Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z tym CPK to chodzi o to, żeby praca dla swoich była. Tam pracuje 283 osoby na czele z Horałą. Wszyscy zarabiają grube pieniądze a nic się nie dzieje. I nic się nie musi dziać ważne by pensje płynęły.

1 godzinę temu, jarecki napisał:

czytając  miedzy wierszami niektórych polityków PIS to widzą problem inflacji , o ile budownictwo można troche ograniczyć wyższą stopą % to żywnosci nie da się tak łatwo . W tym roku cena pomidora nawet nie zeszła poniżej 5 zł , cena ziemiaka też będzie wysoka , ogórki też trzymały cene  ale to wina nadmiaru opadów .                Ogólnie to wrzesień dopiero pokaż jak wygląda sytuacja w gospodarce , w pierwszej kolejnosci to bedzie widać po wydatkach w gastronomi a nawet chyba rząd te wydatki monitoruje teraz kazdy płaci kartami to łatwo te dane wyłapać z rynku .                              A budżęt zle nie wygląda .

Na jesieni sytuacja będzie taka jaką rząd zechce się pochwalić. Wybiorą jakieś sprzyjające im dane i będą produkować propagandę. Pis swoim socjalizmem zaczął nakręcać w Polsce inflację. Bo wierzyli, że dobrobyt kraju można osiągnąć przez rozdanie pieniędzy. Resztę dopełniły tarcze kowidowe i drukowanie pieniędzy nie tylko w Polsce. Najpierw z powodu korony mieliśmy zastój w przemyśle wydobyciu surowców itd. Na rynku pojawiły się niedobory. Potem w rynek wpompowano olbrzymie sumy w tym w Polsce pieniędzy z dodruku. I ludzie zaczęli kupować choć gospodarka nie zdążyła uzupełnić niedoborów spowodowanych zastojem z powodu korony. Ceny poszybowały. Znajomi z tarcz nie inwestowali w miejsca pracy a w mieszkania i samochody. Przeważnie niemieckie. Więc pis chciał nie chciał Niemcom też pomógł.

Oczywiście o udziale pisu w szalejącej drożyźnie można by pisać szerzej. Choćby podwyżka zus od 2017 roku o kilkadziesiąt procent. Drogie paliwo czy inne podatki nałożone tu i tam przez te kilka lat nie są tu bez znaczenia.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Tak sobie przeczytałem na szybko o Norwegi , mają rekordowo niskie bezrobocie i w zwiąku z tym ich bank prawdopodobnie podniesie stopy procentowe żę chłodzić gospodarke . W sumie myslenie prawidłowe jesli chodzi o inflacje .

21 minut temu, DTaras napisał:

Ale to wjazdówka - zawsze tam będzie syf.

jest za dużo zjazdów i wjazdów na S 8 , gdyby było ich miej ruch lokalny by zmalał bo by się przeniósł do wnętrza stolicy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jarecki napisał:

jest za dużo zjazdów i wjazdów na S 8 , gdyby było ich miej ruch lokalny by zmalał bo by się przeniósł do wnętrza stolicy 

Tylko i tak już nasza stolica jest niewydolna komunikacyjnie, z niej ruch trzeba zabierać a nie jeszcze dokładać ... Jeździłem trochę w czerwcu od siebie na Siedlce, to wyobraź sobie, że odcinek Siedlce-Zjazd na Wilanowie pokonywałem szybciej niż przebicie się od Zjazdu na Wilanowie do tego zjazdu obok Okęcia ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jarecki napisał:

jak się wjezdza na eske żęby za 2 km czy nawet 1,5 km zjechać to się musi korkowac 

Na S-ce nigdy nie stałem jak jeździłem, zawsze na mieście korki były. S-ka to na Żoliborzu i dalej na wschód bardziej się korkuje.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko i tak już nasza stolica jest niewydolna komunikacyjnie, z niej ruch trzeba zabierać a nie jeszcze dokładać ... Jeździłem trochę w czerwcu od siebie na Siedlce, to wyobraź sobie, że odcinek Siedlce-Zjazd na Wilanowie pokonywałem szybciej niż przebicie się od Zjazdu na Wilanowie do tego zjazdu obok Okęcia ;) 

To dlatego, że tunel wciąż nieskończony. A może i skończony tylko do użytku oddać nie mogą. jakieś problemy z odbiorami. Musiałeś objechać przez miasto.

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Bo błędem było prowadzenie S-ki przez centrum miasta, trzeba było okrążyć miasto a nie przebijać się przez centrum.

Tego nie unikniesz. Lokalni też chcą się dostać w rózne części miasta i tez korzystają i musi się korkować. Samochodów przybywa w dużo więszym tempie niż drug. Poza tym w Polsce wciąż w miastach inna kultura za zachodem kilkadziesiąt lat. Rowerem czy komunikacją do roboty pojechać to wstyd jak się ma furę. Oczywiści enie każdy tak może. Ale wielu wciąż wybiera samochód a potem się w korkach męczy.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Oczywiści nie każdy tak może. Ale wielu wciąż wybiera samochód a potem się w korkach męczy.

Jak jadę do stolicy coś załatwić to zawsze sprawdzam czy jest dobry dojazd komunikacją, jeżeli tak jest to pociąg, potem metro, 3-4 przystanki tramwajem albo autobusem i jestem u celu, wolę tak niż męczyć się samochodem.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

No ale Przecie obwodnicę są po to by ruch z centrum wyprowadzić a nie odwrotnie. 

48 minut temu, galan99 napisał:

Tak jak w Zamościu cały Zamość w przebudowie dróg korki ale jedzie się samochodem .

Teraz Czarnek reakrywowal Akademie Zamojską i obsadził tam na stołku rektora swojego przydupasa od cnót niewieścich. Pewnie sypną groszem i zabytkowa siedzibę akademii odnowią to jakiś pożytek będzie. Przeminie Czarnek, przeminie nawiedzony rektor a odnowiony budynek zostanie. A może kiedyś będą i studentki które mają cnoty niewiescie w poważaniu 🤣

• Like 1
Opublikowano

nie bo tam jest za dużo zjazdów i wjazdów  jak sie nie myle to zarówno A i S   mają okreslone co ile km . może być zjazd czy wjazd  a wscchodnia obwodnica czyli S8 po sladzie trasy toruńskiej w niektórych miejscach to prawie jeden dłuuuugi zjazd i wjjjjazd , chore jest żeby na S wjezdzać żeby za km  zjechać 

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj z Mokotowa na Targówek 2 godziny jechałem. Na S8 korki tworzą się też przez Tiry co na wschód jadą.

Edytowane przez akooo
Opublikowano (edytowane)

w godzinach szczytu jest zakaz dla tirów a po drugie to każdy sie pcha na most grota a na gdańskim czasem jest luzniej 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Są zjazdy i wjazdy to ludzie jeżdżą.  Nie zabronisz im

dla tego napisałem żę część zjazdów i wjazdów powinna być zlikwidowana .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Trasa toruńska to właśnie teraz droga na wschód. Wielu przewoźników omija teraz Białoruś bo są problemy na granicach, z wizami dla kierowców, paliwo sprawdzają przy wjeździe do Polski. Większość woli do Rosji lub nawet na Białoruś jechać przez Litwę. Ta sytuacja nie ma związku z ostatnimi wydarzeniami na granicy. A trwa już kilka lat. No i tak jak pisałem wyżej. Druga przyczyna korków to wzrost liczby aut. Dróg tak nie przybywa jak aut. A2 od Wawy do Strykowa tj Łodzi projektowana na dwa pasy do któregoś tam roku. Już dawno przekroczyła liczbę pojazdów dla trzech pasów. Pomimo powstawania coraz większej liczby km dróg będzie na nich coraz ciaśniej. Jak byłem w podstawówce to wiele rodzin w ogóle auta nie miało. Teraz rodzina bez auta to ewenement. A w wielu rodzinach samochodów więcej niż ludzi mogących je prowadzić.

Opublikowano (edytowane)

a ja akurat tego nie kumam , bo nigdy trasa do moskwy przez  białoruś  dk 2 nie była popularna , cały tranzyt i tak leci przez litwe ,  jak jezdziłem do siedlec z warszawy to już za mińskiem tych tirów było mało na 2 a dk 50 czy wyszków legionowo chyba dk 62 to strach było jechać  jeden za drugim jechały  tak z 10 lat temu ,  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Jak by była polska NASA .

NASA by była ŚLICNA.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v