Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bo to nie polskie firmy-samtak mowisz.

wiesz ile ludzi w krakowie i okolicach pracuje dlamiedzynarodowych firm ?? kolo 100 tysiecy, w tym tysiace inzynierow i programistow. wiesz gdzie tworzono programy dla silnikow volkswagena-te lewe oczywiscie  ???

Opublikowano

Kufa! Weźmie se wahacz od Merca i zamontuj do wieśwagena. Będzie hulać? Musk wziął swoje piniendze i zbudował we współpracy z Lotusem wozidło bogatych zadków czym wypromował markę pojazdu i uwiarygodnił własną. Na bazie sprzedaży roadstera zdobył fundusz i udziałowców i tak poszło. iPhone też zaczął od niszy i wszedł w wyższe sfery a potem pod strzechy. Jeden i drugi projekt wypalił z mety z własnymi patentami. Jest full elektrycznych samochodów a w kategorii wozideł dla mas nawet Dacia ma reprezentanta. U nast stawiają dopiero halę. Aby Izera była konkurencyjną nie wystarczy jej pomalować na białoczerwono. Musi COŚ być. Pytam się - co? Perspektywa formowania marki dla produkcji dolnej półki jakiejś Toyoty to plajta na starcie. Gdyby mieli choć napęd hybrydowy z akumulatorem ok 55kWh ale jakim dwucylindrowym silnikiem na CNG lub LPG w okolicach 100 koni mechanicznych. Mała jednostka wszak mało waży.. Opcji jest opór na tą chwilę powinny już być hamowane i badane. Niczego takiego niema. Jedyną nowością jest Państwowy najem tych aut - bardzo niewiarygodny. Nawet opcji przydomowego magazynu energii w tym niema. Będą samochody - takie jest wrażenie. Stylistyka potrzebuje aktualizacji - to pewne. Patrząc na tempo rozwoju projektu - grozi mu spolonezowienie... Teraz inwestor. Toyota nic nie wie o swoim w temacie udziale. Praktycznie każda marka ma u nas fabryki nie bardzo będzie chciała oddać offset w postaci rynku. To kto? Pasują tylko skośne oczy ale chińskie. Oni szukają swego miejsca bo produkują tych aut masę. Taki prezent w postaci braku do UE od naszego rządu? Jeżeli tak to ma stówę zostaną wydymani bez mydła.

W postaci *dostępu a nie braku...

Opublikowano
6 godzin temu, Ulman napisał:

Ledwo południe minęło a ty już żeś się upodlił? Napisz jutro na trzeźwo o co ci chodzi. 

spokojnie skoczyłem rzepaki siać ... dobrze wiesz o co kaman zmanipulowany pisowcu 

2 godziny temu, jacus napisał:

ulman -zaczynasz bredzic jak galan, przyjedz w cywilizowane rejony polski i zobaczysz fabryki samochodow i czesci rozsiane po malopolsce dolnym i gornym slasku..

nie on jest specyficzny 

Opublikowano

https://www.geekweek.pl/news/2021-08-28/rosnace-zapotrzebowanie-na-elektrycznosc-utrzymuje-wegiel-przy-zyciu/

użycie węgla rośnie 

@jacus  można u ciebie kupić wegiel ? 2 dni w kolejce się stoi 🤫  a morze zamknijmy kopalnie ........

- Wracamy do kiepskich trendów. Rosnące błyskawicznie emisje w 2021 roku powinny dać do myślenia na całym świecie. Nie poprawiamy się, jest tylko gorzej. Przejście w zakresie elektryczności się odbywa, ale taka pilna sprawa - emisje idą w złym kierunku - tłumaczy Dave Jones z Ember. 90% tego zwiększonego zapotrzebowania wygenerowały Chiny i zostało ono zaspokojone przez węgiel

Niestety żaden z 63 krajów przeanalizowanych przez Ember, co odpowiada 87% światowej produkcji elektryczności, nie może się też pochwalić statusem „green recovery”,

Jeśli jednak chodzi o to zwiększone zapotrzebowanie, to nie były w stanie mu sprostać i wiele wskazuje na to, że jeszcze przez długi czas nic się w temacie nie zmieni. Tymczasem szacuje się, że aby osiągnąć zakładane w porozumieniu paryskim cele klimatyczne, globalne emisje sektora energetycznego muszą spaść o 57% w tej dekadzie - czy to w ogóle możliwe?

czyżby ktoś wacha się czy idziemy w dobrym kierunku 🤔

Opublikowano (edytowane)

Romana przy siewie rzepaków na traktorze wytrzęsło i do reszty mu się popierniczylo🤣

A może jednak świętował udany zasiew rzepaku, zalkoholizował się i nową obelgę wymyślił? 😅

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

juz wielokrotnie pisalem -z reparacji niemieckich splacimy roszczenia zydowskie 🤣🤣

15 minut temu, witejus napisał:

Na dniach

chyba dniach sadu ostatecznego-merkel zdazy podpisac przelew przed przejsciem na emeryture ??

mularczyk zacznie jezdzic po wsiach przed nastepnymi wyborami.

Opublikowano

Niczego nie dostaniemy i rząd to dokładnie wie. Co innego realia a co innego igrzyska dla proletariatu. Miarą ciemnoty jest nadzieja że Tuska wsadzą do więzienia a Niemcy nam wypłacą sryliardy euro odszkodowań. 🤣

Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał:

-z reparacji niemieckich splacimy roszczenia zydowskie 

to najsensowniejsze rozwiązanie 🥴

23 minuty temu, jacus napisał:

mularczyk zacznie jezdzic po wsiach przed nastepnymi wyborami.

Ten po lewo to ty?

Opublikowano

witejus-chyba nie myslisz ze chcialo by mi sie jechac 10 km zeby sluchac  glupot .. za to nasz  soltys tam byl, teraz jest bylym soltysem i bylym aktywista pis-owskim, nie wiem czy mu sie znudzilo czy przejrzal na oczy..

jeden ze  znajomych komandosow przywiozl sobie z afganistanu tlumaczke i mieszkala z nim pare lat-cwana bestia byla chciala go z kasy ogolic i mial jej biznes sfinansowac , na tym zwiazek sie skonczyl .

ladna bestyjka byla....

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

chyba nie myslisz ze chcialo by mi sie jechac 10 km zeby sluchac  glupot

Wklejaj co krótszego,słuchać głupot 1,5 godziny to ponad moje siły.A tobie 10 km nie chce się jechać

Opublikowano
32 minuty temu, Denwer napisał:

236410672_4513897762009426_8162490703272

Każdy sąsiad będzie lepszy niz to babsko. A swoją drogą widać jak wytresowana Pawłowicz z miejsca identyfikuje beżowego z terrorystą. Zasadniczo to widać że Krycha nie umiała inteligentnie odpowiedzieć ale bardzo chciała.Wyszło prymitywnie i prostacko czyli w sam raz by zachwycić elektorat.

Opublikowano

tak w skrocie- pis-owskie glupki obiecuje wam przed wyborami reparacje bilionowe z niemiec... sam oczywiscie ,wiem ze nic z tego nie bedzie ale wy barany wierzcie w to.. potem temat przycichnie i przy nastepnej okazji-wyborach- znowu wam obiecam .

niedlugo 1 wiec znowu temat wroci.. 

1629883490_xchvbg_600.jpg

oni tam koczuja jak polacy w latach 80 w wiedniu czy innych miastach- ciekawe czy tak pija jak nasi i czy wszczynaja burdy na lotnisku..

Opublikowano (edytowane)

Ludziom już się tak popierdoliło że sami nie wiedzą co robią i to nie tylko w Polsce cały świat durny .

Nie tylko węgiel, ale i samochody spalinowe znalazły się na celowniku. Unijny program Fit For 55 ma doprowadzić ceny paliw do takiego poziomu, że ich użytkowanie stanie się nieopłacalne. Mamy być ekonomicznie zmuszani do przejścia na "elektryki". Jest tylko mały problem. Jak je wszystkie zasilić i skąd wziąć prąd? Całkowite przejście na samochody elektryczne spowoduje, że prądu będzie o wiele za mało. Szczególnie w Polsce. Tak jakbyśmy już nie mieli problemu z zamykaniem elektrowni węglowych i budową "na gwałt" nowych mocy.

Jeśli program Fit For 55 wejdzie w życie, wtedy użytkowanie samochodów spalinowych stanie się nieopłacalne przy cenie 8 zł za litr paliwa

Skutki wymiany wszystkich samochodów na elektryczne będą jednak olbrzymim obciążeniem dla gospodarki

Wymiana wszystkich aut w UE wymagała będzie produkcji o 24 proc. prądu więcej. W Polsce potrzebne będzie o aż 46 proc. więcej

Eksperci przekonują, że skala zjawiska nie musi być tak duża, a czas na dostosowanie może być dłuższy niż się obecnie wydaje .

Skąd wziąć prąd dla samochodów elektrycznych? Dla UE to duży problem, dla Polski ogromny .

https://businessinsider.com.pl/motoryzacja/skad-prad-dla-samochodow-elektrycznych-to-duzy-problem-dla-ue-ale-dla-polski-mega/2c325gt

ROLNICTWO TEZ TRAKTORY NA PRĄD ? .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v