Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

po tym zdjęciu to wygląda jak by jakiś myśliwy sobie jezdził przy lesie . A nie ma tam bliżej lasu żadnej drogi?

2 godziny temu, Mecha napisał:

Cały czas leje to pewnie zmyło, nie pomyślałem w ten sposób a mogłem odrazu się zorientować.

Opublikowano (edytowane)

A przypadkiem nie ma tam w mapach jakiś po oranych dróg? Bo w mojej okolicy kilku większych rolników zaorali sobie drogi a myśliwi wytaczają je na nowo🤣

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano

Ślady od samochodu, to nie las tylko drzewa przy rowie a z tymi drogami różnie to tam jest.... Ogółem u nas we wsiach to kiedyś były same miedze którymi się jeździło. Granice tego pola obejmują również ten rów więc to czy tak jest drogą czy nie zależy od właściciela pola. Poza tym wqrwia mnie to jak mam wjechane do pola np właśnie takim autem. Raz się zastanawiałem czy auto czy quad bo ślady po zimie zostały i pole przejechane wokół co nie miało żadnego sensu.

1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Aż wierzyć sie nie chce ze zwykle auto przyjedzie przez rzepak, bo w pozarastanym  360 kopci na 3 biegu tak trzyma. 
ja mu wpierdolilbym po ciemku bez świadków, tak jak on jezdzi w rzepaku🤣

To jest akurat rzepak taki sobie tym bardziej na tym poprzeczniaku przez wiele czynników. No ale c330 na 4 też ciężko w rapsie

Opublikowano (edytowane)

Mam zamiar zastosować Inazumę na chowacza. Jaką dawkę zastosować ? 0,2 kg\ha, czy dołożyć trochę więcej? Czytając forum głosy są różne co do działania środka.

Edytowane przez tomaszt135
Opublikowano

jak na poczatek kwitnienia rzepaku zrobilem grzybowke impakt , plus robaka , to na koniec kwitnienia czyli zabieg na platka powinienem robic jeszcze czy na tym wystaraczy ? bo po 1 nie chce zeby rzepak pozniej dlugo go trzymalo i zeby go cial po zbozach , rzepak bede odrazu po zniwach sprzedawał wiec cena w zniwa bedzie nizsza , a drugi zabieg na platka wyjdzie mi pewnie ponad 150 zł ha jeszcze dodatkowo 

w tamtym roku robilem wczesniej przed kwitnieniem tez impaktem i bylem zadowolony z plonu rzepaku i typowego platka nie robilem i ciełem suchy rzepak przed zbozami 

wiec co doradzicie mi 

Opublikowano

U mnie już ścieżek nie widać pełnia kwitnienia ale też jeszcze dużo pąków i chyba też 2 zabieg trzeba szykować na koniec kwitnienia tylko czym? Pictor i inazuma dane 20.05.

IMG_20210525_141437.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, warchest napisał:

jak na poczatek kwitnienia rzepaku zrobilem grzybowke impakt , plus robaka , to na koniec kwitnienia czyli zabieg na platka powinienem robic jeszcze czy na tym wystaraczy ? bo po 1 nie chce zeby rzepak pozniej dlugo go trzymalo i zeby go cial po zbozach , rzepak bede odrazu po zniwach sprzedawał wiec cena w zniwa bedzie nizsza , a drugi zabieg na platka wyjdzie mi pewnie ponad 150 zł ha jeszcze dodatkowo 

w tamtym roku robilem wczesniej przed kwitnieniem tez impaktem i bylem zadowolony z plonu rzepaku i typowego platka nie robilem i ciełem suchy rzepak przed zbozami 

wiec co doradzicie mi 

Ty byś chciał super rzepak i ma być słoma biała przykoszeniu  przed dużymi żniwami , nierealne

Opublikowano
9 godzin temu, warchest napisał:

wiec co doradzicie mi 

Jak nie zrobiłeś na opadanie płatków 8-11 dni po kwitnieniu to już masz zgniliznę i rzepak napewno nie będzie zielony, ale i plonu nie będzie. 

Ile lat już tu pytasz idalej ciemnogród jesteś. 

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, miwigos napisał:

Ty byś chciał super rzepak i ma być słoma biała przykoszeniu  przed dużymi żniwami , nierealne

niekoniecznie super w tamtym roku bylem zadowolony z plonu a typowego platka nie robilem tylko wczesniej niz w tym roku poszedł grzybowy srodek , czyli co jak teraz bym zrobił jeszcze dodatkowo na opadanie platka to przed zbozami nie zetne ? bedzie go długo trzymac zielony bedzie ? 

7 godzin temu, Tomek90 napisał:

Jak nie zrobiłeś na opadanie płatków 8-11 dni po kwitnieniu to już masz zgniliznę i rzepak napewno nie będzie zielony, ale i plonu nie będzie. 

Ile lat już tu pytasz idalej ciemnogród jesteś. 

robilem w trakcie kwitnienia . nie ciemnogrod bo w zeszlym roku populacja na niezamocnym polu 4200 oddala z hektara , wazone bo prosto z pola na skup ,wiec taki plon mnie zadowala w tym roku tez mi wystarczy zeby tylko bylo te 4200

Opublikowano
Przed chwilą, dzikiWschód napisał:

hmm czyli jutro do sklepu po chemię i w nocy pryskam, tylko co polecacie na tą smietke?

Dużego wyboru nie ma 

Opublikowano

Wygląda jak mucha domowa ,może troszkę mniejsza jeśli to jest śmietka , to na jesieni rzepaki wszystkie wpierdzieli, bo tego pełno w rzepaku i na zbożach

Opublikowano
45 minut temu, miwigos napisał:

Wygląda jak mucha domowa ,może troszkę mniejsza jeśli to jest śmietka , to na jesieni rzepaki wszystkie wpierdzieli, bo tego pełno w rzepaku i na zbożach

Plus wycofane zaprawy.. dobrze w tym roku z rzepakiem z jesieni nie bedzie jedna wazna podstawa to będzie wczesny siew aby jakos sie rosliny rozwinęły na plage...

Opublikowano
3 godziny temu, krychu napisał:

Jaka śmietka to jest?

Kapusciana

2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Dokładnie śmietka, pierwszy raz tyle widzę tego u siebie. 

Po rzepakach może być w tym roku. 

U mnie po 3-4 szt na roslinie. Pierwszy raz mam rzepak, ale trochę czytałem i to rozpoznalem, chciałem działkę obok siac teraz rzepak ale strach jak tyle tego dziadostwa teraz lata...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v