Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
mirro napisał:

Przypominam tylko że Taliban jako taki w zasadzie został wychodowany na wojujące ramię Islamu przez samych Amerykanów. Zaczęło się od  Al Kaidy a kiedy ta wyszkoliła odpowiednie kadry zostały one przejęte przez fundamentalistów islamskich. Potem już tylko rozpętało się piekło, bo tym zamarzyła sie republika islamska ze wszystkimi  konsekwencjami. Trudno powiedzieć o jakie idee walczą Talibowie, bo są produktem wojny.

Produkt i symbol wojny. Oni bez wojny nieistnieją aczkolwiek w islamskim Kandaharze Talib to był uczeń. Pobrało toto karabinów i zmieniło się w jakichś pieprzonych apostołów. Po tamtejszych Talibach zostały jeno legendy.. Na początku wieku Afgańskich Talibów było mniej niż Warszawiaków w Warszawie a i tu się trafił taki co prawą rękę na widoku wszystkich podał. Czort wie co to obecnie bo z początku nie byli mile widziani a tam nieznajomy jest zawsze podejrzany.... Teraz ogłosili koniec wojny. Czyli co? Nadrukują plakatów, zrobią ołówki i może długopisy oraz poklepią kotylionów i zmienią się niczym Kukiz - z muzyką w polityków? Nie. Najpierw ustalą strefy wpływów i zaczną kopaninę między sobą. Kraju nie wyniszczyli, nie zabijają nauczycieli. Kuźwa, jak ich faktycznie oswoją to będą miszcze..

jarecki napisał:

nie wiem ,  ale nieraz jade za tirem to około 90 km jedzie przynajmiej tak jest u mie na liczniku droga jednojezdniowa 

Licznik to wskaźnik. Zatem oprócz własnego ma błąd wynikający z choćby ciśnienia w kołach. Jak jest wskazówkowy to dolicz choćby paralaksę. Może pokazać nawet -10...+15%. Choćby taki przykład: kolega nastawia tempomat na 170 km/h a ja aby się utrzymać za nim muszę mieć 164... Tak to jest z licznikami.

Opublikowano

Amerykanie dostali łomot już 2 razy pierw w Wietnamie a Teraz w Afganistanie PORAŻKA .

I bardzo dobrze że tak się stało . Wielu z nas nie pamięta już, po co Amerykanie dwie dekady temu weszli do Afganistanu. Weszli tam, bo właśnie w Afganistanie rządzonym przez talibów mieszkał Osama ben Laden.

Opublikowano

Możesz to jakoś szerzej wyjasnić? Jak finansowo dostali łupnia , od kogo w jaki sposób i kto ich pokonał?

Nie tylko amerykanie tacy są - miedzy krajami nie ma sojuszy tylko są wzajemne interesy. Nasze głupki nigdy tego nie pojmą bo im sie wydaje że świat   jest nam  coś winien za pokonanie Krzyżaków, Turków i drugą wojnę. Właśnie na tej strunie grał Trump by ich urobić i sprzedać co chciał. 

Opublikowano
4 minuty temu, akooo napisał:

Zobaczymy czy ustabilizują kraj.

no jak nie. burki, kalifat. babom nic nie wolno i stabilizacja. jeszcze tylko czarownice palić i to samo co lubisz.

Opublikowano

Oczywiście, że Amerykanie weszli do Afganu by pokazać światu, że są w stanie się zemścić. A przede wszystkim pokazać to terrorystom i ich ukarać. Czy dostali łupnia. Tam nie ma ropy nie ma bogactw., Nie opłaca się USA trzymać tam wojsk. Musieli się jakoś z tego wymigać. Skoro Afgańczycy nie potrafią sami upilnować własnego kraju skoro jakaś część społeczeństwa chce by był tam wieczny bajzel i rządził islam to trudno oczekiwać od USA by wiekami utrzymywała porządek w kraju z którego nie ma żadnych korzyści.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Skoro Afgańczycy nie potrafią sami upilnować własnego kraju

taliby to nie afgańczyki?

Opublikowano

W Afganistanie żyją Afgańczycy jak sama nazwa wskazuje. Problemem jest to, że wielu z tych Afgańczyków talibowie nie przeszkadzają. Już za czasów pobytu tam wojsk NATO wielu z nich pracowało dla talibów alkaidy i kogo tam jeszcze chcesz. Wielu z armii Afgańskiej teoretycznie współpracującej z wojskami sojuszniczymi uciekało do talibów. Dużej części społeczeństwa Afgańskiego zwanych Afgańczykami a nie talibami rządy talibów nie przeszkadzają.

Opublikowano
22 minuty temu, galan99 napisał:

Weszli tam, bo właśnie w Afganistanie rządzonym przez talibów mieszkał Osama ben Laden.

Wtedy jeszcze nie wiedzieli. Ale było to miejsce ewakuacji i zaplecze Talibów, więc stwierdzili że ich tam wytłuką. 

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

W Afganistanie żyją Afgańczycy jak sama nazwa wskazuje. Problemem jest to, że wielu z tych Afgańczyków talibowie nie przeszkadzają. Już za czasów pobytu tam wojsk NATO wielu z nich pracowało dla talibów alkaidy i kogo tam jeszcze chcesz. Wielu z armii Afgańskiej teoretycznie współpracującej z wojskami sojuszniczymi uciekało do talibów. Dużej części społeczeństwa Afgańskiego zwanych Afgańczykami a nie talibami rządy talibów nie przeszkadzają.

długo tam byłeś?

Opublikowano

Po co gdzieś być by wiedzieć, że w Afganistanie żyją Afgańczycy? Tak jak w Polsce żyją Polacy. Nazwa narodowości wywodzi się od nazwy kraju. Po co do tego gdzieś być? Znowu zaczynasz i znowu będziesz się modowi skarżył jak dojdziesz do wniosku, że nie masz szans.

Opublikowano

i znowu będziesz się modowi skarżył jak dojdziesz do wniosku, że nie masz szans.

to twoja domena. ty mnie podpierdzielałeś. nie ja.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał:

Dużej części społeczeństwa Afgańskiego zwanych Afgańczykami a nie talibami rządy talibów nie przeszkadzają.

Jak Talibowie wytłuką starszyznę, to reszcie nie będą przeszkadzały.😂 Talibowie będą rządzić, dopóki nie wk***ią poszczególnych przywódców tubylców. potem powtórzy się sytuacja jak z Rosjanami.

3 minuty temu, hubertuss napisał:

Po co gdzieś być by wiedzieć, że w Afganistanie żyją Afgańczycy?

Sprawa jest bardziej złożona.

Opublikowano

Na pewno jest bardzo złożona. Ale tak to mniej więcej wygląda. Społeczeństwo za bardzo się nie opiera ich rządom. I było to widać w relacjach kiedy np nasi żołnierze tam byli.

3 minuty temu, pafnucy napisał:

to twoja domena. ty mnie podpierdzielałeś. nie ja.

Bo to jest najlepszy sposób na ciebie.

A tym czasem tvn będzie nadawał legalnie dalej. Pis może im naskoczyć. Dostało koncesję w Holandii i mogą zgodnie z prawem nadawać program tvn 24 na teren Polski. Kolejna szarża pis na ścianę zakończona fiaskiem. W gratisie mamy konflikt ze stanami.

Opublikowano

Bo to jest najlepszy sposób na ciebie.

to po co przekręcasz i znowu fantazjujesz?

Opublikowano
pafnucy napisał:

4 minuty temu, akooo napisał:

Zobaczymy czy ustabilizują kraj.

no jak nie. burki, kalifat. babom nic nie wolno i stabilizacja. jeszcze tylko czarownice palić i to samo co lubisz.

A myślisz ze ten rząd który do niedawna rządził był liberalny. Przecież Afganistan to islamska republika. Reszty nie komentuje

Opublikowano
galan99 napisał:

Świat zmaga się z wirusem COVID  Afganistanie nie ma restrykcji nikt nie nosi masek i co to będzie .

Talibowie wprowadzają juz lockdown. Kobiety mają siedzieć w domu. Ciekawe czy nieco się zliberalizowali od lat 90tych

W Afganistanie prym fanatyzmu wiedli przybysze z państw arabskich tak było za sowietów i tak jest i teraz. Reżimy na Bliskim Wschodzie skutecznie trzymały w ryzach tych gości teraz mają eldorado. I w Iraku i w Syrii czy Libii. Ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o $

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v