Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Kwestia skali , tego co chcesz robić no i najważniejsze czyli, ile świętego spokoju chcesz mieć w życiu😂 Tylko że pójście na swoje, to zawsze kwestia podejmowania decyzji, więc z reguły wybieramy święty spokój.

No właśnie.  To już tylko chęć posiadania i robienie czegoś dla zaspokojenia własnych ambicji. 

Bo z punktu samej egzystencji to te 400ha i tak ponad stan.

W pewnym momencie i tak człowiek zada sobie pytanie - po co mi to wszystko było.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

No właśnie.  To już tylko chęć posiadania i robienie czegoś dla zaspokojenia własnych ambicji. 

Bo z punktu samej egzystencji to te 400ha i tak ponad stan.

W pewnym momencie i tak człowiek zada sobie pytanie - po co mi to wszystko było.

Dokładnie powiedziane .

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Retrospekcja powiadasz? Lepsza jest wcześniejsza ocena ryzyka. 400 ha jest do ogarnięcia nawet kiedyś mnie kusiło. Ale powiem tyle że przy warzywach 200 jest OK.

Opublikowano

Jesteś zagrożeniem dla małego rolnika🤭🤭🤭

W żeń szeń nie wchodzisz?

Opublikowano
13 minut temu, mirro napisał:

Retrospekcja powiadasz? Lepsza jest wcześniejsza ocena ryzyka. 400 ha jest do ogarnięcia nawet kiedyś mnie kusiło. Ale powiem tyle że przy warzywach 200 jest OK.

Jakich warzywach ? . 

Na pewno takich co nie trzeba  ludzi do zbioru .

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, witejus napisał:

Dokładnie ,odbieram część tego co unia mi zabiera ,choćby w podatkach

Nie bądź śmieszny. Zważywszy na wysokość podatków, które płacisz jako rolnik czy konsument. A z których mus utrzymać państwo, służbę zdrowia i inne a także dopłacić ci kiedyś do twojej śmiesznie niskiej krusowskiej składki do emerytury. To bierzesz z UE znacznie więcej niż z twoich podatków Polska tej unii wpłaca. Korzystasz na tym i nawet tego nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć. Ale jak pisałem wielu korzysta nie tylko finansowo. Ale ty tam u siebie siedzisz całe życie to tego i tak nie zrozumiesz i nie skorzystasz.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Mam bogatą siostrę cioteczną w Niemczech. Jeszcze nic mi nie dołożyła, a nawet w latach 80tych mojego ojca z gospodarki wy***ać chciała. 

Ot, widać tylko mi się taka trafiła.

Vive la unia!

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Poparcie wciąż jest wysokie dla UE i srajcie sobie na nich dalej.

Hitler   też  miał wysokie  poparcie   w Niemczech.

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Jak tam dopłaty bierzesz? Wnioski składasz w terminie by choć 1 % nie przepadł? Czyli co prosisz UE o forsę. Pokaż jaki z ciebie twardziel zrezygnuj z tego. Ja wczoraj słyszałem o chłopie co ma 33 ha i wniosku nie składa. Rodzina mu tłumaczy by składał a on mówi pier**lę ich. I taki gość choć ma nierówno pod czapką ale przynajmniej ma honor.

Po to  się  składa  te  wnioski  żeby  odzyskać  kasę   którą  nam zabrali i  zabierają  coraz  więcej. 

Ja  od przyszłego  roku  już  socjalu  z UE  brać  nie  będę   :P  :P  

No patrz  antypisowcy  widać  też  honoru  nie  mają  bo  o  500+  i  inne  socjale  rękę  wyciągają  :D  :D  

Opublikowano

Ciekawe ile miał by PSL w ówczesnych wyborach bodaj w Płocku?

Chyba wówczas 20% przerzucili?

Opublikowano
32 minuty temu, Denwer napisał:

Hitler   też  miał wysokie  poparcie   w Niemczech.

Po to  się  składa  te  wnioski  żeby  odzyskać  kasę   którą  nam zabrali i  zabierają  coraz  więcej. 

Ja  od przyszłego  roku  już  socjalu  z UE  brać  nie  będę   :P  :P  

No patrz  antypisowcy  widać  też  honoru  nie  mają  bo  o  500+  i  inne  socjale  rękę  wyciągają  :D  :D  

No i co z tego, że Hitler miał poparcie? Jaki to jest przykład na co? Ktoś ci tam podał jakie miał poparcie w wyborach. W PL pomimo zohydzania unii przez pis. UE ma poparcie wciąż dużo wyższe. Znowu wychodzi, ze nic nie wiesz tylko zmyślasz.

Już wytłumaczyłem tam jednemu takiemu płatnikowi podatków jak i ty.. Że z tego co płacisz jak odjąć to co idzie na utrzymanie państwa to na bank z UE jako rolnik dostajesz więcej.

No patrz ja miesięcznie tyle podatków płacę, że np na 2 x 500 plus mi zabiorą i jeszcze więcej. Więc o mój honor się nie martw. Jak by mnie zwolnili z podatków to lepiej bym wyszedł rezygnując w zamian z 500 plus niż mam teraz.

Opublikowano (edytowane)

Chcą wprowadzać “Polski ład”? Bez unijnych pieniędzy to będzie zadanie karkołomne .

Rząd stroi się w piórka i mówi, że da sobie radę przy realizacji założeń “Polskiego ładu” bez unijnych środków. To kolejna mitologia.

Rząd jak zwykle stroi się w suwerennościowe piórka i ustami Mateusza Morawieckiego mówi mniej więcej, że do realizacji “Polskiego ładu” wystarczą generalnie nasze własne środki. Taką opowieść snują, bo Komisja Europejska nie dała jeszcze zielonego światła dla Krajowego Planu Odbudowy na podstawie którego do Polski będzie mogła popłynąć pierwsza transza wypłat z Funduszu Odbudowy. Mitologia o środkach własnych rozmija się z opiniami opozycji i ekspertów.

To się podoba Polska jest bogata .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
13 minut temu, hubertuss napisał:

No i co z tego, że Hitler miał poparcie? Jaki to jest przykład na co? Ktoś ci tam podał jakie miał poparcie w wyborach. W PL pomimo zohydzania unii przez pis. UE ma poparcie wciąż dużo wyższe. Znowu wychodzi, ze nic nie wiesz tylko zmyślasz.

Już wytłumaczyłem tam jednemu takiemu płatnikowi podatków jak i ty.. Że z tego co płacisz jak odjąć to co idzie na utrzymanie państwa to na bank z UE jako rolnik dostajesz więcej.

No patrz ja miesięcznie tyle podatków płacę, że np na 2 x 500 plus mi zabiorą i jeszcze więcej. Więc o mój honor się nie martw. Jak by mnie zwolnili z podatków to lepiej bym wyszedł rezygnując w zamian z 500 plus niż mam teraz.

Hubertuss ilu u nas jest świadomych rolników? Ci co biorą dopłaty a nic nie robią pewnie ze będą za, ten co jednak coś pomysłu ma to już nie bardzo 

Opublikowano

Akcyza na wódkę wzrośnie o 40 proc.? Apel Związku Przedsiębiorców. "Wódka w Polsce jest śmiesznie tania" .

Będzie kasa , tak samo na papierosy , paliwo , gaz , nawozy kurna i tak w nieskończoność będą miliardy kasy Państwa .

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Hubertuss ilu u nas jest świadomych rolników? Ci co biorą dopłaty a nic nie robią pewnie ze będą za, ten co jednak coś pomysłu ma to już nie bardzo 

I ten co obrabia jest za. Za dopłaty praktycznie masz środki produkcji za darmo. Przynajmniej u nas z ONW. Co się urodzi to twoje. O dopłatach z PROW na maszyny nie wspominam. O modernizacji dróg i całej infrastruktury na wsiach też. Szkoły przedszkola itd. Tylko nie mów, że przez UE tak wszystko podrożało. Bo w tym roku jak pamiętam do niej nie wchodziliśmy po raz drugi. Oczywiście dopłaty wzmogły popyt na środki produkcji. Ale i tak jak pisałem saldo jest na plus. O innych programach unijnych gdzie ludzie agroturystykę porobili firmy pootwierali to tez szkoda gadać. Naprawdę tylko niewidomy może nie dostrzec jak zmieniła się polska wieś przez UE. Przy całym jak pisałem szeregu wad UE saldo jednak mamy na plus. I to nie tylko to finansowe.

Opublikowano
21 minut temu, hubertuss napisał:

No i co z tego, że Hitler miał poparcie?

To  z  tego  że  nie  zawsze  ludzie  popierają  to  co  dobre.

22 minuty temu, hubertuss napisał:

zrozum   człowieku  że  dopłaty   to  nic  innego  jak rekompensaty  za  wzrost  kosztów  produkcji. Każdy  Rolnik   ci to powie  że wzrost  kosztów   które spowodowało wejście  do  UE    nie  są rekompensowane  tymi dopłatami.

Piszesz  jak  typowy   miastowy  co  nie ma  pojęcia  o  rolnictwie.

Polskę  do  UE  chcieli nie  dlatego  żeby  pomóc  biednym  Polakom  tylko  po to  aby  mieć rynek  zbytu  dla  swoich odpadów.

23 minuty temu, hubertuss napisał:

Możesz  się  tak  oszukiwać, ale   z tej twojej  marnej pensyjki  nawet  na  jedno  500+  nie starcza   :D  :D  

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

@witejus Ten rurociąg to NIemcy z Ruskimi zrobili by z Tuskiem czy bez. Jak go planowali i zaczęli budowę to nawet nie wiem czy Tusk rządził. jedyne co można mieć pretensje do Tuska to to, że się pod to nie podłączył. I nie dogadał z Niemcami by choć kawałek przez PL szło. Jak zwykle polskie pobrzękiwanie szabelką było w tym przypadku głupie nic nie warte i z góry skazane na porażkę.

tak tak tusk mógł itp a w gule daj jeden przykład co zrobił dla PL oj przepraszam to bd za trudne inaczej chociaż spruwał coś ? 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Za dopłaty praktycznie masz środki produkcji za darmo. Przynajmniej u nas z ONW. Co się urodzi to twoje.

Ale jajaj  ale  jaja 

1ha  Pszenica  koszty

Nawóz NPK      360zł

Nawóz  azotowy   600zł

Paliwo  350zł

Opryski  500zł

Nasiona  350zł

Razem  2160zł      średnie  koszty 

Nie gadaj bzdur chłoptasiu

Edytowane przez Denwer
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v