Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

publiczne szpitale są potrzebne chociażby jako alternatywa  dla prywatnych , nieraz prywatne boją się podejmowania ryzyka ciezkich operacji i skomplikowanych , czy jest ich aż tyle potrzeba to trudno powiedzieć i tak te małe powiatowe leczą tylko proste przypadki a cięższe są odsyła  do regionalnych czy wojewódzkich szpitali .  A po drugie to znajac życie to było by przejmowanie istniejacego majątku za darmo , ostatnio trzaskowski sprzedał MPT  I w sumie miastu taka firma nie potrzebna tylko też zabrakło przejżystosci w transkakcji 

Opublikowano
44 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Mam nadzieje że za mojego życia nie dojdą do władzy , patrzeć i słuchać tych głupków z opozycji mi się odechciewa , mają TVN iGW to szaleją .

Planujesz zejść z tego świata tak szybko? 🤒 Swoja drogą to typowo sekciarskie podejście. Sekta albo smierć.

Kolega @nie wypluł z siebie jakiś bełkot by uciec od podstawowego pytania. Jeśli przez 25 lat złe rządy zadłużyły nasz kraj na 1 mld pln i wszyscy kradli i unikali podatków to jakim cudem PIS zadłużyła nas na 0,5 mld w 5 lat chwaląc się wszem  i wobec jak oni wspaniale uszczelnili system i ile kasy z podatków ściągają.  Może ty wiesz na co ta kasa poszła?

Opublikowano (edytowane)

jeszcze raz napisze że zbyt wielka  wage przykładacie do zadłużenia państwa , a i kwotowo zadłużenie  państwa nic nie mówi trzeba liczyć w odniesieniu do PKB  .

Edytowane przez jarecki
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jarecki napisał:

jeszcze raz napisze że zbyt wielka  wage przykładacie do zadłużenia państwa , a i kwotowo zadłużenie  państwa nic nie mówi trzeba liczyć w odniesieniu do PKB  .

A czyli jak miałem milion długu i w przeciągu 5 lat urósł do 1.5mln to mam sie nie przejmować i spać spokojnie?? Mam nie oszczędzać i kupować co mi się spodoba?? I nawet jeżeli mam wieksze dochody to mam się nie martwić szybko rosnącym zadłużeniem?? 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

W takim razie by zachować relacje dlug/PKB to drugie powinno wzrosnąć o 50% przez ostatnie 5 lat. Wzrosło o tyle? Pomijam fakt że PIS przecież masę kasy wyrwał z rozkradanych podatków więc zadłużenie powinno rosnąć wolniej bo egzekucja skuteczniejsza i wpływy wyższe. 

Umiesz to wytłumaczyć? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A czyli jak miałem milion długu i w przeciągu 5 lat urósł do 1.5mln to mam sie nie przejmować i spać spokojnie?? Mam nie oszczędzać i kupować co mi się spodoba?? I nawet jeżeli mam wieksze dochody to mam się nie martwić szybko rosnącym zadłużeniem?? 

A to zależy bo o ten 1 mln . wzrosła wartość gospodarstwa .  Nie ma takiej możliwość żęby jakikolwiek kraj rozwijał się bez zadłużania  gdy jest ujemne saldo import -eksport ostatnio troche się udaje i gdyby nie pandemia to budżęt miał byc zrównoważony czy lekki deficyt ale w miare to wygladało ale  tylko dlatego żę wyrównał sie import- eksport    

6 minut temu, Ulman napisał:

Umiesz to wytłumaczyć? 

mld zł wpompowane w firmy w czasie lock dawnu , dzieki czemu popyt nie zmalał a do budżetu bedzie to wracało przez kilka lat ,gdyby nie te mld to teraz ucierpiały by cały sektor podrózy od hoteli po gastronomie przez parki rozrywki a po ogłoszeniach pracy to ta branżą najwiecej zatrunia , te podróze to  nawet głupie stacje paliw  itp .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Planujesz zejść z tego świata tak szybko? 🤒 Swoja drogą to typowo sekciarskie podejście. Sekta albo smierć.

Kolega @nie wypluł z siebie jakiś bełkot by uciec od podstawowego pytania. Jeśli przez 25 lat złe rządy zadłużyły nasz kraj na 1 mld pln i wszyscy kradli i unikali podatków to jakim cudem PIS zadłużyła nas na 0,5 mld w 5 lat chwaląc się wszem  i wobec jak oni wspaniale uszczelnili system i ile kasy z podatków ściągają.  Może ty wiesz na co ta kasa poszła?

500 + , 300 + ,13 stka , 14 stka 500 zł dla osób wymagających opieki , na tarcze covidowe 

PO PSL - 0 , dalej nic nie widzisz .

Opublikowano
16 minut temu, Ulman napisał:

A kto za to zapłacił? 

PS. Tak się właśnie głosy ludu kupuje🥴

Ludzie chcieli zmiany po 8 latach nic nie robienia i gadaniu o wiecznym kryzysie finansów , grono osób popiera Pis bo widzi zmiany tj. hossa . 

Opublikowano
17 minut temu, Mariusz2903 napisał:

500 + , 300 + ,13 stka , 14 stka 500 zł dla osób wymagających opieki , na tarcze covidowe 

ile masz lat ze nie wiesz ze panstwo daje ci to co ci wczesniej zabierze ?? biorac przy tym prowizje,do tego reszte pozyczy na procent u niemca ??

ale ta hossa to jest na kredyt- bilion stucznie wykreowany. pieniadze rozdawane na prawo i lewo kiedys sie skoncza i co wtedy.

byl taki wierszy- za gierka  mielisymy cukierka a za kani[jego chwilowy nastepca] ani ani, juz niedlugo nastanie ta era...

a takie 1000 na kazde narodzone dziecko -slaba masz pamiec ?

schylkowy gierek sie klania-galopujace zadluzenie, inflacja protesty na ulicach, nawet puste polki w sklepach a potem jaruzelski i stan wojenny- historia sie powtarza.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

ile masz lat ze nie wiesz ze panstwo daje ci to co ci wczesniej zabierze ?? biorac przy tym prowizje,do tego reszte pozyczy na procent u niemca ??

ale ta hossa to jest na kredyt- bilion stucznie wykreowany. pieniadze rozdawane na prawo i lewo kiedys sie skoncza i co wtedy.

byl taki wierszy- za gierka  mielisymy cukierka a za kani[jego chwilowy nastepca] ani ani, juz niedlugo nastanie ta era...

a takie 1000 na kazde narodzone dziecko -slaba masz pamiec ?

schylkowy gierek sie klania-galopujace zadluzenie, inflacja protesty na ulicach, nawet puste polki w sklepach a potem jaruzelski i stan wojenny- historia sie powtarza.

1000 zł  na dziecko na 18 lat super pomoc dla rodziny 

Opublikowano (edytowane)

rodzinę to sie utrzymuje za to co sie zarobi, a nie za to co państwo da. 

w dodatku odbiera to z nawiązką.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano

1000zł tzw becikowe wprowadzono za Marcinkiewicza w 2006r.

Akurat córka się złapała.

Syn w 2006 już przytulił 2000zł. Tz ja spieniężyłem to na węgiel.

Jeszcze z 500kg leży bo drewna nie daję rady wypalić🤣

Opublikowano

ja starsze dzeci wychowalem bez 500 ..

mariusz-masz tego swiadomosc ze te dzieci jeszcze beda gorzko zalowac tych zmarnowanych pieniedzy pozyczonych przez nas od nich a ktre beda splacac z procentem ?? przeciez przez to zadluzanie panstwa to wsystko predzej czy pozniej jebnie...masz co do tego jakies watpliwosci ??? pamietasz ere jaruzelskiego-ile milionow polakow ucieklo z kraju ?? jak zniszczono przemysl i gospodarke-taki jest koszt bezsensownego zadluzania

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Tylko od tego szerokiego gestu to wszystko podrożało diametralnie i nie pier🤬l tu o platfusach bo oni już nie rządzą od paru ładnych lat. 

Opublikowano

Też bym dał radę bez tych pieniędzy. Z drugiej strony mam teraz na opłacenie córce mieszkania.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v