Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

W sumie to w jakim celu robi sie tą regulację? W ubiegłym roku pierwszy raz miałem rzepak i nie robiłem tego A plon z populacji był 4 tony. mógłby mi to ktoś wytłumaczyć. to bardziej chodzi o to żeby łan był równy czy o ochronę przed grzybami?

Opublikowano
57 minut temu, MaXtzTS napisał:

W sumie to w jakim celu robi sie tą regulację? W ubiegłym roku pierwszy raz miałem rzepak i nie robiłem tego A plon z populacji był 4 tony. mógłby mi to ktoś wytłumaczyć. to bardziej chodzi o to żeby łan był równy czy o ochronę przed grzybami?

Aby ściągnąć dominację pędu głównego i dać szansę bocznym które są najbardziej plonotwórcze

• Like 2
Opublikowano

Jakie reszta ma strategię na regulacje i ochrone? Na jesien poszedł CARYX w pełnej dawce. Czy teraz dobrym wyborem będzie toprex solo? 0,4- 0,5? Czy dać mniejszą dawke i dorzucic metko albo tebu? Jeśli tak to ile?
Ile boru dodajecie do zabiegu? Plan jest 2x zasilić go wiosną borem. 150 g wystarczy?
Czy DR green rzepak to dobry wybór zakładając ze plon na poziomie 4-5 t nie jest przezemnie osiągalny? ewentualnie jakie inne Micro stosujecie. Oglądalem tez odzywki z YARA i ADOB ale nie podoba mi sie skład i dawki. Co wy myślicie na ten temat?

Apropo insektycydów, czy któren kolwiek z nich wcześniej wymienionych, ochrania plantacje na dłuzej czy tylko kontaktowo(co jest na plantacji podczas zabiegu to dostaje po głowie a co naleci po zabiegu , juz na suche rośliny to nadal żeruje)? Nie mówie tu o działaniu chloropyrifosu bo on potrafił trzymac naprawde długo.

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, disel16v napisał:

Jakie reszta ma strategię na regulacje i ochrone? Na jesien poszedł CARYX w pełnej dawce. Czy teraz dobrym wyborem będzie toprex solo? 0,4- 0,5? Czy dać mniejszą dawke i dorzucic metko albo tebu? Jeśli tak to ile?
Ile boru dodajecie do zabiegu? Plan jest 2x zasilić go wiosną borem. 150 g wystarczy?
Czy DR green rzepak to dobry wybór zakładając ze plon na poziomie 4-5 t nie jest przezemnie osiągalny? ewentualnie jakie inne Micro stosujecie. Oglądalem tez odzywki z YARA i ADOB ale nie podoba mi sie skład i dawki. Co wy myślicie na ten temat?

Apropo insektycydów, czy któren kolwiek z nich wcześniej wymienionych, ochrania plantacje na dłuzej czy tylko kontaktowo(co jest na plantacji podczas zabiegu to dostaje po głowie a co naleci po zabiegu , juz na suche rośliny to nadal żeruje)? Nie mówie tu o działaniu chloropyrifosu bo on potrafił trzymac naprawde długo.

Co jest nie tak w odżywkach Yary? 
O co dokładnie chodzi z tym odnośnie Dr Green i plonem 4-5t?

Edytowane przez loquito
Opublikowano
isentor napisał:

57 minut temu, MaXtzTS napisał:

Aby ściągnąć dominację pędu głównego i dać szansę bocznym które są najbardziej plonotwórcze

Najbardziej plonotwórczy to jest pęd główny.

mateusz16466 napisał:

Dovo z ciech Sarzyna? Stosował ktoś? s. cz jak w toprex, a trochę tańszy. Co o tym myślicie?

Jeśli skuteczność jest na podobnym poziomie co ich glifosat (agrosar), to odpuściłbym to.

Opublikowano
Dnia 6.03.2021 o 10:00, Przemo188 napisał:

Działki z melioracją bez żadnych problemów poszły dziś rano przy - 4

Reszta gdzie nie ma melioracji taki przymrozek nic nie dał bo bagno, ludzie kiedyś nie chcieli melioracji a teraz kolejne pokolenia będą się męczyć przez lata 😏

A kto ci zabroni zrobić melioracje wtedy ty i reszta pokoleń nie będzie się męczyć .

Opublikowano
59 minut temu, loquito napisał:

Co jest nie tak w odżywkach Yary? 
O co dokładnie chodzi z tym odnośnie Dr Green i plonem 4-5t?

Chodzi o to ze niektórzy mówią ze DR green to średnia półka, żeby rozglądać się za odżywkami z YARY. Jeśli ktoś nie celuje w topowy plon to chyba nie ma tez co celować zawsze w najlepsze środki. Bądź różnice w cenie dopłacić do ochrony. Nie każdy celuje w plon 4-5 tony kolego. Rozumiesz? 
A co do YARY to nie twierdze że cos jest nie tak. Rzuciłem tylko okiem na skład i brakuje mi tam miedzi i cynku a z tego co czytałem one tez są ważne w budowaniu plonu. Doradzisz coś?

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Naprawdę długo czyli ile ?

To zależy bo niektóre źródła mówiły o  nawet do 21 dnach.. Nie pamiętam dokładnie ale jak był nalot i się prysnęło to szkodnika nie uznałeś przez dobre kilka, może kilkanaście dni.

Opublikowano
21 minut temu, mraukot napisał:

Najbardziej plonotwórczy to jest pęd główny

a kto Ci takich głupot naopowiadał ?

Silnie rozgałęzione rośliny rzepaku wydają obfity plon, którego 25% pochodzi z pędu głównego, a aż 75% z rozgałęzień

Opublikowano
Andpol napisał:

Ja w tym roku mam półkarła więc same tebu pójdzie a na płatek pictor. Na 1 hektarze zmieszany z vapiano zobaczymy czy tebu da rade?

tebukonazol ma działanie skracające w rzepaku, też mam polkarla, na wiosnę chyba już się tego nie skraca. myślę żeby go potraktować topsinem, o ile uda mi się go gdzieś dostać. albo prochloraz.

Opublikowano
matek89121 napisał:

21 minut temu, mraukot napisał:

Najbardziej plonotwórczy to jest pęd główny

a kto Ci takich głupot naopowiadał ?

Silnie rozgałęzione rośliny rzepaku wydają obfity plon, którego 25% pochodzi z pędu głównego, a aż 75% z rozgałęzień

Mówimy o POJEDYŃCZYCH pędach, nie o pędach bocznych ogółem. Odnośnie "silnych" rozgałęzień, to ich zawiązki formowane są jesienią w kątach liści, a nie wiosną przy użyciu "regulatora" 😉

Opublikowano (edytowane)

jak ma się nawożenie rzepaku rsm o tej porze w tracie przymrozku?, bo czekać aż pola wyschną to z tydzień pogody potrzeba 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

Panowie składaliście podania do kół łowieckich za zniszczenia w rzepaku??? J

Jak to wygląda później,  podpisuje się jakiś kwit że nie będzie się zgłaszało roszczeń przez najbliższe lata???

Edytowane przez marulekk
Opublikowano (edytowane)

Porażka siedzi jak zaklęty, niby środki są zielone rzędy świecą się na wylot ale masakrycznie przetrwał zimę. Kilka plantacji po drodze widziałem co wyglądają lepiej tyle że były bardzo gęste i wczesno siane. Zobaczymy jak zachowa się po pierwszej dawce azotu. Myślę dać jemu 200 kg saletry i 10 kg mocznika plus 5 kg odżywki za tydzień 150 kg mocznika poprawka dolistnie i za tydzien znów 100 kg saletry. Kizeryt w tym tygodniu ok wtorku planuje dać. A saletrę w przyszłym.

IMG_20210307_140047.jpg

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano
36 minut temu, marulekk napisał:

Panowie składaliście podania do kół łowieckich za zniszczenia w rzepaku??? J

Jak to wygląda później,  podpisuje się jakiś kwit że nie będzie się zgłaszało roszczeń przez najbliższe lata???

u mnie też wygląda źle na kilku ha.Zimą sporo saren tam się pasło,widać było z daleka.Nigdy nie wzywałem nikogo z koła do szacowania strat. Ale teraz chyba muszę.Od czego zacząć taką procedurę?

Opublikowano
dowiedz się w gminie jakie koło łowieckie ma we władaniu twoje pole, skontaktuj się telefonicznie i zapytaj jak zgłosić. czy oni mają jakiś formularz, jeśli nie to najprostszy z neta i wysyłaj poleconym. tylko pamiętaj o datach na formularzu, data zauważenia szkody max 3 dni wstecz od daty wysyłki.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v