Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Sarny podchodzą do samych budynków a psy mało siatki nie przegryzą tak chcą ich zjeść ale jakby je puścić to by ich pewnie nie zobaczył więcej a te szkodniki to by wróciły.

Opublikowano
yacenty napisał:

Jeszcze jeden durny wpis z prywatnymi wycieczkami i z miejsca lecą bany.

🤔🤔🤔

Xion napisał:

Też o tym słyszałem ale używałem zwykłej wody i też działało. Ale tak jak piszesz cola bo piwo to dylemat czy wypić czy wylać 

Chodzi o to, by roztwór dobrze się "przykleił" do nasion, a cola, piwo (chyba karmi byłoby najlepsze) są dosyć lepkie. Kolega kiedyś mi zaprawiał (doprawiał) nasiona Nupridem, to zamiast wody dodawał nawóz donasienny, ale zachowywało się to w dalszym ciągu jak woda, tyle że czerwona 😉

JanKrzysztof napisał:

Mam 2 odmiany z Rapoola, jedna pogryziona mniej, druga bardziej. Obie "podobno" z Cruiserem.  Wątpię, że w kolejnych latach coś od nich kupię.

Z tego co mi wiadomo, to Rapool zaprawia Modestem. Ale być może są pewne partie nasion (odmiany) zaprawiane innymi zaprawami 🤔

Opublikowano
5 minut temu, Andpol napisał:

Sarny podchodzą do samych budynków a psy mało siatki nie przegryzą tak chcą ich zjeść ale jakby je puścić to by ich pewnie nie zobaczył więcej a te szkodniki to by wróciły.

To kiepskie  psy masz ja jak puszczę to sarenke zawsze przyniosą 2 myśliwskie pieski

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał:

Zwróć uwagę ze jedna odmiana mniej druga bardziej smakuje owadom.
Kiedyś był taki filmik na yt jak gość pokazywał wielki kawałek pola, miał tam kilka odmian i jedną odmianę do zera mu zeżarły owady, a pozostałe zostały.
Ja to samo obserwuję, jak masz 3-4 odmiany to zupełnie inna presja chorób czy szkodników jest na jednym polu.

Jeszcze jeden durny wpis z prywatnymi wycieczkami i z miejsca lecą bany.

czyli co jak np sieje dane pole to co lepiej zmieszac kilka odmian i zasiac taki mix ? 

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, warchest napisał:

czyli co jak np sieje dane pole to co lepiej zmieszac kilka odmian i zasiac taki mix ? 

jeżeli myślisz o wymieszaniu kilku odmian nasion i wysianiu ich razem to bardzo kiepski pomysł

- fazy rozwoju roślin pewnie by się różniły w zależności od odmiany, co by uniemożliwiło wykonanie zbiegów w optymalnej fazie i co gorsze dojrzewały by w innych terminach

- różne odmiany miały by różne MTZ co by uniemożliwiło precyzyjnego wysiew

- brak możliwości wyciągnięcia odpowiednich wniosków po zbiorze bo z takiego mixa się nie da

koledze powyżej raczej chodziło o posianiu kilku odmian obok siebie na 1 dużym polu - stosując takie samo nawożenie i ochronę fajnie widać różnice i łatwo wyciąga się wnioski

Edytowane przez Jarek22B
  • Like 2
Opublikowano
23 godziny temu, Kubawww napisał:

To kiepskie  psy masz ja jak puszczę to sarenke zawsze przyniosą 2 myśliwskie pieski

No sarnę to by nie dościgli a jakiej rasy są Twoje pieski?

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Andpol napisał:

No sarnę to by nie dościgli a jakiej rasy są Twoje pieski?

Rasy kolego nie znam, ale dostałem je od kolegi który jest myśliwym. 

Skoro sa w stanie złapać to watpie, ze za wolne.

Podejrzewam mieszanka jack Russell terriera z jakimś mysliwskim z wygladu

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Rasy kolego nie znam, ale dostałem je od kolegi który jest myśliwym. 

Skoro sa w stanie złapać to watpie, ze za wolne.

Podejrzewam mieszanka jack Russell terriera z jakimś mysliwskim z wygladu

O swoich pisałem że wolne bo jeden mały a drugi gruby.

Opublikowano
2 godziny temu, lukasz222 napisał:

Trafisz kiedyś na myśliwego co Ci je odstrzeli, to będziesz miał tyle z piesków i sarenek. A jak zaczniesz się pluć to jeszcze kłusownictwo Ci

Na rejonie mam kolege plus wypuszczam co kilka dni w nocy wiec mysliwego nie ma.

Z sarnami spokój.

Opublikowano (edytowane)

Tak tylko że nie wszystkie pola są koło domu. chyba że psom zamontowałeś GPS i biegają cała noc po twoich działkach i przeganiają zwierzynę.. 

Btw to muszą być dobre psy skoro doganiają sarnę. Nie byle jaki pierwszy, lepszy myśliwski pies.

Edytowane przez disel16v
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v