Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, karat7 napisał:

Damianowi_B chodziło czy zastosowanie saletry z saletrosanem ma sens i odpowiedź brzmi  , jak najbardziej ma sens. Może rzepak jest blisko domu i rozsianie dwóch nawozów nie stanowi roblemu. Może chłopak nie ma  takiej ilości saletrosanu  aby dać na ha 400 kg. Należy  dodać, że jeśli chodzi o skład i formę azotu w nawozach stałych to pod tym względem saletra jest najlepszym nawozem startowym- lepszym od saletrosanu. W niektórych rejonach kraju mieliśmy już temperatury pow. 20 stopni i rzepak potrzebuje szybkiego zasilenia i tu lepsza zdecydowanie będzie saletra, chociaż by z tego powodu, że szybciej się rozpuści od  saletrosanu, który potrzebuje dużo wilgoci do rozpuszczenia i wchłonięcia.  Rozumiem yacenty , że to twoje forum, ale to nie znaczy , że jesteś autorytetem , a  ciągłe negowanie  poglądów innych osób jest z twojej strony nie na miejscu. Może na tym forum nie ma miejsca dla osób  z 30-sto letnią praktyką w rolnictwie, może wszystkich sam zastąpisz?

A gdzie Damianb napisał że ma tyle saletrosanu a tyle saletry? 

Zapytał czy Dldokładnie saletry do saletrosanu ma sens - niema sensu bo jest dobrze zbilansowany co innego np polifoska azotowo siarkowa. Saletre możemy rzucać jak rośliny oberwały od mrozu. 

W tamtym roku rośliny też głodowały, a lałem rsm i plon więcej jak zadowalający. 

Edytowane przez Tomek90
  • Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, karat7 napisał:

I o tą proporcję właśnie chodzi, ale także o sposób granulowania, który ma wpływ na rozpuszczalność. Dla przykładu powiem , że saletrosan wysiany 22.02.(2020)  o godz. 6.00 podczas przymrozku gdzie  nie puściło jeszcze podłoże  i  podczas całego dnia wchodząc na pole buty się oblepiały i nawóz leżał w idealnych warunkach do rozpuszczenia się  to  o 19.00 leżał nadal -granule pomniejszone o 40%. To pokazuje ile wody potrzebuje saletrosan do rozpuszczenia. A teraz sobie wyobraźcie ile będzie się rozpuszczał na gruncie lekko osuszonym gdy puści zmarzlina.

z reguły następnego dnia po rozsypaniu już go nie ma.
Raz tylko leżał dłuzej - siałem przy -14, w dzień spadło tylko do -6, następna noc -7, w dzień 3, następnego dnia już nie było go widać.
Jak się boisz rozpuszczania granuli to tylko i wyłącznie rsm - tu nie ma tego problemu :) Ale za to są inne problemy :P

Ja w tym roku na N1 bede leciał saletrą, saletrosanem i rsm32 🙂

Opublikowano
7 godzin temu, szaman1 napisał:

U mnie 2 lata robiłem kontrolki i najlepszy efekt 400 kg saletry na start  z saletrosanem miałem gorszy efekt

saletrosan ma dużo mniej formy azotanowej niż saletra. Dając 300 kg saletrosanu dostarczysz 21 kg formy szybkodziałającej a 300 kg saletry 48 kg formy szybkodziałającej stąd wolniejsze działanie saletrosanu.

Opublikowano

Rzepak zasiałem  pierwszy  raz  więc doświadczenia u mnie brak posiadam nawowy yara sulfan yara nitromag  moje pytanie to w jakiej dawce i jaka kolejność wysiewu .

Opublikowano

Co roku ten sam dylemat zadziała ,kiedy ,co lepsze , u mnie w tym  tyg. pójdzie 400 saletrosanu, 10-13 marzec 300 saletry ,bo póżniej ma być już cieplej  ,ma coś popadać i będzie OK , 

Opublikowano

Na jesienne nawożenie nie patrzę , kiedyś dawałem do 240 N ,

• Root Admin
Opublikowano
12 minut temu, Kubawww napisał:

Nie ma co liczyc jesiennego azotu rosliny go na pewno w wiekszej czesci pobrały. A reszta mogla zostac wyplukana w glab

Za parę dni wam powiem, czy można, czy nie można, albo bardziej czy się powinno, czy nie.
Mam zaplanowane próby glebowe z Nmin, tak więc będzie wiadomo co w trawie piszczy, a właściwie ile azotu zostało w glebie.

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Za parę dni wam powiem, czy można, czy nie można, albo bardziej czy się powinno, czy nie.
Mam zaplanowane próby glebowe z Nmin, tak więc będzie wiadomo co w trawie piszczy, a właściwie ile azotu zostało w glebie.

Mowie Ci po raz setny azot w glebie moze byc i mozesz miec go bardzo duzo, ale zeby byl przyswajalny musi przejsc procesy oraz potrzebna temepratura 8-10 min  co wczesna wiosna jest problemem.

Opublikowano

Trochę "późno" na pobieranie prób na zaw. N min. na polach z rzepakiem.. No ale tak jak piszecie, azot ten będzie dostępny w ok. drugiej dawki, więc można drugą dawkę skorygować... Dajecie już N start ?

• Root Admin
Opublikowano

Czemu późno? Co roku pobieramy przełom lutego i marzec więc porównuje jabłka do jabłek,
Jutro albo w środę będę lał, opryskiwacz i rozsiewacz już gotowe do startu

Opublikowano

Witam panowie, na połowę areału na t1 mam topsin, zamierzam użyć go w zalecanej dawce, wystarczy czy coś jeszcze dorzucić? Na drugą połowę jeszcze nie mam planu ale myślę nad toprexem bądź tilmorem, co byście doradzili? Na jesień wszędzie poszedł tebu w dawce 0.55 i caryx w dawce 0.2

Opublikowano

Chce wysiać Korn-Kali i trochę Kredy czy mogę to zastosować z Saletrą jednego dnia ? Nie ma warunków żeby wjechać jeszcze miejscami śnieg leży w nie których miejscach ale ma być mróz w sobotę więc pomyślałem żeby po mrozie wjechać to obejdzie się bez wyciągania. Czy Saletre narazie odpuścić i po ok. 2 tyg wysiać?

Opublikowano
13 minut temu, Jasio88 napisał:

Chce wysiać Korn-Kali i trochę Kredy czy mogę to zastosować z Saletrą jednego dnia ? Nie ma warunków żeby wjechać jeszcze miejscami śnieg leży w nie których miejscach ale ma być mróz w sobotę więc pomyślałem żeby po mrozie wjechać to obejdzie się bez wyciągania. Czy Saletre narazie odpuścić i po ok. 2 tyg wysiać?

Ja bym sobie juz darowal krede i w sobote wysial korn kali i saletre bo to jest teraz piorytetem

Opublikowano (edytowane)

Ja dzisiaj N1. Na rzepak 200kg siarczan magnezu + 300kg saletry białej, na pszenice 200kg saletry. 

Edytowane przez Artis
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v