Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, przemek28_28 napisał:

A czy napisałem ze są niższe przez rsm? Rsm nie było i plony były super, lepsze środki, więcej substancji dostępnych w śor. To Ty napisałeś ze po rsm są wyższe więc ciekaw jestem dlaczego? A dlaczego efektywniej? Bo rozpuszczony? Saletry tez po kilku h nie ma na powierzchni, a jak nie bedzie opadu to ani rsm, ani saletra do korzenia nie dotrze jak sucho.

Np. rsm mam już rozlany na rzepak w całości , przez 2 tygodnie po rozlaniu spadło z 10 mm deszczu , więc azot już jest przy korzeniu , teraz tylko czeka na wyższą temperaturę i ruszy z kopyta . W przypadku granuli zastanawiacie się czy siać już czy nie . U mnie prognoza na 3 tygodnie do przodu pokazuje 1,2 mm opadu . Teraz sobie odpowiedz czy rsm który zastosowałem  będzie lepiej wykorzystany od saletry czy nie .

@miwigos Bo rsm powinien być już zastosowany w całości , a nie jak nie którzy leją koniec marca początek kwietnia , w tedy to azot amidowy zacznie działać dopiero za 3 -4 tygodnie , a to już jest maj
Edytowane przez mysza103
Opublikowano

1 marca poszła saletra, 15 marca mocznik, nawożenie zakończone, deszczyk popadał.
Twierdzenie że lejąc rsm będziesz miał lepsze plony niż sypiąc granule to głupota jakich mało.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@yacenty Ile godzin było do zmroku po aplikacji? Wygląda to jakby rośliny były mokre przed albo rosa siadła szybko po. Mróz nie ma znaczenia przy aplikacji RSM, znaczenie ma to aby jak najwięcej kropli odbiło się i spadło na ziemię a te które zostaną na liściach powinny niby przyschnąć dlatego nie leje się do wieczora. Najbardziej udało mi się przypalić rzepak lejąc na oszronione rośliny(aż białe) w mróz ale wyraźnie było widać poparzenia w kształcie rozlewającej się i spływającej kropli nigdy nie był to spalony cały liść. Stosuje dysze 7 otworowe lejące do tyłu i ciśnienie od 3 do max 4 bar.

Edytowane przez raptus
Opublikowano
7 godzin temu, jahooo napisał:

w polu z wilgocią jest średnio, gleba rozmarzła i z wierzchu jest już dość sucho a w prognozach nie widzę opadów na najbliższy tydzień

w mojej okolicy ludzie rozsieli nawóz na rzepaki, a rzepaki na coś jeszcze czekają

Na temperaturę czekają

Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał:

Np. rsm mam już rozlany na rzepak w całości , przez 2 tygodnie po rozlaniu spadło z 10 mm deszczu , więc azot już jest przy korzeniu , teraz tylko czeka na wyższą temperaturę i ruszy z kopyta . W przypadku granuli zastanawiacie się czy siać już czy nie . U mnie prognoza na 3 tygodnie do przodu pokazuje 1,2 mm opadu . Teraz sobie odpowiedz czy rsm który zastosowałem  będzie lepiej wykorzystany od saletry czy nie .

Nie, będzie tak samo wykorzystany jak gdybyś zamiast tego rsmu rozsypał wtedy saletrę. 

Śmiem twierdzić także że np. przy braku opadów z twojego rsmu uciekło by więcej azotu z formy amidowej. Chyba że dawałeś z inhibitorem.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kedar88 napisał:

1 marca poszła saletra, 15 marca mocznik, nawożenie zakończone, deszczyk popadał.
Twierdzenie że lejąc rsm będziesz miał lepsze plony niż sypiąc granule to głupota jakich mało.

No i u ciebie jest ok. Bardziej twierdzę że dając granule koniec marca początek kwietnia , gdzie w prognozie pogody nie widać deszczu na 3 tygodnie do przodu , to tak twierdzę że lepiej wyjdę na rsm niż na sypaniu saletry .

@robercikj100Rozsypać 1 marca cały azot 200 kgN w formie saletry , to trzeba mieć nie równo pod sufitem .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

@mysza103 a gdzie ja napisałem zeby rozsiać 200 kg N w formie saletry na raz . Stwierdziłem że azot z saletry tak samo będzie działać jak twój azot z rsmu, oprócz formy amidowej oczywiście. Ale jak już chcesz być taki dokładny to jak bys do tej saletry wysypał mocznik to działał by tak samo jak twój rsm i tak samo mógłbyś podać 200 kg N . Chyba teraz zrozumiesz o co mi chodzi .

Opublikowano

@mysza103 upierasz się, że lepiej, inaczej Ok. No 10mm opadu to nie jest jakoś duzo, a rzepak ma korzenie głęboko. Ja kiedyś robiłem próby i w jednym max dwóch dniach dałem tez cały azot. Saletra i mocznik, w sumie koło 200N a obok sąsiad dał na spokojnie 2x saletra, i nie widziałem różnicy u mnie na + bo dałem wcześniej całość. Forma amidowa potrzebuje temperatury i czasu, a przy zimniej wiośnie baaardzo rozciąga sie w czasie jej przyswajalność.

• Root Admin
Opublikowano
raptus napisał:

@yacenty Ile godzin było do zmroku po aplikacji? Wygląda to jakby rośliny były mokre przed albo rosa siadła szybko po. Mróz nie ma znaczenia przy aplikacji RSM, znaczenie ma to aby jak najwięcej kropli odbiło się i spadło na ziemię a te które zostaną na liściach powinny niby przyschnąć dlatego nie leje się do wieczora. Najbardziej udało mi się przypalić rzepak lejąc na oszronione rośliny(aż białe) w mróz ale wyraźnie było widać poparzenia w kształcie rozlewającej się i spływającej kropli nigdy nie był to spalony cały liść. Stosuje dysze 7 otworowe lejące do tyłu i ciśnienie od 3 do max 4 bar.

robiłem o 14-15. ciśnienie niskie 1.5-2bar, dysza brązowa. temp 12stopni rośliny suche lekki wiaterek 1-2m/s warunki idealne niby do lania rsm

Opublikowano

nwm czemu wy juz dajecie druga dawke na rzepak , jak rzepak przy tych pogodach jeszcze nie skorzystał z pierwszej , mazowieckie wody sporo na niektore pola nadal nie da sie wjechac , a jak sie patrzy na rzepaki w terenie ktore sa i tak wszystkie zasilone azotem 1 dawki to stoją w miejscu 

ten azot co był podany to juz pewnie sporo z niego wymyło go w głąb gleby , ciekawe ile rzepak ma korzen jak gleboko to by siegnął wrazie co 

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

w mauzerach, stał w hali, 

sciagnałem go z 4 beczek, z kazdej po 600l

I nie mieszałeś ich wcześniej? On osiada i nawet jak nie widać dołem robi się większe stężenie azotu może to jest przyczyna. Ja mam elektryczna pompę i zawsze mieszam go w mauzerze przed wlaniem do opryskiwacza i biorę wszystko z jednej beczki.

Opublikowano (edytowane)

@przemek28_28Pewnie że 10 mm opadu to nie jest dużo , ale jest to chyba więcej niż 0 . Po 2  wiadoma sprawa że jeśli deszcze przepadują co jakiś czas , to czy dasz azot taki czy inny to nie ma znaczenia , aby tylko nie czekać za długo z jego podaniem 

32 minuty temu, robercikj100 napisał:

@mysza103 a gdzie ja napisałem zeby rozsiać 200 kg N w formie saletry na raz . Stwierdziłem że azot z saletry tak samo będzie działać jak twój azot z rsmu, oprócz formy amidowej oczywiście. Ale jak już chcesz być taki dokładny to jak bys do tej saletry wysypał mocznik to działał by tak samo jak twój rsm i tak samo mógłbyś podać 200 kg N . Chyba teraz zrozumiesz o co mi chodzi .

No i gdy by podać po saletrze mocznik w odstępie tygodnia , to było by idealnie . Tylko zauważ że niektórzy tutaj piszą że zamierzają sypać nawóz dopiero po świętach ( 06 kwietnia ) Jeszcze bym to zrozumiał , gdyby wcześniej się nie dało wjechać , tylko w tedy trzeba oczywiście sypać w szystko w saletrze

@warchest zrozumiesz czemu , jak się zrobi ciepło . Nie mów że miałeś opady po podaniu 1 dawki rzędu 100 litrów/m2 , żeby miało wymyć azot , a opad 20 - 30 litrów po siewie nawozu , to jest pożądany

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
6 minut temu, warchest napisał:

nwm czemu wy juz dajecie druga dawke na rzepak , jak rzepak przy tych pogodach jeszcze nie skorzystał z pierwszej , mazowieckie wody sporo na niektore pola nadal nie da sie wjechac , a jak sie patrzy na rzepaki w terenie ktore sa i tak wszystkie zasilone azotem 1 dawki to stoją w miejscu 

ten azot co był podany to juz pewnie sporo z niego wymyło go w głąb gleby , ciekawe ile rzepak ma korzen jak gleboko to by siegnął wrazie co 

u mnie w oj łódzkim nawety nigdzie koleiny nie zrobilem w rzpeaku. w poniedzialek dostal drugą dawkę z trzech powodów. 1. jest ona w rsm i beda po tym poparzenia pewnie wiec bedzie mial troche czasu na regeneracje 2 zapowiadali opady i po rolzewaniu spadlo kilka litrow wiec juz troche ten azot wsiąkł do gleby. 3 , narazie na horyzonie opadów brak . lecz  w polowie przyszlego tygodnia zapowiadają po 15 stopni więc rzepak bedzie szedl jak głupi i znając życie i tak bedzie kwitł juz koniec kwietnia poczatek maja. 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
raptus napisał:

3 minuty temu, yacenty napisał:

w mauzerach, stał w hali, 

sciagnałem go z 4 beczek, z kazdej po 600l

I nie mieszałeś ich wcześniej? On osiada i nawet jak nie widać dołem robi się większe stężenie azotu może to jest przyczyna. Ja mam elektryczna pompę i zawsze mieszam go w mauzerze przed wlaniem do opryskiwacza i biorę wszystko z jednej beczki.

nigdy nie mieszałem wcześniej. to by było mega ciekawe co piszesz

Opublikowano

Weź z góry i na wage, ale według mnie to niema znaczenia bo ja też nie mieszam tylko ze u mnie pompa na samym dnie i nie pali tak, a może i pali tylko ja tak nie zwracam uwagi na to? 

Rozlałem 220N na rzepak, za duży wiatr i wróciłem do domu. Przy połowie tej dawki lałbym pewnie dalej. 

Opublikowano
19 minut temu, mysza103 napisał:

@przemek28_28Pewnie że 10 mm opadu to nie jest dużo , ale jest to chyba więcej niż 0 . Po 2  wiadoma sprawa że jeśli deszcze przepadują co jakiś czas , to czy dasz azot taki czy inny to nie ma znaczenia , aby tylko nie czekać za długo z jego podaniem 

No i gdy by podać po saletrze mocznik w odstępie tygodnia , to było by idealnie . Tylko zauważ że niektórzy tutaj piszą że zamierzają sypać nawóz dopiero po świętach ( 06 kwietnia ) Jeszcze bym to zrozumiał , gdyby wcześniej się nie dało wjechać , tylko w tedy trzeba oczywiście sypać w szystko w saletrze

@warchest zrozumiesz czemu , jak się zrobi ciepło . Nie mów że miałeś opady po podaniu 1 dawki rzędu 100 litrów/m2 , żeby miało wymyć azot , a opad 20 - 30 litrów po siewie nawozu , to jest pożądany

No i doszles do tego że jednak rsm a granula to jeden czort nie licząc ceny. Więc po co było tworzyć jakieś dziwne teorie . Że azot z rsmu lepiej się przyswaja od tego w granuli .

Opublikowano
11 minut temu, mysza103 napisał:

@robercikj100Dalej tak twierdzę że sypiąc w tej chwili granulę w 2 dawce na suchą ziemie , gdzie nie widać deszczu byłbym w gorszej sytuacji  niż poi rozlaniu rsm  na raz początkiem marca

Jakbyś dał mocznik i saletre początkiem marca to co za roznica? 
nadal nie wyjaśniłeś przewagi RSM powodującej większe plony.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, warchest napisał:

Nie ma to jak opinia eksperta 😎

Pamietaj przecież kazdy litr  wody to strata 10 kg azotu 

Edytowane przez Kubawww
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v