Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fakt że nie  ma nazwy proszku , cukru , butów, soku  daje pole do manipulacji. Taka tabelka zasadniczo o niczym nie świadczy bo od 30 lat zamożność rosnie, ale to dobre narzędzie by proletariatowi pokazać jak jest za***iście.

Opublikowano
15 minut temu, hubertuss napisał:

nie ośmieszaj się już. Dokonałeś samo zaorania i wszyscy widzieli.

Możesz  się  tak dowartościowywać    w końcu  jesteś  forumowym "bła*nem"  i to nie w jednym  temacie  :D  :D  

16 minut temu, hubertuss napisał:

Przyznałeś, że umowa jak kolwiek o pracę to u nas fikcja i ludzie to omijają. A więc i płaca minimalna to fikcja.

Nic  takiego  nie  przyznałem   nie  kłam   kłamco.  Żeby  ominąć  minimalną  stawkę  trzeba  zatrudniać  na  czarno  nigdy  nie pisałem że  takowe praktyki  nie  istnieją  do  puki  będą  osoby  ograniczone  umysłowo  które  będą  się  na to godzić  to  ten proceder  będzie  trwał.   

17 minut temu, hubertuss napisał:

Co do kobiet idących do pracy a tego, że inne nie chcą pracować to też się ośmieszasz. Twoje łapanie mnie za słówka jest niezwykle niskich lotów.

Nie łapanie za słówka  tylko  takie teorie  głosiłeś   że  u ciebie  sama patologia  która  po wprowadzeniu  500+  z roboty  po rezygnowała   by nie  pracować bo jest  socjal.   nie chce  mi się  szukać bo bym ci   zacytował  ale  szkoda  mi  czasu.

W niezłej patologii  musisz  żyć   że   ludzie  w sklepach  u ciebie  na czarno  robią  bez  umów   bez  zusu. 

Mogę  tylko  współczuć   że  tak  niski  poziom  wiedzy  i  umiejętności  twoje  otoczenie  posiada.  Ale  patrząc  co tu piszesz  to  jakoś  zbytnio  się  temu  nie dziwię.;) 

19 minut temu, hubertuss napisał:

Badania statystyczne udowodniły, że po wprowadzaniu 500 plus ileś tam kobiet zwolniło się z pracy i zatrudnienie wśród kobiet spadło.

Zapodaj te badania    ale  nie  artykuły  z gazety    tylko  badania. ;)

Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał:

No i dlaczego wg GUS przybywa tych rodzin co żyja poniżej minimum?

Bo GUS zdradził tak samo jak Banaś a tak w ogóle to jest tam ukryta opcja Niemiecka która torpeduje drogę naszego kraju do zostania swiatową potegą gospodarczą.

• Haha 1
Opublikowano

bo po za jedzeniem wzrosły inne koszta , tej tabelki nie da się podważyć   za wypłate można kupić wiecej produktów , nawet bedąc rolnikiem przez ostatnie 10-15 lat ciężko jest stwierdzić żę nasze produkty podrożały nawet w niektórych przypadkach są zniżki cen w sezonach gdzie  pogoda sprzyja .

Opublikowano

wytlumaczcie mi jak matka ktora ma pare malych dzieci moze isc do pracy na etat ?? kto ma zajac sie dziecmi -opiekunka, babcia ? to nie zawsze jest mozliwe, 

jesli ktoras matka zdecydowal sie na dziecko chocby i pod wplywem 500 musiala wypasc z rynku pracy-nawet do zlobka przyjmuja dzieci od 2 lat.. a przy rodzinie wielodzietnej to kilkanascie lat przerwy .

gdy komus mowie ile cos kosztuje w skupie a ile w sklepie to nie wierza..

ile kosztuje kg swinia ile kielbasy ,swini tyle co 25 lat temu a kielbasy 2,5 raza drozej.

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

bo po za jedzeniem wzrosły inne koszta , tej tabelki nie da się podważyć   za wypłate można kupić wiecej produktów , nawet bedąc rolnikiem przez ostatnie 10-15 lat ciężko jest stwierdzić żę nasze produkty podrożały nawet w niektórych przypadkach są zniżki cen w sezonach gdzie  pogoda sprzyja .

Ta tabelka sama się podważa bo nie opisuje konkretów.  Jakie spodnie , jakie mleko, jaki sok itd. Dodatkowo opisane gdzie kupione lub jak wyliczone - średnia z iluś sklepów/sieci w róznych miejscach Polski czy jakoś inaczej? Brak metodyki z miejsca przekreśla taką tabelke.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Co do ubrań to ceny nie wzrosły i nawet nie chodzi o gorszej jakosci materiał ale o wiekszą konkurencje markowych ubrań , sprzedaż inetrnetowa wymusza na sklepach w miare stabilne ceny , weszło bardzo dużo nowych firm nawet taka  firma jak 4F  to już jest marka która jest konkurencją dla innych .  Dziś moge sobie założyć buty 4F I smiało wyjść a 10 lat temu tylko były 3-4 firmy na topie i te 4 firmy nie mogą sobie pozwolić na podwyżki tak samo bluza dresowa .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
54 minuty temu, Denwer napisał:

Możesz  się  tak dowartościowywać    w końcu  jesteś  forumowym "bła*nem"  i to nie w jednym  temacie  :D  :D  

Nic  takiego  nie  przyznałem   nie  kłam   kłamco.  Żeby  ominąć  minimalną  stawkę  trzeba  zatrudniać  na  czarno  nigdy  nie pisałem że  takowe praktyki  nie  istnieją  do  puki  będą  osoby  ograniczone  umysłowo  które  będą  się  na to godzić  to  ten proceder  będzie  trwał.   

Nie łapanie za słówka  tylko  takie teorie  głosiłeś   że  u ciebie  sama patologia  która  po wprowadzeniu  500+  z roboty  po rezygnowała   by nie  pracować bo jest  socjal.   nie chce  mi się  szukać bo bym ci   zacytował  ale  szkoda  mi  czasu.

W niezłej patologii  musisz  żyć   że   ludzie  w sklepach  u ciebie  na czarno  robią  bez  umów   bez  zusu. 

Mogę  tylko  współczuć   że  tak  niski  poziom  wiedzy  i  umiejętności  twoje  otoczenie  posiada.  Ale  patrząc  co tu piszesz  to  jakoś  zbytnio  się  temu  nie dziwię.;) 

Zapodaj te badania    ale  nie  artykuły  z gazety    tylko  badania. ;)

Ja się tu nie musze dowartościowywać. Zwłaszcza na forum przed tobą. Możesz se mnie nazywać jak chcesz. To tylko dowodzi jak słaby jesteś w tej dyskusji.

Przyznałeś, że pisowska pensja minimalna to tylko teoria pisząc o zatrudnianych na czarno. Więc teraz możesz się wypierać. Ale to i tak wszyscy widzieli.

Możesz sobie psica o osobach ograniczonych umysłowo. Co ja poradzę, że ludzie z tych grup społecznych najczęściej głosują na pis. Jak wykazały nie jedne badania socjologiczne. Nie wiem czy to ładnie nazywać tak tych co razem z tobą popierają te partię.

Patologia nie jest u mnie tylko. Każdy kto nie jest takim zaprzańcem jak ty wie, że tak jest w całej Polsce. I nie tylko u mnie ludzie robią na czarno bez zusu. Nawiasem mówiąc na co dzień mieszkam i pracuję w mieście wojewódzkim jednym z największych w PL.

O moje otoczenie się nie martw. Wszyscy zarabiają grubo wyżej niż średniej krajowej. Na pis głosuje w całym biurze może kilka procent ludzi.

Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

Na pis głosuje w całym biurze może kilka procent ludzi.

ludzie głosują na daną partie bo maja od niej oczekiwania , zupełnie czegoś innego oczekuje ktoś kto zarabia 10 tys brutto a zupełnie czegoś innego ten co zarabia 4 tys . tym po 10 tys to było by mozna skusić programem obniżajacym koszty płacy a tych po 3 tys zwyżką , 

Opublikowano (edytowane)

Szkoda tylko, że ci co zarabiają po 4 tys w większości myślą, że rząd weźmie na rozdawnictwo forsę z nieba czy nie wiadomo skąd jeszcze. A ci co zarabiają te 10 tys rozumieją, że tę forsę rząd aby dać musi gdzieś zarobić czy od kogoś ściągnąć.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
21 minut temu, hubertuss napisał:

A ci co zarabiają te 10 tys rozumieją, że tę forsę rząd aby dać musi gdzieś zarobić czy od kogoś ściągnąć.

Gdyby musiał zarobić, wszystko wyglądałoby inaczej.😂

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, hubertuss napisał:

Ja się tu nie musze dowartościowywać.

Po twoich  postach  nie tylko w tym temacie  widać  że  musisz.

Przyznałeś, że pisowska pensja minimalna to tylko teoria pisząc o zatrudnianych na czarno. Więc teraz możesz się wypierać. Ale to i tak wszyscy widzieli.

Widać  żeś  gł*piutki.    Na czarno  pracuje  margines  społeczny.    I nie wiem jak  minimalna stawka  miała by  obowiązywać w szarej strefie   to co ty piszesz to  jakieś  kuriozum. 

Zrozum  chłoptasiu   że  minimalna stawki  dotyczy   legalnie  zatrudnionych  i  tylko  ktoś   tak  ograniczony  jak ty  może  pisać  takie  brednie.  zresztą   na początku  pisałeś  że  na umowach  śmieciowych  zarabiają  poniżej  minimalnej  co  jest  bzdurą. 

Możesz sobie psica o osobach ograniczonych umysłowo. Co ja poradzę, że ludzie z tych grup społecznych najczęściej głosują na pis. Jak wykazały nie jedne badania socjologiczne.

Przytocz   te  badania  socjologiczne  :D  :D   tylko nie  artykuły  z  G*wna  wyborczego  czy  innego  Nocnika

Z  wyników  wyborów  to wiemy  że  w  więzieniach   PO  ma  najwyższe  poparcie :D  :D   Ciekawe  dlaczego  wiesz  może  ???  

Patologia nie jest u mnie tylko.

Z  tego  co tu piszesz  to  głównie u ciebie.  Ja  nie  znam  żadnej  osoby która  by  pracowała  w sklepie  na  czarno  czy  w jakiejkolwiek  innej  firmie.  Zdarzają  się  sporadyczne  przypadki  w budownictwie   ale  to   margines    i  głównie  tam  gdzie  nie  do  końca  te  firmy  działają  uczciwie.  W  gospodarstwach rolnych   to samo  kto ma duże gospodarstwo  tam  pracownicy  mają  normalnie umowy  o  pracę.

Gospodarstwa  gdzie  wykorzystują  ,,gł*piego"  Czesia  czy  Grzesia  to    też  sporadyczne  przypadki. 

240990244_4385856648127262_1445844922862

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

ludzie głosują na daną partie bo maja od niej oczekiwania , zupełnie czegoś innego oczekuje ktoś kto zarabia 10 tys brutto a zupełnie czegoś innego ten co zarabia 4 tys . tym po 10 tys to było by mozna skusić programem obniżajacym koszty płacy a tych po 3 tys zwyżką , 

Co to za brednie? Co da zwyżka kosztów pracy zarabiajacemu 3 tys? 

Wszystkich normalnych skusiły by obnizki podatków ale jak wiadomo wiekszość jest głupia i zagłosuje za ich podniesieniem.

Opublikowano

obniżka pit do 17 % dla grupy miej zarabiających do 85 tys zł.  i 0 dla osób do 26 roku życia do 85 tys zł ......................            a nie chce mi się dalewj wyliczac ;)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Denwer napisał:

Po twoich  postach  nie tylko w tym temacie  widać  że  musisz.

Widać  żeś  gł*piutki.    Na czarno  pracuje  margines  społeczny.    I nie wiem jak  minimalna stawka  miała by  obowiązywać w szarej strefie   to co ty piszesz to  jakieś  kuriozum. 

Zrozum  chłoptasiu   że  minimalna stawki  dotyczy   legalnie  zatrudnionych  i  tylko  ktoś   tak  ograniczony  jak ty  może  pisać  takie  brednie.  zresztą   na początku  pisałeś  że  na umowach  śmieciowych  zarabiają  poniżej  minimalnej  co  jest  bzdurą. 

Przytocz   te  badania  socjologiczne  :D  :D   tylko nie  artykuły  z  G*wna  wyborczego  czy  innego  Nocnika

Z  wyników  wyborów  to wiemy  że  w  więzieniach   PO  ma  najwyższe  poparcie :D  :D   Ciekawe  dlaczego  wiesz  może  ???  

Z  tego  co tu piszesz  to  głównie u ciebie.  Ja  nie  znam  żadnej  osoby która  by  pracowała  w sklepie  na  czarno  czy  w jakiejkolwiek  innej  firmie.  Zdarzają  się  sporadyczne  przypadki  w budownictwie   ale  to   margines    i  głównie  tam  gdzie  nie  do  końca  te  firmy  działają  uczciwie.  W  gospodarstwach rolnych   to samo  kto ma duże gospodarstwo  tam  pracownicy  mają  normalnie umowy  o  pracę.

Gospodarstwa  gdzie  wykorzystują  ,,gł*piego"  Czesia  czy  Grzesia  to    też  sporadyczne  przypadki. 

Wiesz mało się przejmuje jakie jest twoje zdanie czy musze czy nie muszę. Udowodniłem ci, że przyznałeś mi racje, że płaca minimalna to fikcja i da się ją omijać i wszystko w temacie.  Dalszych twoich bredni to nawet komentować nie ma co zwłaszcza o tych gospodarstwach, że tam wszyscy legalnie pracują. Brednie piszesz i tyle.

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v