Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Przed chwilą, DTaras napisał:

Aleeee skąd wiesz jakie to ma pasowanie? Tosz to na zajebiaszcze gorąco wystawione... Sprecyzuję pytanie - to w jednej maszynie?

Różne są objawy, Pchają olej do kolektora, czasem już drą obudowy a czasem piźnie ośka na pół. Czasem obudowa od gorącej strony strzeli. Maszyn dużo to i przypadki różne. Ale po tym jak zmieliło mi łopatki w kombajnie i poszły w zawory co jakiś czas organoleptycznie sprawdzam te miejsca. 

Opublikowano
mirro napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał:

Jest szansa stwierdzić, że jednak to gówno a nie modernizacja.

Tu modernizacja nie pomoże. Wskazana jest wymiana łbów. 

Myśl była taka, że się dzbany pokompromitują...

Opublikowano
mirro napisał:

Przed chwilą, DTaras napisał:

Aleeee skąd wiesz jakie to ma pasowanie? Tosz to na zajebiaszcze gorąco wystawione... Sprecyzuję pytanie - to w jednej maszynie?

Różne są objawy, Pchają olej do kolektora, czasem już drą obudowy a czasem piźnie ośka na pół. Czasem obudowa od gorącej strony strzeli. Maszyn dużo to i przypadki różne. Ale po tym jak zmieliło mi łopatki w kombajnie i poszły w zawory co jakiś czas organoleptycznie sprawdzam te miejsca. 

Chy. Akurat efekty kawitacji lub też pompażu załatwia najczęściej odpowietrzenie skrzyni korbowej czyli od awarii korka wlewu oleju przez niesprawne urządzenie odpowietrzające po zwalone uszczelnienie cylindra. Czasem zabraknie oleju ale nie tyle aby brakło smarowania tylko pogarsza się chłodzenie korasa. Ośka dostaje wibracji aż pęknie... To wszystko jest jednak wina motoru a nie turbiny. Turbina często pada też jak motur zamiast pracować to pyrka. Wtedy nieuszczelniony i niedosmarowany koras się podda szybciej ale i na tłokach będzie wszystko zaspawane...

mirro napisał:

Tym dzbanom przyklaskują takie same dzbany i niestety jest ich wielu, czyli kompromitacja może przejść niezauważona. 

Ano... wszak wiemy jak jest. Ale mogłoby być pięknie....

Opublikowano
41 minut temu, mirro napisał:

Kuźwa za moich czasów trudno było dostać Wrapa w barze mlecznym.😂

Ja w końcowej edukacji załapałem się na otwarcie pierwszego maca w Polsce. 

Jaki ja wówczas biedny byłem. Teraz ceny tej śmieciówki mnie przerażają , ale na tamte czasy to dopiero dawały mi do myślenia. A pomimo tego kolejki stały.

Ale po przemianach ustrojowych mamy efekt McDonalda.  To co wśród młodzieży się obserwuje to jest tragedia. 

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

tylko tam pisze 

"Pogorszenie się sytuacji materialnej części gospodarstw domowych i wzrost ubóstwa skrajnego w Polsce wiąże się z wprowadzeniem od marca 2020 roku zamrożenia części gospodarki i ograniczeń w kontaktach społecznych, w odpowiedzi na pojawienie się w Polsce koronawirusa i rozwój pandemii COVID 19” 

no ale zawsze można i tak 

4 godziny temu, Ulman napisał:

nie boli ale kłuci się z wiarą Romka że jest za***iscie🤣

up coś pisałeś ?   na pewno niebyli to tacy socjaliści jak ty , cowid to znaczy ze pracowali 

Opublikowano (edytowane)

Polski PKB nadrobił pandemiczne straty. Najwyższy wzrost w historii

https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/polski-pkb-nadrobil-pandemiczne-straty-najwyzszy-wzrost-w-historii/9bmxkn9

a to co znaczy ? 

i to

wydatki gospodarstw domowych. Te poszły w górę o w drugim kwartale o 13,3 proc. rdr, dokładając 7,4 pkt. proc. do dynamiki 11,1 proc. wzrostu. To wzrost realny, czyli uwzględniający inflację, która według najnowszych danych doszła do 5,4 proc. w sierpniu..

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
7 minut temu, Roman176 napisał:

Polski PKB nadrobił pandemiczne straty. Najwyższy wzrost w historii

https://businessinsider.com.pl/finanse/makroekonomia/polski-pkb-nadrobil-pandemiczne-straty-najwyzszy-wzrost-w-historii/9bmxkn9

a to co znaczy ? 

Zasadniczo to guzik znaczy bo dotyczy 2 kwartału i wyliczeń rok do roku. 2 kw 2020 to potężny zjazd więc licząc od tego dołka masz duży wzrost. Ty jak zwykle czytasz głównie nagłówki i nie masz szerszego oglądu.

@witejus  z odsieczą Romanowi przybyłeś? Zasadniczo powinienem ci odpowiedzieć twoim jezykiem czyli - " w d*pie" albo " głupa palisz?" ale by prostactwa nie upowszechniać zaniecham takiej praktyki. 

Za kogo sie uważam? Na płaszczyźnie gospodarczej jestem wolnościowcem , na obyczajowej - umiarkowanym konserwatystą. Jeśli te wartości uważasz za prawicowe to jestem prawicowcem jesli nie , to mam to "         ".   

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

Na płaszczyźnie gospodarczej jestem wolnościowcem

https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/8237477,leszek-balcerowicz-spotkanie-z-panem-bogiem-campus-polska-przyszlosci.html

moze bardziej precyzyjnie - kto za to placi - koledzy Niemcy .. w TV niemieckiej wiadomosci zawieraja 3 problemy - covid, Afganistan . Polska -- widocznie biznes niemiecki w Polsce jest zagrozony i sie martwia by $$$ nie stracic  ??  

ulman ciebie też ? 

Opublikowano

Nie czaje bazy bo ty sam nie masz pojęcia o co ci chodzi. Tak to wlaśnie działa w przypadku osobników tobie podobnych . Wrzucili ci jakąś informację o krytycznym wydżwięku mimo ze nie ma konkretu i teraz zupełnie nie wiesz co z tym info zrobić bo tak na prawdę to nie dostałeś nic oprócz pobudzenia wpojonych lęków i stereotypów pt. opozycja +Balcerowicz + Niemcy + liberałowie itd. 

Balcerowicz wystąpił na publicznym spędzie. I co z tego?  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v