Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzisiaj jeszcze lepiej. Złapało mi wszystkie rurki na belce, tzn rsm zamarzl... opryskiwacz w garażu a mrozu było ok 8.   Nigdy więcej 32 na pierwsza dawkę. Pierwsza dawka N wszędzie skończona

Opublikowano
2 godziny temu, Mareg napisał:

Jak doradca nie ma go w sprzedaży to co ma powiedzieć.

Znam takiego co przeszedl do konkurencji i jak wczesniej srodki z tamtej firmy byly najlepsze to teraz juz mowi ze są beee bo w nowej firmie ma teraz lepsze.

Pamiętajcie całe życie, że doradca to wam doradzi jak wyczyścić portfel zeby wyrobić sobie jak najwyzszy target i premie, dlatego warto go wysluchac ale przed podjeciem zakupu przemyśleć na spokojnie

No dokładnie,należy miec dystans do handlowców, bo oni proponują to co najlepsze dla nich z pkt widzenia firmy i jej asortymentu . 

Opublikowano
3 godziny temu, Mareg napisał:

Jak doradca nie ma go w sprzedaży to co ma powiedzieć.

Znam takiego co przeszedl do konkurencji i jak wczesniej srodki z tamtej firmy byly najlepsze to teraz juz mowi ze są beee bo w nowej firmie ma teraz lepsze.

Pamiętajcie całe życie, że doradca to wam doradzi jak wyczyścić portfel zeby wyrobić sobie jak najwyzszy target i premie, dlatego warto go wysluchac ale przed podjeciem zakupu przemyśleć na spokojnie

Tak mi się też wydaje. Jak wysyłam tatę po srodki to dziwnym trafem zazwyczaj wraca z tymi samymi produktami co rok temu lub dwa. Ja jak idę tam to mam w głowie jakieś substancje ,nazwy które mnie interesują. Tato kupuje "coś na dwuliścienne w rzepaku" no i oni pchają często to samo. Nawet ostatnio proszę o toprex na rzepak a ten mimo że caryx był jesienią dawany, to pcha mi na siłę caryx bez jakiejkolwiek kalkulacji. To samo z pszenica. Złożyłem sobie ochronę na T1 z pojedynczych substancji a on mi proponuję gotowy środek gdzie przy małym gospodarstwie nie zawsze opłaca się celowac w topke dostępna na rynku. Moja t1 to jakieś 110 zł brutto a on mi środek za 170-150 zł. U was też to tak wygląda? 

Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał:

Dzisiaj jeszcze lepiej. Złapało mi wszystkie rurki na belce, tzn rsm zamarzl... opryskiwacz w garażu a mrozu było ok 8.   Nigdy więcej 32 na pierwsza dawkę. Pierwsza dawka N wszędzie skończona

U mnie też 32 stał na dworze. Dzisiaj ok 9 wyjechałem dokońdokończyć I było wszystko ok. Przed wyjazdem tylko filtr przeczyściłem dla porządku. O 6 było -7.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek90 napisał:

Bo nie zamarza tylko krystalizuje się. 

@XTROwylałeś do końca?? 

ale że co wylałem ? rsm do końca na noc z opryskiwacza ? no krystalizuje się i za***prza wszystkie filtry 

42 minuty temu, gabrysiek napisał:

U mnie też 32 stał na dworze. Dzisiaj ok 9 wyjechałem dokońdokończyć I było wszystko ok. Przed wyjazdem tylko filtr przeczyściłem dla porządku. O 6 było -7.

niby dzisiaj większy mróz ale wczoraj dużo lepiej się jeździło. Gdzie miałeś opryskiwacz ? i czy wcześniej lałeś rsm czy dopiero dzisiaj zacząłeś ? 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
17 godzin temu, masa24 napisał:

Jaka prędkością jeździsz ? Tez od tego roku sieje na 24 m , przesiadka z 12 m . Niebo a ziemia . Pulan mi nie pasuje przez te worki 600 kg. Poza tym saletra to saletra , każda taka sama tylko granula inna

14,6 km/h

Opublikowano
1 godzinę temu, XTRO napisał:

niby dzisiaj większy mróz ale wczoraj dużo lepiej się jeździło. Gdzie miałeś opryskiwacz ? i czy wcześniej lałeś rsm czy dopiero dzisiaj zacząłeś ? 

Dzisiaj skończyłem. Idę myć sprzęt. W poniedziałek robiłem uruchomienie na wodzie , a później wlałem trochę RSM aby puścić na pompe i lance aby wygonić wodę. Jednak za mało bo końcówki przyłapało. Jak już bym przepuszczony RSM czy to wczoraj czy dzisiaj rano było ok. Tyle że tak jak mówię filtr i tak rano czyścilem bo syfy z mauzerow się nazbierały.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, XTRO napisał:

Kiepski garaż u mnie trzydziestka zalana stoi wodą i nic nie zamarzło -8 było

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
17 minut temu, Mareg napisał:

Ryzykant z Ciebie 😃

Najpierw musi kaszka się zrobić ,jakby w dzień było lekko na minusie to by weszedł mróz

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

14,6 km/h

Jaka saletrę preferujesz ? Pytam bo pierwsze moje doświadczenia z taka szerokością i raczej bardziej zaksan mi się sprawdza

Opublikowano (edytowane)

Włocławek ,bo u mnie tańszy i 500 kg a nie 600,nie widzę różnicy, mój rozsiewacz mocznik rozsieje na 24 m

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

Czy myslicie , że na rzadki i nierowny rzepak którego trzeba sprowokowac do produkcji bocznych pedów dobrym  rozwiazaniem bedzie 0.3 Toprex + 0.5 tebu 250? Czy może cos innego? Jakie macie doswiadczenia z nim bo ja nigdy nie stosowalem? 

Edytowane przez Valt144
Opublikowano
24 minuty temu, miwigos napisał:

Włocławek ,bo u mnie tańszy i 500 kg a nie 600,nie widzę różnicy, mój rozsiewacz mocznik rozsieje na 24 m

24m to standard zachód dawno przeszedł na 30-36m i rzuć mocznik. 

5 godzin temu, disel16v napisał:

Tak mi się też wydaje. Jak wysyłam tatę po srodki to dziwnym trafem zazwyczaj wraca z tymi samymi produktami co rok temu lub dwa. Ja jak idę tam to mam w głowie jakieś substancje ,nazwy które mnie interesują. Tato kupuje "coś na dwuliścienne w rzepaku" no i oni pchają często to samo. Nawet ostatnio proszę o toprex na rzepak a ten mimo że caryx był jesienią dawany, to pcha mi na siłę caryx bez jakiejkolwiek kalkulacji. To samo z pszenica. Złożyłem sobie ochronę na T1 z pojedynczych substancji a on mi proponuję gotowy środek gdzie przy małym gospodarstwie nie zawsze opłaca się celowac w topke dostępna na rynku. Moja t1 to jakieś 110 zł brutto a on mi środek za 170-150 zł. U was też to tak wygląda? 

Jakby miał trochę racji bo Toprex za drogi 

• Root Admin
Opublikowano
5 godzin temu, disel16v napisał:

Nie wysyłaj taty, jedz sam, albo sam zadzwoń do doradcy, niech przywiezie :P
Jak doradca za wszelką cenę wie lepiej to zmień doradcę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v