Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jaki będzie efekt po oprysku toprexem przy temp. 14°C w dzień a w nocy 5°C przez 3 dni a później znowu ochłodzenie?

Edytowane przez Daro20
Opublikowano

Witam. Mam takie pytanie: posiałem rzepak, odmianę mandril, która na dzień dzisiejszy wygląda słabo. Obsada jest ale jest bardzo mały. W ogóle nie rośnie, a już wystrzela w pak. Rzepak dostał 220 kg czystego azotu, siarkę, potsa, więc zagłodzony nie jest. Wydaje mi się, że ziemia jest bardzo zimna i dlatego tak się zachowuje. Tylko wszystkie rzepaki w mojej okolicy nie wyglądają tak jak mój tylko normalnie posiadają bardzo dużo liści i w ogóle wizualnie wyglądają super.  Rzepak miał zastosowaną ochronę tT Dostał odżywki, potraktowałem go regulatorem wzrostu oraz NHCa Delta i nic to mu nie pomogło . W tym tygodniu chcem zrobić T1 i nie wiem czy dodawać Stabilan do zabiegu czy to mu nie zaszkodzi? Co jeszcze można mu dołożyć żeby go rozwinąć lepiej czy jakiaś Odrzywka czy co aby on zaczoł rosnąć. Proszę o pomoc. 

Opublikowano

Teraz to rzepak będzie przymierzał się do kwitnięcia. Nadal b.wiele osób nie potrafi zrozumieć, że roślina do prawidłowego rozwoju potrzebuje określonego czasu, temperatury, światła, itp. Jeśli z określonych względów tego nie wykorzysta, to nie jest już w stanie tego "nadrobić". Gdyby była taka możliwość, można by z powodzeniem siać rzepak końcem września 😉 Twojemu rzepakowi COŚ nie spasowało, a Kolega wywalił kupę kasy na cuda wianki, którymi nie da się "oszukać" straconego czasu.. Może gleba słaba, przedewszystkim ph ? albo zajeżdżone uprawami przedsiewnymi pole, a następnie obfite deszcze...

Opublikowano (edytowane)

Kurcze ale różnica w fazie rozwoju u Yacentego a u mnie w lubelskim. Mój  długo stal, zimno, deszcze. Teraz widzę że ruszyl. Może nadgoni jak będzie ciepło :)

IMG-20210418-WA0023.jpg

Edytowane przez tomala611
Opublikowano

Ja właśnie wruciłem z pryskania. Robiłem regulację i micro. Miałem zrobić jeszcze jedne opryskiwacz ale chyba się nie wyrobie bo o 18 ma być już 9  stopni więc zanim bym skończył było by pewnie ze 6, na toprex chyba trochę zimno

Opublikowano

Panowie chyba zbyt mocno przyhamowałem rzepak Caryxem i tebu. Zdaje się omyłkowo do 0,6l Caryxu poszło 1l tebu zamiast też 0,6l. :/ Do tego nastąpiło ponad tygodniowe ochłodzenie z częstymi nocnymi temperaturami w okolicy zera stopni i od zabiegu na początku kwietnia rzepak się jakby zatrzymał. Pojawiły się niewielkie fioletowe przebarwienia i łodyga jakby się skręciła. Ciężko powiedzieć jednoznacznie czy to wina fungicydów czy przebiegu pogody czy wszystkiego na raz. Pewnie to ostatnie.
Tebukonazol solo w tej fazie rozwojowej jest na etykiecie do 1l więc moja pomyłka jest jeszcze w granicy tolerancji. Zdaję sobie sprawę że w mieszance dawki wyglądają inaczej, ale Caryx również na wiosnę zalecają aż do 1,4l/ha. Tu poszło 0,6l.
Wczoraj podałem mu dolistnie bor, mangan i inne mikroelementy plus NPK z Zielonego Kristalonu i Tytanit na regenerację.

Myślicie że pozbiera się po takim stresie?

Opublikowano

no to trochę przesadziłeś ale nie powinno być tragedii ciepło się zrobi to powinien zazirlenic się ale za wysoki nie będzie

tomala611 napisał:

Kurcze ale różnica w fazie rozwoju u Yacentego a u mnie w lubelskim. Mój  długo stal, zimno, deszcze. Teraz widzę że ruszyl. Może nadgoni jak będzie ciepło :)

IMG-20210418-WA0013.jpg

Nadgoni spokojnie, trzeba będzie po neidzieli regulować

Opublikowano
plapla123 napisał:

Co z czym zmieszać bor robak grzyb + regulacja siarczan i mocznik poda ktoś prawidłowo kolejność na dwa przejazdy .

uważaj na mieszanie boru z siarczanem magnezu

Opublikowano

A wszystko jak sobie przypominam przez oznaczenia ilości na opakowaniach. Jedna skala dla normalnej pozycji, druga dla butelki odwróconej "do góry nogami" i obie różne :/

Same rośliny są mocno zielone. Doczytałem że tebukonazol ma silne właściwości tworzenia chlorofilu. Fioletowe porobily sie końcówki liści i czubek pędu głównego.
Przyczyn może być wiele bo możliwe że przebarwienia to efekt temperatury. @yacenty
też "marudzi" że rzepak u niego dostaje fioletowego koloru.

• Root Admin
Opublikowano
Bałor napisał:

plapla123 napisał:

Co z czym zmieszać bor robak grzyb + regulacja siarczan i mocznik poda ktoś prawidłowo kolejność na dwa przejazdy .

uważaj na mieszanie boru z siarczanem magnezu

a to czemu?

Opublikowano

Nie wiem czy jeszcze czymś go dokarmiać. Chyba to co wczoraj dostał powinno mu jakoś pomóc a w jakieś Asahi nie ma co sie bawić.

Planowałem międzyczasie jeszcze zrobić chwasty bo miejscami dywan tasznika ale w obecnej sytuacji nie będe mu dokładał cierpień. Niech sie pozbiera. Choć w ta skróconym chwasty mogą sie lepiej panoszyć. No ale juz trudno. Lekcja na przyszłość

Opublikowano
1 minutę temu, dwdx1906 napisał:

Macie robaki w rzepaku w tym roku? Bo u mnie się tylko dżdżownice do miski łapią 😃

Miski juz wychodzą z mody i nie są miarodajne, kolega nie opryskal w ogole i ma dziurki w lodydze, a misk pusciutka. Trzeba po prostu wyczuc nalot z temperatur i jechac

Opublikowano
2 minuty temu, Kubawww napisał:

Miski juz wychodzą z mody i nie są miarodajne, kolega nie opryskal w ogole i ma dziurki w lodydze, a misk pusciutka. Trzeba po prostu wyczuc nalot z temperatur i jechac

Może i wyszły z mody, ale w ostatnich latach miski były pełne robactwa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v