koncowke kwitnienia amistar pro pak , plus na robaka , niewiem czy dobrze ze 2 zabiegi na platka i czy to sie zwroci ale trudno zaryzykowane , mam nadzieje ze plon bedzie lepszy , cena moze bd na rzepak odpowiednia 

i jedna rzecz mnie zastanawia czy za dlugo nie bedzie zielony rzepak zebym przed zbozem go scial bo i naczej to problem bedzie 

Opublikowano

Najpierw robisz dwa opryski które przedłużają efekt zieloności , co daje w efekcie późniejszy termin zbioru , a teraz piszesz że będzie problem jak szybko nie dojdzie . 

Nie splątany jeszcze miałeś rzepak przy oprysku ? Bo u mnie już się wszystko ciągnie , więc pewnie sporo by się naniszczyło rzepaku

Opublikowano
warchest napisał:

noi w koncu na rzepak poszedł 2 zabieg na płatka na koncowke kwitnienia amistar pro pak , plus na robaka , niewiem czy dobrze ze 2 zabiegi na platka i czy to sie zwroci ale trudno zaryzykowane , mam nadzieje ze plon bedzie lepszy , cena moze bd na rzepak odpowiednia 

i jedna rzecz mnie zastanawia czy za dlugo nie bedzie zielony rzepak zebym przed zbozem go scial bo i naczej to problem bedzie 

To glifosat i naprzód w połowie lipca 😋

Opublikowano
10 godzin temu, warchest napisał:

Po co więc azoksy na 2 zabieg płatka? Powinno iść w takim razie jako pierwszy zabieg. Tym bardziej że mamy przesunięta wegetację o ok 3tyg 

Opublikowano

A widzisz sens pryskać drugi raz ,rzepak za tydzień przekwitnie, już nie jest tak intensywnie żółty

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v