Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ruksie  trolle  piszą  że  w Polsce  drożyzna    więc  porównajmy  czy  to  prawda 

227757667_4194754673906148_6775705278911

Opublikowano

@Denwer daj spokój z tą demagogią ludzie nie są tacy głupi i widzą, że drożyzna. A to, że więcej można kupić za płacę minimalną czy średnią to demagogia. Bo nie każdy ją ma.

12 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Komunistyczny PE jest za utrzymaniem status quo w Polskich sądach w których większość to komuchy , Pis musi sądy odpuścić bo szkoda kasy z Brukseli .

KE nie jest za żadnym status quo. Jest za przestrzeganiem prawa. Pseudo reforma pis niestety łamie prawo i polską konstytucję. A polegać ma na wymienieniu kadr na swoje. Daj też spokój z tą komuną. Komuna padła 30 lat temu. Jacy teraz w sądach komuchy. Większość z tych co za komuny kariery robili już dawno na emeryturze. Zostali ci co jak komuna padała to mieli około 30 może trochę więcej.

32 minuty temu, Denwer napisał:

241177408_1759353387588068_8724127138282

Po prostu powiedzieli to trochę łagodniej i grzeczniej. Ale to nie zmienia faktu, że środków nie będzie do póki pis nie wycofa się z tego co łamie prawo. Na tym będzie polegała ta trochę dłuższa analiza. Czyli masz rację kasa do Polski popłynie. Ale pod warunkami na które zgodził się Pinokio czyli jak Polska zacznie przestrzegać praworządności.

Opublikowano
22 minuty temu, Denwer napisał:

Ruksie  trolle  piszą  że  w Polsce  drożyzna    więc  porównajmy  czy  to  prawda 

A co  Tanio jest? Zobacz jaka jest różnica cen maszyn rolniczych nawozów czy materiałów budowlanych z 2020r i aktualnie.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał:

Jacy teraz w sądach komuchy.

Ano tacy ,że np wypuścili tych przestępców targających zasieki na granicy. W większości państw świata tacy trafiliby natychmiast do więzienia, a w najgorszym przypadku zastrzeleni na miejscu.

Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

A to, że więcej można kupić za płacę minimalną czy średnią to demagogia. Bo nie każdy ją ma.

To nie  demagogia  tylko  fakty   do  tego  należy  doliczyć  500+  i  ludzie  widzą  że  mają  więcej  pieniędzy  w kieszeni.

Płacę  minimalną   nie każdy  ma  bo  większość   dostaje   więcej ;)

3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

A co  Tanio jest?

Tu nie  chodzi  oto  czy  tanio  czy  drogo  tylko   ile  możesz  kupić  towaru  za  swoją  pracę.  Prawda  taka  że  w 2021 roku  kupisz  znacznie  więcej   niż  w 2014  roku  tabelka  pokazuje  dokładnie.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Denwer napisał:

Taką tabelkę to każdy może sobie stworzyć. Brakuje podstawowej danej, czyli cen produktów wziętych do porównania ;) Np spodnie jeans mogę wziąć w 2014 z bazarku(60-70zł) a w 2021 z markowego sklepu(300zł) i okaże się że w 2021 życie jest droższe. Takie tabelki to są dobre do manipulowania ludźmi a nie pokazywania prawdziwego trendu.

Zresztą jeżeli za minimalną (2061netto) da się kupić 43 pary jeansów, to ja się pytam co to są za spodnie xD Gdzie można kupić tą benzynę po 3,90 bo już się pakuję i jadę na stację xD Wołowinę po 25zł za kg też chętnię kupię xD Co to za kurczak po 6,5 za kg ?? No i powiedz mi gdzie jest mleko po 2,20 za litr, raczej blisko 3 zł za litr jest. Jak widać ta tabelka to zwykła propaganda nie mająca powiązania z rzeczywistością.

Jak widać ta tabelka to kolejny materiał propagandowy nie mający powiązania z rzeczywistością.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, witejus napisał:

Ano tacy ,że np wypuścili tych przestępców targających zasieki na granicy. W większości państw świata tacy trafiliby natychmiast do więzienia, a w najgorszym przypadku zastrzeleni na miejscu.

A co mieli im głowy poucinać czy do paki powsadzać? To, że zostali wypuszczeni to nie znaczy, że za to nie odpowiedzą. Po co ich w pierdlu trzymać na nasz koszt za takie czyny. A skoro powinni zostać zastrzeleni to dlaczego do nich nie strzelano. Jakim cudem w ogóle zdołali tam się dostać i mieli czas by targać to ogrodzenie z drutu? Są na świecie kraje gdzie za to co zrobili Obajtek i Szumowski też zostali by rozstrzelani a u nas żyją sobie w dostatku i co.

21 minut temu, Denwer napisał:

To nie  demagogia  tylko  fakty   do  tego  należy  doliczyć  500+  i  ludzie  widzą  że  mają  więcej  pieniędzy  w kieszeni.

Płacę  minimalną   nie każdy  ma  bo  większość   dostaje   więcej ;)

Tu nie  chodzi  oto  czy  tanio  czy  drogo  tylko   ile  możesz  kupić  towaru  za  swoją  pracę.  Prawda  taka  że  w 2021 roku  kupisz  znacznie  więcej   niż  w 2014  roku  tabelka  pokazuje  dokładnie.

To jest demagogia. Bo życie nie składa się tylko z tych produktów. Są inne opłaty usługi, towary. Wszystko drożeje i tylko głupiec tego nie widzi.

Płacę minimalną nie każdy dostaje. Widać, ze żyjesz otumaniony przez swoją propagandę. Wciąż są śmieciówki i wielu płacy minimalnej na oczy nie widzi lub tylko na umowie zleceniu czy jak tam to się nazywa.

A co do tej tabelki to może być taka sama prawda jak ta reszta twoich śmieci. Weź lepiej policz ile nawozów kupisz za tonę zboża po ostatnich podwyżkach.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Po co ich w pierdlu trzymać na nasz koszt za takie czyny. A skoro powinni zostać zastrzeleni to dlaczego do nich nie strzelano.

W bronieniu przestępców opozycji jesteś dobry.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, GRZES1545 napisał:

A co  Tanio jest? Zobacz jaka jest różnica cen maszyn rolniczych nawozów czy materiałów budowlanych z 2020r i aktualnie.

Ciemny lud kupuję tylko chleb masło wodę i benzynę do Passerati rocznik 95 które kupili za pincet. 

Lud głosujący Za PIS nie inwestuje, nie buduję, a nawozów sypie meter 🤣

25 minut temu, witejus napisał:

To może jeszcze strzelać do Kołodziejczaka i innych protestujących? Oj komusza mentalność się kłania. 

25 minut temu, Denwer napisał:

A w 2014 mogli kupić więcej jak w 2010 tylko co z tego? 

Czemu w tym porównaniu nie są wymienione marki produktów? 

Dodatkowo to porównanie pokazuje że średnia płacą wzrosła dużo mniej niż sztucznie zawyzona lewacką płacą minimalna

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

chyba ciuchy to się trzymają od co najmiej 10 lat na w miare jednakowym poziomie ,                  a bilety do kina potaniały , pamietam jak do multikina płaciłem po 27 zł z 10 lat temu a przed  cowid w tym samym kinie chyba po 21 zł  jakoś tak .

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Oj komusza mentalność się kłania. 

W Chinach twoim umiłowanym kraju wolności wszelakiej ,skończyli by jako dawcy części zamiennych do transplantacji.

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

chyba ciuchy to się trzymają od co najmiej 10 lat na w miare jednakowym poziomie ,                  a bilety do kina potaniały , pamietam jak do multikina płaciłem po 27 zł z 10 lat temu a przed  cowid w tym samym kinie chyba po 21 zł  jakoś tak .

Może i nie drożeją, ale ich jakość też dużo spadła, jeansy sprzed 10 lat mi się lepiej trzymają niż te 3 lata temu kupione(marka ta sama)

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, witejus napisał:

W Chinach twoim umiłowanym kraju wolności wszelakiej ,skończyli by jako dawcy części zamiennych do transplantacji.

A więc Chiny ci się marzą? Czyli miałem rację z tą komusza mentalnoscią🤣

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Taa,Kramek gorący zwolennik rządu i PIS

nawet nie wiem kto to jest. Nie wiem też czy Tusk mu kazał to robić. To jest właśnie wasza propaganda. Ktoś kto nie popiera pis idzie niszczyć druty na granicy. A was tumanią, że to opozycja . W sensie KO czy Lewica czy PSL. W opozycji do pisu to może i ten Kramek jest. Ale to nie znaczy, ze opozycyjne partie popierają to co robi czy mu każą to robić. A może jak opozycja to i konfa mu kazała.

Opublikowano

nawet nie wiem kto to jest

To się dowiedz

nawet nie wiem kto to jest. Nie wiem też czy Tusk mu kazał to robić. To jest właśnie wasza propaganda. Ktoś kto nie popiera pis idzie niszczyć druty na granicy. A was tumanią, że to opozycja . W sensie KO czy Lewica czy PSL. W opozycji do pisu to może i ten Kramek jest. Ale to nie znaczy, ze opozycyjne partie popierają to co robi czy mu każą to robić. A może jak opozycja to i konfa mu kazała.

2 minuty temu, hubertuss napisał:

ze opozycyjne partie popierają to co robi

Popierają w całej rozciągłości.

Opublikowano

No przecież w krajach takich jak Chiny czy Korea Pln i kilku innych za takie grube wały jak robi Obajtek czy Szumowski lub Romańczuk czy inni pisowscy notable. Czekało by ich długoletnie więzienie lub wyrok śmierci.

Przed chwilą, witejus napisał:

To się dowiedz

Popierają w całej rozciągłości.

Po co mam się dowiadywać? Skoro oskarżasz partie opozycyjne sam się dowiedz i udowodni? Rwania drutu nie popieram. Tak jak rozumiem, że zwolnienie przez sąd nie oznacza uniknięcia odpowiedzialności.

Żeby było jasne nie sądzę, że ten drut wiele da.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v